DVA SVETA

Svesni smo da razlike između muškaraca i žena postoje, a one se pre svega ogledaju u funkcionisanju mozga jednog i drugog pola. Moglo bi se reći da postoje četiri bitna razloga nesklada u međusobnim odnosima muškarca i žene.

 

Psihološke studije su pokazale da postoje značajne razlike u načinu razmišljanja žena i muškaraca, što je nauočljivije u intimnim vezama. Problem je što često nismo svesni ovih razlika i to dovodi do konflikta u vezama.

razlike između muškaraca

Da biste izbegli konflikte, saznajte koje su to zapravo četiri ključne razlike između muškaraca i žena.

Emotivnost

Žene se više vode emocijama nego razumom, dok je kod muškaraca obrnuto. Ova razlika dovodi do problema u vezi. Muški mozak nije u stanju da razume zašto se žena toliko ljuti zbog raznih sitnica kada ne postoje logično opravdani razlozi za to. S druge strane, žene misle da ih muškarac namerno povređuje iako on samo donosi logične odluke. Sve što je potrebno za harmoničniji odnos jeste malo više razumevanja različitosti.

Komunikacija

Muškarci su više mislilački tipovi. Teško pričaju o svojim problemima. Ne žele da priznaju da imaju problem, već im je cilj da probleme sami da rešavaju. Žene to tumače na pogrešan način i misle da muškarcima nije dovoljno stalo do njih. One smatraju da se svaki problem rešava razgovorom, dok muškarcima često nije jasno čemu toliki razgovori, a često ni ne vide toliko problema u vezi koliko problema vide žene.

Pamćenje

Muškarci se lakše sećaju stvari tako što ih povežu sa nekim mestom ili predmetom. Žene ipak pamte emocije koje su doživele prilikom nekog događaja. Upravo zbog ovoga žene kada su ljute na muškarca one se sete i prethodnih situacija kada ih je muškarac razljutio.

Rešavanje problema

Oba pola su sposobna da rešavaju probleme, samo se načini njihovog rešavanja razlikuju. Muškarci žele što brže da reše problem, dok žene smatraju da je zajedničko rešavanje problema u vezi bitnije od toga da problem zaista i bude rešen. Ideja zajedništva je ženama najbitnija.

Naravno, ove četiri činjenice ne treba uzimati zdravo za gotovo. Postoje i muškarci koji su emotivniji od žena ili imaju bolje komunikacione veštine. Potrebno je da upoznamo nekog kako bismo zaista znali kakav je i kako razmišlja.

Autor: Marina Puzić