NIZAK I VISOK AMONIJAK

Jedna od referenci laboratorijskog nalaza krvi može da bude i nivo amonijaka. Koji je normalni nivo amonijaka u krvi za odrasle, decu i novorođenčad? Koji nivoi predstavljaju abnormalnost i na šta oni mogu da ukazuju?

 

Postoje određene dobre bakterije u stomaku koje pomažu u varenju proteina. Tokom tog procesa, ove bakterije proizvode jedinjenje koje se zove amonijak i koje putuje do jetre kroz portalnu venu.

normalni nivo amonijaka

Jetra ga zatim pretvara u glutamin, a bubrezi glutamin pretvaraju u ureu da bi se izlučila iz vašeg tela. Ako je vaša jetra bolesna, neće uspeti da pretvori amonijak u glutamin, a zatim u ureu, što će dovesti do stvaranja amonijaka u vašoj krvi koji može čak i putovati do vašeg mozga i uzrokovati brojne neurološke promene koje dovode do mentalnih promena kao što su dezorijentacija, zbunjenost i nesanica.

Stoga je od izuzetne važnosti da se preduzmu koraci za održavanje normalnog nivoa amonijaka u krvi. Saznajte koji su sve problemi povezani sa abnormalnim nivoima amonijaka.

Koji je normalni nivo amonijaka?

Normalni nivo amonijaka može varirati, ali referentni opseg generalno se razlikuje prema uzrastu.

  • Kod odraslih, sve između 9,5 i 49 mikrograma po decilitru (mcg/dL) se smatra normalnim
  • Nivo amonijaka smatra se normalnim kod dece ako je između 40 i 80 mcg/dL
  • Kod novorođenčadi, nivo amonijaka treba da bude između 90 i 150 mcg/dL

Međutim, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, jer ponekad vrednost koja je van normalne vrednosti može i dalje da se smatra normalnom zbog mnogih drugih faktora.

Kada treba uraditi test na amonijak?

Lekar može zatražiti od vas da uradite test na amonijak za vaše novorođenče ako ono pokazuje simptome kao što su povraćanje, razdražljivost, grčenje mišića i letargija. Test se može obaviti i ako vaše dete pokazuje simptome nedelju dana nakon virusne bolesti, kao što je prehlada ili grip. Odrasli obično moraju da se testiraju da bi proverili normalne nivoe amonijaka ako imaju simptome kao što su pospanost, dezorijentacija ili pad u komu.

Kako uraditi test?

Nije potrebna nikakva specijalna priprema za test na amonijak u krvi, ali bolje je da izbegavate da jedete bilo šta najmanje 8 sati pre vađenja krvi.

Trebalo bi, međutim, da kažete svom lekaru ako koristite neke lekove, jer lekovi kao što su diuretici, polimiksin B, meticilin i valproična kiselina mogu izazvati povišene vrednosti ili inhibitori monoamin oksidaze mogu izazvati vrednosti niže od normalnih.

Šta ako imate abnormalni nivo amonijaka?

Kao što je već pomenuto, svaka bolest jetre može otežati vašem telu da se oslobodi amonijaka. Možda ćete primetiti da se normalni nivoi amonijaka povećavaju zbog visoke proteinske ishrane ili lekova koji utiču na ovaj nivo.

Neka specifična medicinska stanja takođe mogu dovesti do abnormalno visokog nivoa amonijaka u krvi, kao što je srčana insuficijencija, Rejev sindrom, visoka telesna temperatura, gastrointestinalno krvarenje, otkazivanje jetre, leukemija, metabolička alkaloza, nizak nivo kalijuma u krvi ili genetske bolesti ciklusa uree. Nasleđeni nedostatak enzima ciklusa uree je obično razlog abnormalno visokog nivoa amonijaka kod novorođenčadi.