HORMONI I KOSA

Na koji način hormoni utiču na rast kose i na koji način sprečiti opadanje kose uzrokovane radom hormona? Izdvojili smo za vas korisne savete, pomoću kojih će vaša kosa povratiti sjaj i volumen.

 

Ako postoji jedna stvar na svetu koju žena ozbiljno shvata, to je njena kosa. Ako sa kosom nije sve u redu, onda to može predstavljati veliko opterećenje za ženu.

hormoni utiču na rast kose

Nakon porođaja, menopauze, godina života ili nekih drugih hormonalnih neravnoteža, nije neobično da žena počne gubiti kosu. I dok je gubitak kose normalan proces (smatra se da je normalno, u proseku ako otpadne oko 50-100 dlaka na dan) to je takođe nešto što se može otkloniti rešavanjem temeljnih zdravstvenih i hormonalnih problema.

Hormoni i opadanje kose

  • Hormonska kontrola rađanja

Kada duže vreme koristite pilule za kontracepciju ono što telo misli jeste da je žena trudna, jer nema ovulacije. Pilula tada našu kosu čini sjajnom, blistavom i gustom. Kada prekinete sa korišćenjem pilula, odjednom se dešava gubitak kose i usporava se rast, a često dolazi i do smanjenja kvaliteta kose.

Šta možete učiniti: Razmislite o sveobuhvatnoj nezi kose, kako bi stvorili volumen. Osim toga, koristite šampone za jačanje kose. Dovoljno je da naneste šampon veličine graška i stavite samo na krajeve.

  • Problem štitne žlezde

Gubitak kose, u stvari, često je prvi znak poremećaja rada štitne žlezde, s obzirom da fluktoacijski nivo ovog hormona direktno utiče na ciklus rasta korena. Štitna žlezda akumulira više toksina nego bilo koji drugi organ, tako da neravnoteža ovog hormona može ubrzati gubitak kose.

Bilo bi poželjno preći na organsku hranu i netoksične proizvode za kosu kad god je to moguće. Osim toga, obogatite vašu ishranu s proteinima i pružite svojoj koži glave dnevnu masažu.

  • Policistični jajnici

Sindrom policističnih jajnika uzrokovan je viškom muških hormona, što može podstaći razređivanje kose na prednjoj strani i na vrhu glave. Kod žena sa policističnim jajnicima, koje takođe imaju u porodici istoriju genetskog gubitka kose, ovaj problem će se češće javiti.

U ovoj situaciji se možete obratiti svom lekaru i konsultovati se o lekovima kako biste smanjili nivo muških hormona – to bi trebalo pomoći regulaciji regeneraciji kose, kao što je i masaža glave, koja povećava protok krvi u kožu i folikula dlake.

  • Stres

Stres je često jedan od glavnih faktora usled koga dolazi do gubitka kose i suve i tanke dlake – i obično s dobrim razlogom. Hormoni (poput adrenalina) oslobađaju se u telu tokom stresnih događaja i utiču na apsorpciju vitamina B, koji su potrebni za pigmentaciju. Stres takođe proizvodi testosteron – muški hormon – koji utiče na folikul dlake i uzrokuje opadanje.

Uzimanje dodataka kompleks B-vitamina i uz pomoć tehnika opuštanja mogli bi rešiti problem uzrokovan stresom.

  • Trudnoća

Hormoni tokom trudnoće obično podstiču rast kose, dajući trudnicama sjajnu i lepršavu kosu, što je svakako dobra vest. Međutim, tokom poslednjeg tromesečja i par meseci nakon porođaja, nova kosa porodilje može odjednom izgledati kao da je prošla kroz “ratnu zonu”. Ne samo da će one debele vlasi početi opadati u velikoj količini, već će se i tekstura promeniti – može ravna kosa postati kovrdžava i obrnuto. Za to je kriv nizak nivo estrogena u ženskom telu nakon porođaja, što dovodi do preteranog gubitka kose. Ali nema potrebe da paničite u ovoj situaciji, jer je ovaj problem obično privremen. Zapravo sve će se vratiti u normalu nakon 6-8 meseci nakon porođaja.

U međuvremenu, jedite hranu bogatu vitaminima i mineralima i izbegavajte hemijske tretmane poput farbanja kose. Takođe, prebacite se na šampone koji sadrže sastojke (poput keratina) kako bi ojačali kosu, što će kao rezultat dati vašoj kosi volumen, ili možete probati sa novom frizurom, za početak da se ošišate, kako bi kosa izgledala bujnije. Ako niste oporavili vašu kosu u roku od godinu dana, posetite lekara opšte prakse, kako bi utvrdili tačan uzrok problema.

