TRIK JE U JEDNOM SASTOJKU

Naučnici sa Univerziteta Kardif u Velsu istraživali su kako pranje zuba i hemikalije iz sredstava za ispiranje usta utiču na koronavirus.

 

Kako vlada pandemija koronavirusa, mnogi razmišljaju o načinima kako da se spasemo i ne zarazimo ovim opakim virusom. Pranje zuba može biti jedan od tih načina, smatraju stručnjaci.

pranje zuba

Naučnici sa Univerziteta Kardif u Velsu istraživali su uticaj hemikalija iz sredstava za ispiranje usta na novi koronavirus, zbog čega tvrde da imaju ohrabrujuće rezultate.

Profesor Valeri Odonel, sa Univerziteta Kardif, jedna je od glavnih autora studije koja se bavila ulogom hemikalija koje sadrže tečnosti za ispiranje usta u borbi protiv koronavirusa.

Naime, naučnici već dugo veruju da bi se transmisija virusa putem pljuvačke mogla značajno umanjiti korišćenjem antiseptičkih sredstava za ispiranje usta, ali sa jednim, najbitnijim sastojkom.

U pitanju je cetilpiridinijum hlorid (Cetylpyridinium chloride), ključni sastojak u mnogim tečnostima za ispiranje, i upravo su njega naučnici proučavali kako bi proverili može li se uz pomoć njega usporiti širenje virusa. Po svemu sudeći, imaju ohrabrujuće rezultate.

 

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

Naime, ova hemikalija ima virucidno svojstvo, što znači da deaktivira ili uništava viruse.

Profesorka Odonel za „Daily Telegraph“ kaže sledeće:

– Naši rezultati su do sada veoma ohrabrujući što se tiče in vitro istraživanja, dok in vivo studije još uvek nisu objavljene – što praktično znači da su eksperimenti do sada vršeni u okruženju koje je nalik ljudskom grlu i ždrelu, ali još uvek ne u pravom ljudskom grlu.

Ipak, naučnici veruju da, ukoliko se definitivno potvrdi da ova hemikalija pomaže u borbi protiv virusa, to će mnogo pomoći dok se čeka na vakcinu.

– Ovo je jeftin i pristupačan proizvod. Ako zaista pomaže u umanjenju transmisije, to je sjajna vest, jer znači da će ceo svet imati prilike da se dodatno zaštiti. Naravno, i dalje čekamo klinička istraživanja – zaključuju naučnici.

Izvor: Informer