REDUKOVATI DO NORMALE

Određena oboljenja mogu uzrokovati povišen kalijum u krvi, pa je u tom slučaju glavni problem kako smanjiti nivo kalijuma i dovesti ga u granice normale. Ovo su saveti o ishrani kojom je moguće ovaj problem držati pod kontrolom.

 

Kalijum igra veoma važnu ulogu u ljudskom organizmu, a normalan nivo kalijuma u ​​krvi treba da bude između 3,5 i 5,0 mmol/L. Ovaj mineral neophodan je za optimalno funkcionisanje nerava i mišića.

smanjiti nivo kalijuma

Ipak, neka oboljenja poput bolesti bubrega mogu dovesti do neravnoteže elektrolita i uzrokovati visok nivo kalijuma u ​​krvi. Ovo stanje se naziva hiperkalemija i može biti opasno po život ako se ne leči odmah.

Na sreću, postoje određeni načini na se snize nivoi kalijuma u krvi. Visok nivo kalijuma može se izbeći uz neke jednostavne savete koje treba slediti.

Oprezno sa unosom tečnosti

Najpre, treba smanjiti unos mleka, jer ono ima visok sadržaj kalijuma. Dobra zamena je pirinčano mleko, a još je bolje konzumirati čaj ili kafu bez dodatka mleka. takođe, potrebno je i redukovati konzuimranje sokova. Voćni sokovi sami po sebi imaju visok sadržaj kalijuma i ako već imate visok nivo ovog elementa u krvi, to može biti veoma štetno. Isto važi i za sokove od povrća. U skorije vreme popularni su smuti (smoothie) napici, ali i njih treba izbegavati jer većina njih u sebi sadrži banane koje su bogat izvor kalijuma.

Izbegavati hranu bogatu kalijumom

Veliki broj vrsta voća i povrća ima veoma visok sadržaj kalijuma i zbog toga se mora izbegavati. Banane, avokado, pomorandže, spanać i šljive nisu pogodni za ishranu ako kuburite sa povišenim kalijumom u krvi. Isprobajte beli pirinač i beli hleb umesto pirinča ili integralnog hleba kako biste izbegli prekomerni unos kalijuma. Grožđe i bobičasto voće nisu bogati kalijumom i mogu se konzumirati.

Ekstrahovati suvišni kalijum iz hrane

Mnoge vrste povrća kao što su krompir, šargarepa ili cvekla bogati su kalijumom. Moguće je “izvući” suvišan kalijum iz njih, pa ih je onda moguće češće konzumirati. Ovim procesom ne uklanja se sav kalijum, ali iz ovakvog povrća iscuri značajna količina. Sve što je potrebno da uradite je da oljuštite povrće i potopite ga u hladnu vodu, a zatim ga sitno iseckate na kockice, potopite u toplu vodu i ostavite da odstoji najmanje dva sata. Ako imate jednu šolju narezanog povrća, koristite deset čaša vode za natapanje. Iscedite tečnost i isperite ih pre kuvanja u pet šoljica vode. Ako su bile potopljene dugo vremena, promeniti vodu koja se koristi za potapanje posle četiri sata.

Smanjiti unos prerađene hrane

Obrađena i pakovana hrana obično ima veoma visok sadržaj kalijuma. Kod ovakve hrane se umesto redovne soli često dodaje kalijum hlorid, koji može biti štetan za sve one koji se bore da održe niskim nivo kalijuma u krvi. Pokušajte da izbegnete prerađenu hranu ili obavezno čitajte etikete na njima gde piše koliko kalijuma sadrže.

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju

BioCapillary su biljne kapi koje popravljaju stanje krvi i prokrvljenost tela – KLIKNI na sliku i NARUČI

Beli luk

Kada je reč o smanjenju kalijuma, beli luk je veoma koristan u tom smislu, jer je sposoban da smanji apsorpciju ovog minerala. Sveži beli luk ili suplementi na njegovoj bazi mogu da pomognu u regulaciji kalijuma, pa se preporučuje čen svežeg belog luka svaki dan kako bi se održao nivo kalijuma pod kontrolom.

Piti dosta vode

Da bi se ravnoteža elektrolita držala pod kontrolom, organizmu je potrebna dovoljna količina vode. Deset do dvanaest čaša vode svakog dana mogu efikasno izlučiti toksine i višak kalijuma iz tela. Mogu se uzimati i drugi napici, ali je potrebno izbegavati pića koja sadrže kofein i alkohol, jer oni uklanjaju vodu iz cirkulacije i čine da organizam bude dehidriran.

Vežbanje

Fizička aktivnost je odličan način da se smanji nivo toksina i otpadnih proizvoda u krvi. Aktivan i zdrav način života je od suštinskog značaja za dobro zdravlje, tako da pola sata trčanja, aerobika ili bilo koje druge fizičke aktivnosti dnevno mogu mnogo da pomognu održanju optimalnog zdravlja.