BOSILJAK KAO LEK

Čudotvorna i lekovita biljka – bosiljak kao lek je neverovatna alternativa. Kako možete da uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu?

Bosiljak kao lek

Bosiljak kao lek, uvrstite ovaj neverovatan začin u vašu ishranu!

Njegova opojna aroma nam je dobro poznata, a u okviru ovog članka ćemo se baviti time za šta sve bosiljak može da se koristi.

Kralj lekovitih biljaka, bosiljak, predstavlja jednu od drevnih i popularnih lekovitih biljaka, koja je prepuna značajnih zdravstveno-korisnih sastojaka. Ova cenjena biljka se smatra „svetom biljkom“ u mnogim kulturama širom sveta.

Bosiljak biljka pripada porodici Lamiaceae, rodu: Ocimum. Njegov naučni naziv je Ocimum basilicum. Bosiljak je prvobitno poreklom iz Irana, Indije i drugih tropskih regiona Azije. Ova žbunasta biljka se u alternativnoj medicini ceni zbog svojih lekovitih listova i semena.

Bosiljak raste najbolje u predelima sa toplom, tropskom klimom. Potpuno odrasla biljka dostiže visinu od oko 100 cm. Listovi se razlikuju od svetlo-zelenih do tamno-zelenih i ljubičastih, glatkih i svilenkastih, a mogu biti dugi oko 2.5-5.5 cm i 1.5-2.5 cm široki. Cvetovi bosiljka su prilično veliki, bele ili ljubičaste boje.

Vrste bosiljka

Postoje mnoge različite vrste bosiljka, čak preko 60 njih. „Mediteranska“ sorta, koja je obično poznata kao „bosiljak“ ima svetlo-zeleno lišće. Nasuprot tome, „azijski bosiljak“ (Ocimum sanctum) ima velike, dlakave stabljike, sa ružičastim cvetovima, ljubičastim ili roze listovima, pored posedovanja jačeg ukusa nalik na karanfilić.

Tu je i „limun bosiljak,“ koji ima prijatnu aromu limuna. Tajlandski bosiljak (O. basilicum ‘Horapha’) je sličan po karakteristikama sa azijskim bosiljkom, ali ima uske, svetlo-zelene listove, i ima slatkastu aromu poput sladića.

Evropski “slatki bosiljak“ je blag i poseduje slatkast ukus, nalik na anis/karanfilić. Iz istog razloga, takođe je prepoznat kao kulinarski bosiljak, jer se intenzivno koristi u kuhinjama širom sveta.

Bosiljak kao začin

Bosiljak kao začin se veoma ceni. Pre upotrebe, neophodno je da operete svež bosiljak u činiji sa hladnom vodom ili da ga ispirate nekoliko minuta da bi se uklonila prljavština ili ostaci pesticida.

Bosiljak se dodaje u poslednjim trenucima prilikom pripreme jela, kako bi zadržao svoj specifičan miris i ukus netaknutim. Dugotrajno kuvanje bosiljka dovodi do isparavanja i gubitka njegovih eteričnih ulja.

Sveži listovi bosiljka se dodaju da poboljšaju ukus, bilo jela sa povrćem ili sa mesom. Bosiljak kao začin se takođe koristi u jelima sa paradajzom, sa jajima, u varivima, supama i salatama.

Evo nekoliko saveta kako možete da koristite bosiljak ako začin:

– Sveži ili sušeni listovi bosiljka se koriste u pripremi supa i drugih jela sa povrćem ili mesom.

– Iseckano lišće svežeg bosiljka se koristi za pripremu italijanske Panzanella salate, kao i voćnih salata.

– Italijanski bosiljak velikog lista je jedan od glavnih sastojaka u “pesto“ sosu, zelenom sosu koji se dodaje supama, povrću, ribi i pastama u mediteranskoj kuhinji.

– Bosiljak odlično dopunjuje ukus breskve u jelima.

Samo nekoliko svežih listova ili posipanje suvog lišća bosiljka su sve što vam je potrebno da iskoristite bosiljak kao začin u jelima.

Bosiljak kao lek/lekovita dejstva     

Bosiljak kao lek je dugo smatran antidepresivom. Bosiljak čaj deluje pozitivno na koru nadbubrežnih žlezda, a može da pomogne telu stimulišući hormone koji regulišu prirodnu reakciju organizma na stres.