  • Androgena alopecija

Ovaj sindrom gubitka kose povezan s hormonima je genetski i pogađa čak polovinu ženske populacije, često i pre 50. godine života. U većini slučajeva predstavlja abnormalnu osetljivost folikula dlake na androgene – muške hormone proizvedene kod žena preko jajnika i nadbubrežne žlezde . Ženski uzorak AGA obično uzrokuje gubitak kose na vrhu glave. Češće, žene razvijaju muški uzorak AGA s gubitkom kose na temenu.

  • Klimaks

Nivo hormona estrogena i progesterona opada tokom menopauze, dok se testosteron povećava. To direktno utiče na folikul dlake, tako što prvo uzrokuje proređivanje kose na vrhu glave.

Šta možete učiniti: Dobar način povećanja nivoa estrogena tokom menopauze je kroz hranu bogatu biljnim izvorima fitoestrogena – kao što su orašasti plodovi i semenke. Bobičasto voće je još jedna sjajna opcija, posebno one bogate flavonoidima, poput malina, kupina, borovnica i šipka. Takođe je dobro jesti izvore biljnih belančevina poput onih kod soje, kao što su sojino mleko, tofu.

  • Insulin

Insulin, hormon koji je zadužen za regulaciju nivoa šećera u krvi, takođe utiče na niz različitih telesnih procesa, uključujući skladištenje masti, zdravlje srca i naravno kod rasta kose. Jedna studija objavljena u “European Journal of Cardiovascular Risk” otkrila je da žene s nekim markerima otpornosti na insulin imaju veći rizik za androgenu alopeciju (AGA) ili žensku ćelavost.

  • Višak estrogena

Estrogen, hormon snage u ženskom telu, vaš je prijatelj samo kada je prikladno uravnotežen. Osećate kao da ste puni energije, pomaže u popravljanju raspoloženja i doprinosi zdravom seksualnom životu. Ipak, previše estrogena, koji može biti uzrokovan povećanjem telesne težine, perimenopauze ili toksičnosti, usled endokrinih poremećaja, može dovesti do proređivanja kose.

kosa opadanje

Kako sprečiti opadanje kose?

Ono što je jako važno kada primetite da gubite kosu, da ne paničite. Sigurno da u prvom trenutku taj osećaj neće biti prijatan, ali pokušajte ostati mirni i staloženi, jer rešenje ipak postoji.

Kada se desi da vam kosa opada pojačano, prvo što je potrebno uraditi, konsultovati se sa vašim lekarom/dermatologom, jer će on na osnovu pregleda odrediti najbolju terapiju i utvrditi uzrok opadanja kose.

U terapiji se mogu koristiti vitamini, hormoni, minerali. Potrebno je vreme za oporavak kose, zato ono što je svakako najbitnije, jeste vaše strpljenje da u tome istrajete.

  • Ulje protiv opadanja kose

Često se u borbi protiv opadanja kose koriste razna ulja, jednostavnom primenom i nanošenjem utrljavajući sastojak na kožu glave. Jedno od takvih ulja jeste i amla ulje, koje se danas može nabaviti u apotekama. Potrebno je umasirati u kosu s vremena na vreme, a za bolji efekat pravi se mešavina od jednakih delova ekstrakta amle i svežeg limunovog soka. Osim amla ulja, dobri rezultati u lečenju opadanja kose imaju i eterična ulja poput žalfije, lavande i ruzmarina, koji uspostavljaju balans i sprečavaju zamrzavanje membranskog tkiva oko folikula, što može biti jedan od uzroka gubitka kose.

Bitno je samo, dok koristite ova ulja, da kosu dobro operete kako bi se uklonili ostaci šampona i drugih sredstava, a preporučljivo je ispirati kosu jabukovim sirćetom. Rastvor za ispiranje kose se pravi brzo i jednostavno, tako što ćete decilitar jabukovog sirćeta pomešati sa litrom vode. Kosa se ispere i osuši, a zatim nanese ulje, pojedinačno ili u kombinaciji.Takođe, dobro se pokazuju i ricinusovo ulje protiv opadanja kose.

  • Maska od kvasca protiv opadanja kose

Postoji čitav spektar preparata za poboljšanje kvalitete kosa. Naravno, opadanje kose kod žena može se sprečiti i prirodnim sredstvima koji na isti način mogu ojačati kosu i ubrzati njihov rast. Jer, pokazalo se da ženama kod opadanja kose najbolje pomažu prirodni lekovi.

Maske od kvasca odgovaraju svim tipovima kose, i kao najbolje rezultate imaju u borbi protiv gubitka kose i za njen brži rast. S druge strane, pomoću maske ​​od kvasca uspešno ćete oporaviti vašu kosu.

