KAKO BALANSIRATI ODRICANJE ZARAD DOBROBITI DECE?

Čari porodičnog života bivaju bogatije sa dolaskom mališana u porodicu. Celokupni život i način funkcionisanja bračnog para menja se vrtoglavom brzinom. Prisustvo deteta podrazumeva prilagođavanje životnog stila i potreba svih ukućana, gde spada i drugačije planiranje porodičnog budžeta.

 

Zadovoljenje svih potrebna deteta u prvoj godini života je ključno za njegov pravilan rast i razvoj. Ali kako postići balans u odricanju roditelja i nasušnim potrebama deteta?

srećna porodica - komunikacija

U nastojanjima da na odgovarajući način odgovore zadatku roditeljstva, mamama i tatama ostaje vrlo malo slobodnog vremena da se posvete sebi. Isto tako, deo budžeta koji mogu da potroše samo na sebe biva sve manji. Međutim, kako deca postaju veća i samostalnija, počinje da se povećava vreme koje roditelji mogu da posvete sebi. Ali kada je u pitanju porodični budžet, često se kod roditelja javljaju razne dileme.

Balans između detetovih i sopstvenih potreba

To je pitanje koje mnogi roditelji postavljaju sebi. Kod njih se javlja sumnja da ukoliko sebi ugode na bilo koji način, i za to vreme uskrate detetu svoju pažnju i vreme, da će ih to učiniti lošim roditeljima. Tada osećaju grižu savesti koja umanjuje mogućnost i spremnost da, na primer, pola sata u toku dana uživaju uz kafu sa prijateljima, u čitanju omiljene knjige ili u kupovini dugo željenog odevnog predmeta…

Da bi roditelji uspeli da ostvare balans između detetovih i svojih potreba, pomoći će im nekoliko saveta koji se nalaze u nastavku ovog teksta.

Vaše roditeljsko ponašanje treba da bude određeno vašim mogućnostima

Prvi, ključni korak je da se potrebe svih članova porodice sagledaju na pravi način i da se postave prioriteti. U skladu sa tim, treba najpre proceniti materijalnu situaciju u kojoj se porodica nalazi. Kada se zadovolje osnovne potrebe, sredstva koja predstavljaju višak rasporedite ravnomerno, tako da svaki član porodice dobije po neku sitnicu. Savremeno roditeljstvo mora da počiva na balansu i razumevanju.

Ovakvim postupcima ispunjavate još jedan roditeljski zadatak – učite dete pravednosti i smanjujete verovatnoću da će kasnije u životu biti sebično i samoživo. Dakle, imajte na umu da je za dete važno da vidi kako ponekad sebi priuštite novu stvar i da u takvom postupku nema nijednog stvarnog razloga zbog kog bi ste sebe ocenili kao lošeg roditelja.

Naučite dete da nekad prihvati vaše „Ne“

srećno dete

Većini roditelja ne prija situacija kada dete nešto priželjkuje, a oni nisu u mogućnosti da mu to ispune. Sveukupna ekonomska situacija i skromni životni standard prosečne porodice kod nas značajno utiču i na ponašanje roditelja. U ovom slučaju, događa se da jedna grupa roditelja po svaku cenu pokušava da ispuni sve detetove prohteve. U tom nastojanju roditelji najčešće glume da su im mogućnosti veće nego što realno jesu i dovijaju se na mnogo načina kako bi uspeli da obezbede zadovoljenje dečjih želja. Takvo roditeljsko ponašanje detetu šalje lošu poruku. Mališan vremenom ima sve više prohteva, a da pri tome nije upoznat i ne može da razume stvarne materijalne mogućnosti svoje porodice.

Umesto toga, razmislite dobro i pridružite se onoj grupi roditelja koji se trude da detetu lepo i detaljno objasne da njegove želje prevazilaze trenutne materijalne mogućnosti porodice. Pokušajte da govorite sa detetom na način koji mu je razumljiv. Objasnite mu da je to trenutno stanje i da će se ono menjati. Poslužite se nekim praktičnim primerom ili situacijom koja je bliska detetu i njegovom iskustvu. Ovo se preporučuje svim roditeljima, bez obzira na životni standard i status porodice. Na taj način dete uči važne životne lekcije, koje će biti od velike koristi u odraslom dobu. Mališan se uči strpljenju, odlaganju potreba zarad većeg i važnijeg postignuća i cilja, kao i davanju prioriteta potrebama onih koje voli na račun nekih svojih, manje važnih potreba.

Podstičite dete da sopstvenim zalaganjem i trudom doprinese ostvarivanju želja

Onda kada mališan odraste dovoljno da već sam može da iznese svoje zahteve i da pregovara i razgovara sa roditeljima ne bi li ih nagovorio da ih ispune, vreme je za listu prioriteta. Zajedno sa detetom napravite listu zahteva i želja koje su prioritetne. Poređajte ih po važnosti od 1 do 10. Dogovorite se da početnih 5 ili 6 zahteva ispunite vi kao roditelj, a da se u ispunjenje daljih zahteva pri kraju liste uključi i samo dete.

Razmotrite zajedno zahteve, procenite koliko dete zaista može da se angažuje na njihovom ispunjenju. Podstaknite ga da se odrekne nepotrebnih sitnica, da nauči da štedi novac od džeparca ili rođendana, i da samo kupi sebi dugo željenu dragocenu stvar, recimo bicikl. Kod mlađe dece roditelji mogu da štede zajedno sa njima i da to bude neki vid takmičenja kako bi dete iskusilo štednju i odricanje kao važne životne lekcije.