HOMEOPATIJA I POLENSKA ALERGIJA

Homeopatsko lečenje alergijskog rinitisa ili polenske groznice. Koji sve homeopatski lekovi za alergijski rinitis postoje. Nadjite odgovarajući homeopatski lek za polensku groznicu

 

Alergijski rinitis ili polenska groznica (kijavica) je zapaljensko oboljenje sluznice nosa i često okolnih sluznica, koje je posledica neadekvatnog imunskog odgovora odnosno imunske reakcije na prisustvo bezopasnih materija (alergena) u okruženju.

U zavisnosti od učestalosti pojavljivanja i dužine trajanja alergijski rinitis može biti sezonski (intermitentni) ili celogodišnji (perenijalni). Sezonski rinitis se najčešće javlja u doba godine kada postoji izloženost alergenima (različiti poleni) i traje kraće od 4 nedelje. Pojavljivanje i trajanje simptoma zavisi od prisustva pojedinih vrsta polena na koje postoji osetljivost, odnosno alergijska reakcija. Simptomi nastaju naglo i brzo se pogoršavaju, i to neposredno posle izlaganja alergenu. Celogodišnji ili perzistentni alergijski rinitis traje duže od 4 nedelje, ne retko tokom cele godine, i posledica je preosetljivosti na kućnu prašinu, grinje, buđ, duvanski dim, životinjsku dlaku, perje i druge alergene koji su najčešće prisutni u zatvorenom prostoru.

Homeopatski lekovi za alergijski rinitis - lek za polensku alergiju

Simptomi alergijskog rinitisa

Simptomi polenske groznice su intenzivno i dugotrajno zapušenje nosa (kongestija), najčešće sa curenjem vodenastog sekreta (rinoreja) i/ili curenjem sekreta niz grlo (postnazalna drenaža). Prisutni su osećaj svraba i peckanja u nosu i crvenilo nozdrva, učestalo kijanje i po deset i više puta uzastopno, osećaj grebanja u grlu i nadražajni kašalj. Više od 40% slučajeva ima i očne simptome: svrab i crvenilo vežnjače i pojačano suzenje (alergijski konjuktivitis). Ređe su prisutni osećaj pritiska u sinusima, glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, a kod dece i upala uha. Kod osoba sa alergijskim rinitisom češća je pojava urtikarija, ekcema (alergijski dermatitis) i astme.

Simptomi sezonskog alergijskog rinitisa su obično znatno intenzivniji od simptoma celogodišnjeg rinitisa i obuhvataju pojačanu nosnu sekreciju, kijanje, svrab u nosu i veoma često očne simptome. Celogodišnji alergijski rinitis se uglavnom manifestuje nosnom opstrukcijom, čestim glavoboljama i osećajem pritiska. Čulo mirisa je oslabljeno a narušena je i osnovna funkcija nosa, priprema i pročišćavanje udahnutog atmosferskog vazduha za donje disajne puteve čime je onemogućena optimalna i pravilna razmena gasova.

Prednosti homeopatskog lečenja

Homeopatski lekovi za alergijski rinitis stimulišu prirodne mehanizme organizma za samoizlečenje. Potpuno su bezbedni i bez neželjenih efekata, dok istovremeno mogu veoma brzo ublažiti i potpuno ukloniti simptome polenske kijavice. Pored korišćenja navedenih simptomatskih lekova, preporučuje se konsultacija sa homeopatom jer dobro odabrani individualni homeopatski lek stabilizuje imunski sistem i potpuno uklanja preosetljivost prema bezopasnim materijama, što je u osnovi alergijskih oboljenja. Simptomatski lekovi koriste se samo kada se pojave simptomi i tada dovode do brzog olakšanja. Nasuprot tome individualno propisani lekovi deluju duboko i sprečavaju pojavljivanje simptoma. Istovremeno, ukoliko se simptomi poklapaju, potpuno je bezbedno koristiti navedene homeopatske preparate i ukoliko se radi o običnoj prehladi koja je izazvana prisustvom virusa, obzirom da se homeopatskim lečenjem uvek pomaže prirodni put ozdravljenja.

Homeopatski lekovi za alergijski rinitis najbolje rezultate daju kod dece. To je tim značajnije jer dete dobije potpuno bezopasan homeopatski lek za polensku alergiju koji nema nikakve nus pojave za razliku od klasičnih lekova.

Homeopatski lekovi koji se koriste kod pojave polenske alergije

Postoje različiti homeopatski lekovi za alergijski rinitis i homeopata ih bira u odnosu na simptome koje ima pacijent, na osnovu njegove celokupne zdravstvene slike, jer jedan homeopatski lek može da bude za više zdravstvenih tegoba upotrebljen.