Koristeći ovu masku za kosu, možete postići neverovatne efekte. Ali, sprovođenje postupka za oporavak kose mora biti konstantan, a ne povremen, jer kao što smo rekli potrebno je vreme. Kada vidite prve rezultate, biće vam lakše da nastavite sa maskom dokle god oporavak kose ne bude potpun.

Kao preventivna mera i za brži rast kose, maska ​​od kvasca se koristi jednom nedeljno, u trajanju od 10 do 15 ponavljanja. Posle napraviti pauzu 3 meseca i ponoviti po potrebi. Ako je vaš cilj obnova i jačanje strukture oštećene kose, masku od kvasca potrebno je primeniti 2 puta nedeljno, u trajanju od 6-8 nedelja. Po potrebi postupak ponoviti za 3 meseca.

~ Priprema maske od kvasca za kosu ~

Jednu supenu kašiku toplog mleka rastvoriti sa kafenom kašikom meda ili šećera. U ovaj rastvor dodati 20 gr svežeg kvasca. Ostaviti na toplo mesto da fermentira (naraste), 15-20 minuta. Zatim dodati jedno žumance. Dobro promešati sve komponente da se smesa ujednači. Dobijenu smesu staviti na čistu, vlažnu kosu. Umotati najlon kesom i peškirom. Ostaviti na glavi 50-60 minuta (najmanje), posle kosu oprati vodom i sa malo balzama.

Ovakve maske zahtevaju utopljavanje (peškir, kapa) da bi se stvorili optimalni uslovi za rast kolonija gljivica kvasca. Sa njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikul dlake. Nemojte brinuti za miris koji će se osetiti dok vam je maska na glavi, jer će svakako nakon pranja miris nestati.

Sastav maske ​​možete menjati, tako što ćete dodati ricinusovo ili maslinovo ulje, jogurt, sok aloe itd, ali osnovni sastojak kvasac – ostaje isti. Da napomenemo još jednom: koristeći maske na bazi kvasca možete postići neverovatne, dugoročne rezultate, ali treba da budete dosledni i da se pridržavate preporuka i da istrajete u vašem tretmanu.

Šta je još važno primeniti?

  • Kontrola

Budući da postoji niz različitih fakora koji mogu doprineti gubitku kose, najbolje je zatražiti od svog lekara nekoliko različitih uputa za pregled. Preporučuje se provera nivoa glukoze, nivo gvožđa i kontrola krvne slike (što može utvrditi imate li anemiju), kao i kontrola štitne žlezde, estrogena i testosterona. Te procene trebale bi vam pružiti bolje razumevanje problema i da li je pitanje hormona koren vašeg problema.

  • Ishrana

Uključivanje više vlakana u vašu ishranu pomaže vam smanjiti novo estrogena kroz proces „eliminacije“ (tj. višak estrogena će se smanjiti). Unosite što više hranu s visokim sadržajem proteina i nižim nivoom ugljenih hidrata s puno povrća – ta hrana poboljšaće otpornost na insulin koja može doprineti gubitku kose. Takođe, potrebno je unositi što više cinka u organizam, jer on pomaže balansiranju nivoa hormona u telu, kao i u izgradnji ćelija – sve što je neophodno za pravilan rast kose. Dobri izvori cinka i ono što bi trebalo da jedete su brokoli, crveno meso, kajsije, spanać i školjke.

  • Unos vitamina

Nutritienti, ili nedostatak istih, takođe mogu uticati na rast kose. Vitamin A pomaže sintezu masnoće u folikulima dlake, potičući rast; vitamin E štiti vašu kose od oštećenja; i vitamini B takođe pomažE vratiti debljinu i sjaj kose. Vitamin C i cink takođe pomažu u popravljanju ćelijksog oštećenja iznutra.

  • Pravilna nega

Nega kosa je nešto sa čim možete krenuti odmah. Koristite prirodne šampone sa aktivnim sastojcima koji hrane koren dlake.Pokušajte što manje koristiti razne proizvode, koji mogu dodatno da isušuju kosu, tanje dlaku. Nemojte je grubo češljati , kidati čestim vezivanjem i svakodnevnim feniranjem.

Nažalost, nema čarobnog štapića, pilule ili proizvoda koji će potpuno preko noći ukloniti gubitak kose. Ali sada kad znate koju ulogu hormoni imaju kod opadanja kose, onda je dovoljno da prvi korak upravo bude hormonski test – da biste bili sigurni da li je to uzrok vašeg opadanja kose. U međuvremenu, regulišite nivo stresa, dovoljno spavajte, promenite ishranu. To će vam pomoći u opštoj ravnoteži hormona.