JASTUK ZA POD GLAVU

Postoji li najbolji jastuk za spavanje i da li to zavisi od cene? Da li ima smisla dati 10 x više novca za jastuk?

 

Na gore navedena pitanja mi je svojevremeno odgovorio prijatelj koji ima čak 30 x skuplji jastuk od običnog, i njegov odgovor je bio: DA, VREDI SVAKE PARE!

Naime, on i supruga su kao dar dobili od svog bogatog gazde na poklon garnituru za spavanje (dušek i jastuci) sa cenom višom od 5000 US. Da ne bude zabune, čovek koji im je to poklonio je uspešan poslovni čovek iz inostranstva, koji im je u znak zahvalnosti za neke poslovne i prijateljske usluge poklonio tako vredan poklon, da kad već moraju da spavaju, neka spavaju kao kraljevi 

Tempur najbolji jastuk za spavanje

Kažu moji prijatelji da se sa sinom utrkuju ko će pre da legne u taj krevet, kako je to dobar dušek i jastuk.

No, tema današnje priče je samo jastuk, onaj običan i oni malo neobičniji koji može da nam posluži kao najbolji jastuk za spavanje.

A kad smo kod neobičnih jastuka, najskuplji jastuk na svetu košta 57.535 US, čisto da znate, napravljen je od najfinije svile i pamuka, sa rajfešlusom od 24 karatnog zlata, 4 dijamanta i jednim safirom, sve to upakovano u Luis Viton torbu. Možda nije najbolji jastuk za spavanje, ali je svakako najskuplji.

A MOJ NAJBOLJI JASTUK ZA SPAVANJE?

Meni je jastuk bio običan tanak jastučić, nalik na japanske jastuke od platna.

Ko ne zna, japanci spavaju na dušecima koji se prave od presovanog platna, koje se slaže u slojevima i stiska, pa se dobije gust, tvrd i težak dušek, koji je možda najzdraviji na svetu, a takav je i jastuk, ali pošto smo mi razmaženi i nismo japanci, mi spavamo na mekanim dušecima.

I na mekim jastucima, osim mene naravno, koji je pokušavao da spava kao japanac.

Medjutim, vrat mi se nešto kočio i rešim ja da uzmem neki drugi jastuk. Krenuo sam u potragu i istraživanje šta je najbolji jastuk za spavanje za mene.

Moja supruga kao svesna eco new-agerka je koristila jastuk punjen heljdom, i to mi je poturila kao mogućnost, ali ma koliko se trudio da budem ekološki svestan, taj jastuk ne služi ničemu, osim umirenju savesti ekološki orijentisanih osoba.

Nastavio sam da istražujem i naišao sam na Tempur jastuk od memorijske pene koji sam probao i koji mi se dopao. Dopao mi se i njihov dušek od memorijske pene, ali ga nisam zbog cene razmatrao. Tempur je inače američka firma koja je izmislila memorijsku penu, zapravo je NASA stvorila memorijsku penu a oni su je primenili kod dušeka i jastuka. Tempur je premium brend kod nas, i jastuk je koštao skoro 150 eura. Skupo zaista, kad uporediš sa običnim jastucima od 1500 dinara.

Uzmem tako ja neku jeftiniju domaću varijantu jastuka od seckane memorijske pene. Izdržao sam dve nedelje na tom jastuku i poklonio ga ženi kao uzglavlje za čitanje. To možda nekome vredi ali ne i meni.

BioRelax kapi protiv nesanice

Onda uzmem jastuk od memorijske pene, ne seckana pena, nego pun jastuk, isto domaća neka izrada, ali nije to to. Spavao sam neko vrema i na kraju ga spakovao u rezervu. Vratio sam se na svoje jastuk krpe.

I to je trajalo još jedno dve godine, dok me vrat nije toliko počeo mučiti da sam počeo da šizim i u trenutku čiste sreće naletim u nekadašnjoj robno kući Kika na akciju sa popustom za Tempur jastuk. Složile se zvezde, imao sam dovoljno novca i našao sam se na pravom mestu u pravom trenutku. Kupim Tempur jastuk od memorijske pene i odmah zalegnem da isprobam najbolji jastuk za spavanje kod nas.

Ali … Taj jastuk je mnogo drugačiji od jastuka na kojima spavam. Trebalo mi je nedelju dana da se naviknem na Tempur jastuk, ali kada sam se navikao – milina jedna! Svi problemi stvarno nestali. Sad sam shvatio zašto neki komentatorima na forumima o jastucima kažu da svoj jastuk nose svuda kuda krenu, na letovanje, zimovanje, poslovni put. Ko ima probleme sa vratom, treba mu dobar jastuk, mada pre svega treba da radi vežbe za vrat ili makar vežbe istezanja Novaka Djokovića, na primer.

I tako sam mirno spavao jedno par godina dok nisam rešio da kupimo i nove dušeke. Za tu akciju sam počeo da na webu čitam iskustva i mišljenja. I tamo su mangupi sa stranih foruma lepo objasnili da memorijska pena ispušta neka isparenja (ona je jedan vid plastike, a svaka plastika nešto ispušta), te da to nije zdravo, da pravi glavobolje, problem sa sinusima, mozgom i td.

To me je usmerilo da kupim dušek od kaučuka i rešim sve dileme oko prirodnosti dušeka. Kaučuk je super!

No, nisam kupio i jastuk od kaučuka, nije ga bilo tada, već sam kupio jastuk od najfinijeg paperja (guska, patka), isto na nekoj akciji, bila povoljna cena, žena me ubedi da to uzmem, to su naj naj naj najbolji jastuci za spavanje, prirodni jastuci, i tako redom.

Ti jastuci od paperja su voluminozni i to mi smeta. Kad moja velika glava utone u njih, to jeste sjajan i fin osećaj, ali mi se kosa sva ulepi i ujutru sam kao da me je krava oblizala.

No, kako žena kaže da je to zdravije od svega drugog, spakovah Tempur jastuk u podrum i posvetih se paperju. Jstuk od paperja je nežan jastuk. Dobar je osećaj spavati na njima, zaista, ali ne drže baš mnogo glavu, ne daju potporu za vrat i znaju malo da guše, jer ti glava i nos utonu u njih, pa smanjuju dotok vazduha. Nije baš najbolji jastuk za vrat, priznajem.

I to sam izdržao jedno više od pola godina, a onda kad je počela vrelina i toplo, jastuk od paperja je postao topao. I na iznenadjenje svih i mene samog, vratio sam se Tempuru, iako memorijska pena nije dobra podloga za leto, zna da vas zapari. To sam video kada sam jednom prilikom spavao u jednom hotelu gde je dušek bio od memorijske pene a jorgani od silikona, kao da sam bio u parnom kupatilu. To što leti plastika greje i što isparava nešto iz memorijske pene je najveći minus tih jastuka. Priznajem, ja nikakav čudan miris nisam osetio iz jastuka, uz to ima fenomenalnu presvlaku pa se lice ne upari, kako bi se očekivalo.

No, dobar klima uredjaj, rashladjena soba i najbolji jastuk od memorijske pene za pod glavu ne prave smetnje.

Nakon pronalaska i upotrebe tog jastuka moji problemi sa vratom su nestali. Pa istrpeću i ta moguća isparenja zbog toga.

Da, vredi dati 10 x više para za dobar jastuk, to vam i onako traje decenijama, i godine provedete spavajući na dobrom jastuku.

Zlatko Šćepanović

FB profil autora