UGROŽENA AMERIČKA ŽABA

Naučnici su se zapitali zašto odumire američka žaba u nekim regijama Amerike bez vidljivih razloga.

 

Nakon eseja o kineskoj žabi u našem dvorištu stiže red i na američku žabu koja nestaje.

A priča o američkoj žabi je stigla pre neki dan od naše prijateljice, lekara iz Bostona. Došavši u posetu Srbiji donela nam je i jednu interesantnu i potresnu priču o žabama u SAD.

Naime, primećeno je da žabe pored većih gradova počinju da nestaju.

Zašto odumire američka žaba

Nije bilo očiglednog razloga za odumiranje žaba, zapravo njima se životni vek nije skraćivao, žabe su bile žive, debele i zdrave, ali ih je bilo sve manje.

Zašto?

Zato što su imale sve manje i manje punoglavaca, to jest žabljeg poroda.

Zašto?

Zato što je bilo sve manje i manje muških žaba, manjkalo je žabaca. A kad ima manjka žabaca, onda ima manje i onih stvari, pa i manje punoglavaca. Na nekim mestima su potpuno iščezli žabci, što je dovelo do urušavanja i nestajanje cele žablje populacije.

Kako, šta, zašto?

Američki naučnici su se bacili na posao da otkriju gde je nestao američki žabac i zbog čega.

Otkrili su prvo šokantno otkriće – žabac nije nestao, žabac je promenio pol! Žabac je postao žaba, muško se transformisalo u žensko. A žensko i žensko ne daju punoglavce.

Auuuuu, šta se tu dešava, kakva je to epidemija promene pola medju žabcima?

Drugo šokantno otkriće je bilo da su za feminiziranje debelih američkih žabaca krive amerikanke!

Da, dobro ste pročitali, žabci nisu više muško zbog amerikanki, meksikanki, kubanki, kolumbijki, filipinki, kineskinja, japanki i svih drugih žena na tlu Amerike koje žele da se seksaju pa zbog toga žabci stradaju.

Naime, verovali vi ili ne ali ogromna upotreba kontraceptivnih pilula i hormonskih preparata u Americi dovela je do toga da su ti hormoni izlučeni iz tela žena putem kanalizacije dospeli u reke i podzemne vode i u dodiru sa žabcima od njih stvorili ženke. Jer, žabe preko kože upijaju materije iz okolne sredine i tako su žabci upijali ženske hormone koji su ih vremenom pretvarali u žabe. Baš kao što i kod promene pola kod ljudi pacijentima se daju ženski hormoni ako od muškog treba da postanu nalik na žensko.

http://www.newsweek.com/female-frogs-estrogen-hermaphrodite…

Kanalizacione vode u Americi su se prećišćavale na standardne načine ali time nisu eliminisani hormoni iz voda, koji su tako masovno kontaminirali prirodno stanište žaba koje su se pokazale osetljivima na uticaj hormona. Pored toga u vodama je zabeležen i visok nivo prisustva brufena i lekova protiv bolova koji se takodje masovno uzimaju.

Sada su američke vlasti preduzele akciju da fekalne vode filtriraju od ženskih hormona kako bi spasili žabce i žabe.

A Amerikanke i kontraceptivne pilule? Manje seksa i manje pilula?

To se ne prekida.

Zlatko Šćepanović