OTKRIĆA O DIJABETESU

Nova istraživanja potvrđuju da se šećerna bolest može „unazaditi“, što znači da reverzibilni dijabetes tipa 2 stagnira određeni vremenski period, ali samo pod uslovom niskokalorične ishrane.

 

Šećerna bolest je skriveni ubica, jer može dovesti do srčane slabosti, slepila, bolesti bubrega ili amputacije noge. Brojke kažu da u svetu oko 380 miliona ljudi konkretno boluje od posebnog tipa šećerne bolesti, tzv. dijabetesa tipa 2.

reverzibilni dijabetes

Da je dijabetes tipa 2 čudna bolest, svedoči i činjenica kojom se medicina bavi u poslednje vreme, a to je da se ovaj tip šećerne bolesti može „unazaditi“, što znači da njegova progresija neko određeno vreme može mirovati.

Naime, stručnjaci kažu da konzumiranje samo 600 kalorija dnevno tokom 8 nedelja može spasiti živote onih koji pate od šećerne bolesti ovog tipa na način da oboljenje stagnira neki period vremena.

Dakle, dijabetes tipa 2 se može preokrenuti tako što se ishrana bazira na niskom unosu kalorija, pokazuju nova istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta Njukasl rekli su da višak kalorija dovodi do masne jetre, što posledično dovodi do toga da jetra proizvede previše glukoze. Prekomerna mast se zatim prenese na pankreas, zbog čega ćelije koje proizvode insulin to ne rade i tako izazivaju dijabetes.

Gubitak manje od jednog grama masti iz pankreasa može ponovno započeti proizvodnju insulina, obrnutim dijabetesom tipa 2, kažu istraživači.

“Ovo preokretanje dijabetesa ostaje moguće najmanje deset godina nakon pojave inicijalnog stanja šećerne bolesti”, smatra glavni autor studije profesor Roj Tejlor.

Ishrana na bazi unosa 600 kalorija dnevno tokom osam nedelja pomaže da se u proseku izgubi oko 15 kilograma, a već je dugo poznato da gubitak težine dovodi do obrnutog dijabetesa.

“Mnogi pacijenti su mi rekli kako je prelaz na niskokalorijsku ishranu bila jedina opcija za sprečavanje onoga od čega su bolovali ili je, s druge strane, bilo neizbežno dalje lečenje i narušeno zdravlje usled dijabetesa”, tvrdi dr Tejlor.

Šta je studija pronašla?

Studija je pokazala rezultate u samo nedelju dana od početka niskokalorične ishrane, jer se desio osetan pad osetljivosti na insulin. U ovom vremenskom periodu nivo šećera u krvi koji su kod pacijenata sa dijabetesom znatno viši, postali su normalni.

“Dobra vest za ljude sa dijabetesom tipa 2 je to što čak iako 10 godina imate ovu bolest, verovatno ćete biti u mogućnosti da je preokrenete tako što ćete “skloniti” tu malu, ali važnu količinu masti sa pankreasa”, poručuje dr Tejlor i napominje da se u ovom trenutku to može učiniti samo uz značajan gubitak težine kroz niskokaloričnu dijetu.

Kako funkcioniše dijeta?

Laboratorijski nalazi pokazali su da višak masti u ćelijama koje proizvode insulin izaziva gubitak njihove specijalizovane funkcije.

“Ovakve ćelije ulaze u specifičan način preživljavanja, jedva postojeći, koji ne doprinosi dobrobiti celog tela, ali zato uklanjanje viška masti omogućava nastavak proizvodnje insulin, kao njihove specijalizovane funkcije”, objašnjava dr Tejlor.

Šta kažu stručnjaci?

Eksperti su pozdravili ove sjajne nalaze koji su predstavljeni u Evropskoj asocijaciji za studiju dijabetesa u Lisabonu.

Profesor Kamleš Kunti iz britanskog Centra za dijabetes kaže: “Ovo je veliko istraživanje i pokazuje da niskokalorična dijeta može da funkcioniše kod visoko motivisanih ljudi, ali bi to bilo teško primenjivo za većinu”.

Upraviteljka jednog istraživanja za dijabetes u Velikoj Britaniji dr Elizabet Robertson rekla je da ovi dokazi pokazuju kako bi se dijabetes tipa 2 mogao staviti u remisiju kao jedan korak napred koji bi bio nada za milione bolesnih ljudi.