Iz tog razloga, mnogi ljudi veruju da bosiljak ima svojstva da “podiže“ organizam. Bosiljak kao lek može takođe da poboljša pamćenje, a često se koristi za prevazilaženje efekata umora.

Kada je u pitanju bosiljak lekovita dejstva koja poseduje se tu ne završavaju.

Bosiljak kao lek se obično koristi za tretman proliva, crevnih parazita, groznice i infekcija kože. Takođe se smatra da može da imitira efekat estrogena, i može da pomogne da se reguliše menstrualni ciklus.

Pored toga, bosiljak može da stimuliše imuni sistemi, kao i da smanji sadržaj mokraćne kiseline koja je odgovorna za artritis i giht. Bosiljak se takođe može koristiti za lečenje bola i upale usled artritisa.

Aktivni sastojci

Bosiljak sadrži velike količine E-beta-kariofilena, koji može biti koristan u lečenju artritisa i bolesti creva. Ovo jedinjenje je jedan od retkih proizvoda koji prirodno stimuliše receptore kanabinoida u telu, a može da blokira signale koji dovode do inflamacije (upale) povezane sa artritisom. Bosiljak sadrži eugenol, cintronelol, linalool i miricen.

Upotreba bosiljka

Bosiljak kao lek može da se koristi na razne načine. Sveži listovi mogu da se koriste za pripremu toplih obloga, a seme bosiljka može da se samelje i doda u obroke. Bosiljak ima antiseptička svojstva, a kada se njegovi listovi utrljavaju u kožu na mestu gde vas je ujeo neki insekt, oni mogu da pomognu u smanjenju svraba.

Bosiljak se takođe koristi kao prirodni repelent, budući da odbija insekte.

Ova lekovita biljka se često koristi za izradu tinkture. Bosiljak je ekspektorans, što znači da može da pomogne protiv kašlja i bronhitisa. Bosiljak je dobar za širok spektar plućnih bolesti, a kada se kombinuje sa nekim drugim biljkama, može da se koristi za pripremu čaja koji pomaže u borbi protiv prehlade.

Kada se konzumira kao vruć čaj, bosiljak se može uzeti interno ili udisati, a ova biljka se često nalazi i u različitim proizvodima za aromaterapiju.

BioImunitet kapi za imunitet

Lekovita dejstva bosiljka, dakle, mogu da se iskoriste u sledeće svrhe:

– deluje protiv bakterija i gljivica koje izazivaju bolesti

– koristi se za tretman respiratornih poremećaja (bosiljak za sinuse takođe može da posluži budući da sadrži eterična ulja koja pomažu protiv zapušenih sinusa i istovremeno deluju protiv patogenih bakterija i gljivica koje izazivaju infekcije sinusa.

Da koristite bosiljak za sinuse, stavite 2 kašike sušenih listova bosiljka u 1 l ključale vode, poklopite i neka odstoji 5 minuta, a zatim možete da se inhalirate nekoliko minuta, a deca isključivo 2-3 minuta. Možete ponoviti proceduru 2 puta dnevno. Čaj od bosiljka za sinuse vam može značajno olakšati tegobe.)

– koristi se za tretman astme

– sprečava bolesti pluća

– sprečava srčana oboljenja

– smanjuje stres

– osveživač usne duplje

– nega zuba

– sprečava nastanak akmena u bubregu

– nega kože (bosiljak za lice može da se koristi tako što ćete nanesti pastu od listova bosiljka na problematične delove lica ili bilo gde na koži u slučaju kožnih oboljenja. Bosiljak leči kožne poremećaje, bilo da se koristi iznutra ili spolja.

Ovo svojstvo je uglavnom posledica njegovih eteričnih ulja, koja deluju antibiotski, dezinfekcijski, antibakterijski i antifungalno (protiv gljivica). Spoljašnje korišćenje preparata od bosiljka na koži uklanja višak ulja sa površine kože. Kamfen u bosiljku pruža umirujući efekat i efekat hlađenja.)

– ublažava glavobolju

– sprečava prerano starenje

– jača imunitet

– poboljšava zdravlje očiju (svakodnevno operite oči sa nekoliko listova bosiljka natopljenih vodom, i rešićete se konjuktivitisa, čmička i mnogih drugih očnih problema, koji su nastali usled virusne, bakterijske ili gljivične infekcije.)

– leči kašalj i prehladu

– deluje antikancerogeno (protiv raka i tumora).

Izvor: Prirodanadar.rs