EFIKASNO PROTIV INVAZIJE

Mravi u kući predstavljaju neželjenu situaciju u koju svako može dospeti. Ko god je imao slučaj sa invazijom bilo kakvih insekata u svom domu zna koliko je teško otarasiti se ovakve gamadi. Moravi se mogu neutralisati nekim sasvim prirodnim materijama, bez hemikalija i pesticida.

 

Mravi se mogu pojaviti apsolutno na bilo kom mestu u kući, a obožavaju da idu na tragove i ostatke slatke ili masne hrane.

mravi u kući

Za problem mrava u kući nije uvek efikasno rešenje ni onda kada se popune sve unutrašnje pukotine, jer oni nađu način da se provuku i opet dospeju na ona mesta u kući koja želimo da budu perfektno čista i bez njih.

Niko ne želi mrave u prostorijama gde živi, a takođe ne želi ništa ni štetno po sopstveno zdravlje da ih sasvim uništi. Razne hemikalije i pesticidi potencijalno su opasni za život ukućana i to nije rešenje za uklanjanje mrava.

Međutim, uporna situacija dovodi do očajanja i zahteva hitne mere. Umesto što ćemo nekim hemijskim sredstvom politi mesta koja smo zatekli preplavljena mravima, mogli bismo da se odlučimo za nešto prirodnije, a samim tim i zdravije za naš organizam. Izbor između prirodnih sredstava nije prevelik, a kreće se od dobrog starog sapuna i vode preko nekih vrsta začina pa do određenih eteričnih ulja.

Ovo je pet potpuno prirodnih sredstava za uništavanje mrava!

Sapun i voda

Pomešajte četvrtinu šolje običnog sapuna ili deterdženta za sudove sa jednom šoljom vode kako bi se dobio jednostavni i efikasni rastvor. Njega je potrebno staviti u bocu sa pumpicom za prskanje i naprskati kritično mesto gde se nalaze mravi. Prskanje mrava ovim rastvorom onemogućava ih da dišu, a kao krajnji rezultat oni se uguše. Ovo prirodno sredstvo jednako je efikasno za skup mrava, kao i za čitave kolonije koje mogu zaposednuti najskrivenija mesta u kući.

Dijatomejska zemlja

Dijatomejska zemlja je relativno nepoznat prah, ali on već pokazuje odlične rezultate ponašajući se kao prirodni konzervans i insekticid. Posipanje ovog praha preko mrava dovešće ih do dehidratacije, usled čega će uginuti. Pošto dijatomejska zemlja ne stvara mrlje niti neprijatno miriše, sasvim bezbedno se može koristiti u zatvorenom prostoru. Poželjno je da se koristi na bilo kom mestu gde se mravi skupljaju, jer je ova zemlja apsolutno bezopasna za ljude. Ona se sve češće koristi za brojne zdravstvene tegobe i probleme, a poput zeolita moguće je uvesti i u ishranu.

Eterična ulja

Mravi međusobno komuniciraju putem izlučevina, pa tako kada naiđu na hranu oni luče feromone koji ostavljaju trag drugim mravima da ih prate i pridruže im se. Korišćenje eteričnih ulja koja imaju moćan miris poput ulja mente, cimeta, eukaliptusa ili citrusa poremetiće feromonske tragove koje su mravi ostavili po kući. Posebnu pogodnost ima eterično ulje citrusa, koje u sebi sadrži limonen, supstancu otrovnu za mrav­e. Izmešajte 10 kapi nekog od nabrojanih eteričnih ulja sa jednim čašom vode i malo vodke, koja će sprečiti odvajanje ulja i vode, a onda to sipajte u bočicu za prskanje i naprskajte sve pogođene teritorije.

Začini

Slično eteričnim uljima, snažne arome začina čine ih opasnim za mrave. U slučaju trebljenja mrava najbolje je koristiti začine cimeta, suve mente, aleve paprike, soli ili belog luka u prahu. Pospite neki od navedenih začina gde god je to potrebno po kući, a najviše po ćoškovima.

Alkoholno sirće i limunov sok

Ako u kući tretutno nemate ništa od navedenih eteričnih ulja i začina, onda je dobar izbor mešavina alkoholnog sirćeta i soka od limuna sa dodatkom vode. Ovaj rastvor moguće je sipati u bočicu sa raspršivačem i poprskati sva mesta gde se okupljaju mravi ili jednostavno namočiti krpu i njom obrisati ta područja.