SUSAMOVO ULJE I NJEGOVE KORISTI

Istraživači su zaključili da je susamovo ulje efikasno u smanjenju težine bola izazvanog flebitisom kod pacijenata obolelih od raka.

Flebitis izazvan hemoterapijom je upalni odgovor na hemoterapijske lekove koji mogu izazvati oštećenje vena, bol, eritem (crvenilo kože), temperaturu i otekline na mestu ubrizgavanja. Ovo stanje može da ublaži susamovo ulje.

susamovo ulje

Flebitis je jedna od najčešćih komplikacija koju trpe pacijenti oboleli od raka i koji su podvrgnuti terapiji redukcije maligniteta. Ovaj flebitis može da traje nedeljama ili mesecima i obično se leči medikamentima. Međutim, ovi lekovi takođe izazivaju neželjene efekte, pa je poslednjih godina poraslo interesovanje za prirodnije, komplementarne metode ublažavanja simptoma ovako nastalog flebitisa.

Susamovo ulje je svestrani prirodni proizvod koji se koristi u lekovite, kozmetičke i kulinarske svrhe. Brojne studije su hvalile njegova odlična antioksidativna svojstva, koja ga čine dobrim inhibitorom oksidativnog stresa i posledično upalnih bolesti.

U nedavnoj studiji, istraživači iz Irana procenili su efekte njegove upotrebe za lečenje flebitisa nastalog usled hemoterapije. Otkrili su da masiranje pogođenog područja susamovim uljem redovno rezultira značajnim smanjenjem težine bola. To je navelo istraživače da zaključe da je susamovo ulje prirodni lek koji može da ponudi pacijentima ublažavanje bolova kod flebitisa.

Lokalna primena susamovog ulja smanjuje bol uzrokovanu flebitisom

Objavljeno u časopisu „Complementary Therapies in Clinical Practice“, kliničko ispitivanje za procenu ublažavajućeg efekta susamovog ulja uključivalo je 60 pacijenata obolelih od kolorektalnog karcinoma koji je pratio flebitis.

Istraživači su pacijente podelili u dve grupe. Kontrolna grupa imala je petominutne masaže dva puta dnevno tokom sedam dana uzastopno, dok je eksperimentalna grupa primala istu, ali sa dodatkom 10 kapi susamovog ulja nanetih u radijusu od 10 centimetara od obolelog mesta. Istraživači su procenili jačinu bola primenom vizuelne analogne skale prvog, trećeg, petog i sedmog dana intervencije.

Lokalna primena susamovog ulja dala je pozitivne rezultate. Treći i sedmi dan, istraživači su izvestili da su se za eksperimentalnu grupu dogodile značajne promene u jačini bola u poređenju sa početnom vrednosti. Iako su obe grupe doživele značajno smanjenje težine bola, eksperimentalna grupa uživala je znatno veće smanjenje.

Na osnovu ovih rezultata, istraživači su zaključili da je lokalna primena susamovog ulja efikasna u smanjenju težine bola izazvanog flebitisom kod pacijenata obolelih od raka.

Ostale zdravstvene koristi susamovog ulja

Susamovo ulje se široko koristi u azijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Izrađuje se presovanjem sirovog, jestivog semena susama. Postoje dve vrste susamovog ulja koje se koriste za kuvanje: lagano ulje koje ima neutralni ukus koji se lako stapa sa bilo kojim jelom i presovano semensko ulje koje ima bogat ukus. Oba ulja sadrže visok nivo mononezasićenih i polinezasićenih masti, korisnih i funkcionalnih masnoća koje se smatraju zdravim za srce.

Sweden bitter oglas 900px

Ulje od susama često se može naći u kozmetičkim proizvodima, jer ima svojstva koja pogoduju koži. Iako njegovo antioksidativno delovanje štiti ćelije kože od oksidativnih oštećenja, njegova antimikrobna svojstva pomažu ubijanju bakterija i zaustavljanju njihovog rasta. U međuvremenu, protivupalna svojstva susamovog ulja pomažu u smanjenju upale i oteklina na koži.

Susamovo ulje može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, pokazuju studije. Istraživači iz Pakistana otkrili su da konzumiranje susamovog ulja redovno pomaže smanjenju nivoa glukoze u krvi kod pacijenata koji boluju od dijabetesa tipa 2.

Susamovo ulje ubrzava zarastanje rana. Istraživanja pokazuju da može povećati proizvodnju kolagena koji podržava strukturni integritet kože i deluje kao prirodni promoter lečenja. Osim što pomaže zaceljivanju rana, susamovo ulje takođe može da umiri manje opekotine, zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima.

Susamovo ulje je sjajan dodatak bilo kojoj vrsti ishrane. Ovo svestrano ulje može da začini jela svojim zdravim mastima i specifičnim ukusom koji ima. Ulje susama je takođe efikasno protiv bolova i drugih zdravstvenih tegoba, tako da je od velikog značaja imati ovaj prirodni lek u svojoj ostavi.