Allium cepa – Izraženo je curenje bistrog sekreta iz nosa koji nagriza nozdrve ili peče i pojačano suzenje koje ne nagriza (suprotno kod Euphrasia-e). Kijanje je intenzivno i često a oči su osetljive na svetlo. Simptomi se pogoršavaju u toplom, zagušljivom zatvorenom prostoru.

Ambrosia artemisaefolia – Uz kijanje i pojačani sekret iz nosa i očiju karakteristično je prisustvo osećaja jake zapušenosti u nosu i glavi i curenja krvi iz nosa. Korisna je kod alergije na ambroziju.

Arsenicum album – Dominiraju osećaj pečenja i svraba u nosu, očima i grlu. Pojačana sekrecija iz nosa i očiju koje nagrizaju, crvenilo nozdrva, gornje usne i konjuktiva. Simptomi često gori tokom noći. Nos je zapušen a kijanje ne donosi olakšanje. Postoji osetljivost na svetlost ali i olakšanje simptoma na otvorenom. Često je osoba zimljiva i utopljavanje prija. Često prisutni ekcem i/ili astma.

Euphrasia – Pojačana sekrecija iz očiju koja nagriza sa crvenilom konjuktiva i obraza uz sekreciju iz nosa koja je blaga (suprotno od Allium cepa-e). Postoji osetljivost na svetlost ali i olakšanje simptoma na otvorenom. Lek izbora kod alergijskog konjuktivitisa.

Kalium bichromicum – Iscedak iz nosa ili u grlu je gust, rastegljiv, zelen ili žućkast. Često prisutan osećaj punoće i bol u korenu nosa koji se smanjuje na jači pritisak.

Natrium muriaticum – Značajno pojačan sekret (stalno curi) iz nosa i očiju koji ne nagriza. Sekret iz nosa gust, providan, nalik belancetu sa gubitkom mirisa i ukusa. Ovaj lek koristan je i kod dugotrajne zapušenosti nosa bez sekreta, pogotovo kod osoba kojima ne prija izlaganje suncu i/ili preterano koriste ili izbegavaju slano.

Nux vomica – Učestalo kijanje, suzenje i sekret iz nosa koje izazivaju razdražljivost i zlovoljnost. Sekret oskudan tokom dana dok je noću nos suv i zapušen. Simptomi se pogoršavaju od suvog a poboljšavaju od vlažnog vremena.

Pulsatilla pratensis – Gust sekret iz nosa koji ne nagriza i može biti zelen ili žut. Često je zapušena samo jedna nozdrva. Osoba je plačljiva, blaga i stidljiva.

Sabadilla officinarium – Svrab nepca i grla uz veoma često spazmotično kijanje koje iscrpljuje. Golicanje u nosu izaziva kijanje koje zatim izaziva suzenje očiju. Sekret iz nosa je obilan i vodenast a ivice kapaka crvene i upaljene. Miris cveća, pa čak i razmišljanje o cveću može izazvati ili pojačati tegobe. Simptomi se pogoršavaju na otvorenom a poboljšavaju u toploj prostoriji.

Sulphur – Sekret iz nosa i očiju je pekući, sa čestim kijanjem. Opstrukcija nosa menja strane. Ovim osobama je uvek vruće a simptomi se pogoršavaju od toplote i utopljavanja u krevetu.

Pored navedenih lekova treba pomenuti i Apis mellifica ako se pojavi otok kapaka, Arum triphyllum kada postoji neodoljivo čačkanje nosa i grickanje usana, Galphimia za otok kapaka i pridruženi kožni osip, Solidago kod alergije na kućnu prašinu, Wyethia helenoides koji olakšava nepodnošljiv svrab nepca i grla, Gelsemium kod pogoršanja na svaku promenu vremena, Dulcamara kod osetljivosti na kišno, vlažno i maglovito vreme.

Homeopatski lekovi za alergijski rinitis su kao što vidite brojni. U zavisnosti od navedenih simptoma, izabere se takav homeopatski lek za polensku groznicu koji će najbolje delovati na vaš problem. Zato lekaro homeopata treba da popriča i pregleda pacijenta da bi mu dao odgovarajući lek.

Dr sci. med. Petar Popović, Spec. imunologije i homeopata

Medigroup Dom zdravlja Dr Ristić, Pariske komune 26, Novi Beograd.  Telefon: 011 40 40 100