TOKSINI IZ VODICE

Već nekoliko decenija, tečnost za ispiranje usta spada u uobičajene higijenske navike uz svakodnevno pranje zuba i čišćenje koncem. Reklame koje preporučuju ova sredstva ne govore ništa o toksičnim materijama koje moraju biti u sastavu vodica namenjenim ispiranju usta i svežijem dahu.

 

Od nastanka najranijih tečnosti za oralnu higijenu pa do danas, njeni brojni sastojci menjali su se kako se razvijala tehnologija i usavršavala industrija kozmetike. Mnogi od tih sastojaka su relativno bezopasni, dok opet neki drugi nisu ni najmanje.

tečnost za ispiranje usta

Najveći broj sredstava za ispiranje usta i osveženje daha puno je zdravstveno nepouzdanih hemikalija i toksina, koji mogu naneti štetu ljudskom zdravlju.

Kod savremenih vodica za higijenu usta može se naći najmanje devet opasnih materija.

Alkohol

Osećanje peckanja koje se stvara dok se voda za oralnu higijenu mućka po ustima, izazvano je ovim uobičajenim sastojkom apsolutno svih tečnosti koje služe ovoj nameni. Alkohol je najvažnjiji element ovih higijenskih sredstava, jer on ubija bakterije u ustima i to je ono što ga čini izuzetno korisnim. Međutim, problem je u tome što alkohol ima veoma moćne antibakterijske osobine, tako da on jednako uništava i dobre i loše bakterije. Osim toga, alkohol isušuje sluzokožu usta, što rezultira smanjenjem proizvodnje pljuvačke i lošijim zadahom nego što je to bio slučaj ranije.

Cetilpiridinijum hlorid

Zbog toga što sadrži velike količine alkohola, cetilpiridinijum hlorid može biti opasan što se tiče osetljivosti i iritacije jezika. Štetni efekti ovog hemijskog jedinjenja nastavljaju se i kroz javljanje mrlja na zubima, što ih ostavlja različito obojenim i estetski neatraktivenim.

Benzalkonijum hlorid

Ovo je jedan od najstarijih sastojaka dezinfekcionih sredstava za usta još otkad su se pojavila prva na tržištu, iako je još tada utvrđeno da je ovo jedinjenje jak alergen. Benzalkonijum hlorid u stanju je da iritira membrane kože i sluzokože, uzrokujući neželjene efekte kao što su teškoća pri disanju, stezanje u grudima i oticanje usana, usta i jezika.

Veštačke boje

Kao cetilpiridinijum hlorid koji se sreće još i kod lozengi za bolno grlo, veštačke boje mogu da stvore mrlje na zubima usled svakodnevnog korišćenja. Upravo one koje se i najčešće koriste u proizvodnji tečnosti za osveženje daha – zelena i plava boja – najtoksičnije su za žive ćelije, jer predstavljaju nepotrebno opterećenje za jetru.

Hlorheksidin

Isto kao i alkohol, hlorheksidin ubija loše bakterije, ali i one dobre. Međutim, umesto da se koncentriše samo na bakterije u ustima, ova hemikalija u dodiru sa unutrašnjošću ljudskog tela može dovesti do povećanog krvnog pritiska i pojačanog rizika od raznih medicinskih stanja koja štete srcu.

Heksetidin

Heksetidin je organsko jedinjenje koje ima izrazita antibakterijska i protivgljivična svojstva, ispoljavajući ih u opasnoj meri kada se preterano uzima. Među potencijalnim sporednim efektima heksetidina na zdravlje su nestabilni otkucaji srca i alergijske reakcije.

Metil salicilat

Ova supstanca se obično koristi kao antiseptik i “začin” koji se dodaje da bi tečnost za ispiranje usta imala miris i ukus. U svojoj najčistoj formi, metil salicilat je toksičan, a naročito ako se proguta. Prekomerna doza metil salicilata može izazvati povraćanje, grčenje, gubitak vida, pa čak i otkazivanje bubrega. Samo mala doza može biti fatalna za decu, tako da je ovo jedan sastojak koji zasigurno treba izbegavati kad god je i koliko to moguće.

Metilparaben

Da bi produžili rok trajanja sredstvima za osveženje usta, proizvođači često uključuju ovaj protivgljivični hemijski konzervans kao sastojak. Zbog parabena koji ima u sebi, metilparaben se javlja kao endokrini ometač. To znači da otežava hormonske procese i može povećati rizik od razvoja bolesti koje su povezane sa hormonima, kao što je nedostatak estrogena.

Triklosan

Široko korišćena antibakterijska materija triklosan može se naći u mnoštvu proizvoda za čišćenje domaćinstva, pa i u vodi za higijenu usne duplje i zuba. Velike doze ove opasne hemikalije mogu smanjiti nivoe hormona štitne žlezde.