„KRALJICE JESENI“

Određene jesenje namirnice dovoljno su bogate hranljivim materijama da nas duže drže sitim, pokreću uspavani metabolizam i time ostajemo na onom nivou kilograma kao i tokom leta, uz uobičajeno smanjenje fizičkih aktivnosti.

 

Znamo koliko je teško da tokom jeseni i zime održavamo kilažu na nivou koji nam odgovara. Hladnije vreme donosi potrebe ljudskog organizma za jačom, masnijom hranom koja nije preporučljiva ni u jednom periodu godine.

jesenje namirnice

Za razliku od leta kada nam je salata ili voće dovoljno da preguramo dobar deo dana, tokom jeseni i zime posežemo za hranom koja će nas bolje zasititi, ali koja će nam takođe stvoriti i dodatne zdravstvene neprilike.

Osim povišenog holesterola koji je neminovan konzumiranjem masnih namirnica, njihovim unosom usporavamo metabolizam, kilogrami se mnogo lakše lepe za mnoge delove tela, a osećamo se sve tromije i zbog generalno slabijeg kretanja po hladnom vremenu.

Važno je da se upoznamo sa onim namirnicama koje se mogu smatrati „kraljicama jeseni“, zato što su najbolje za konzumiranje u toku ovog godišnjeg doba. One su dovoljno bogate hranljivim materijama da nas duže drže sitim, pokreću uspavani metabolizam i time ostajemo na onom nivou kilograma kao i tokom leta, uz uobičajeno smanjenje fizičkih aktivnosti.

Zato čim pre, otiđite do pijace ili prodavnice, pa kupite ukusne jesenje namirnice koje blagotvorno deluju na zdravlje.

Sledećih pet namirnica sposobne su da ubrzaju metabolizam i saveznici su kod skidanja viška kilograma.

Slatki krompir batat

Slatki krompir batat je izvrstan izvor hranljivih vlakana koji podstiče sagorevanje kalorija, a istovremeno produžuje sitost organizma. Uz to pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ako želite izvući maksimalne rezultate, batat je najbolje skuvati i lagano začiniti. Izbegavajte recepte koji zahtevaju preteranu upotrebu masnoće i sira.

Cimet

U ovo doba godine cimet postaje zvezda sezonskih napitaka i brojnih jela. Istraživanja su pokazala da taj orijentalni začin ubrzava metabolizam i uravnotežava nivoe šećera u krvi. Ako želite da istopite koji kilogram viška, preskočite poslastice s cimetom, a pola čajne kašičice rađe dodajte svojoj jutarnjoj kafi.

Kruška

Tokom jeseni i zime na raspolaganju vam je veliki broj različitih vrsta krušaka. Reč je o vrlo zdravim voćkama koje, baš poput jabuka, sadrže mnogo pektina. Ova vlakna podstiču probavu, pomažu u snižavanju lošeg holesterola i imaju pozitivan učinak na mršavljenje. Istovremeno, reč je o vrlo slatkom voću, pa ograničite dnevni unos na jedan plod od kojeg možete pripremiti i razne šejkove i smutije.

Grejpfrut

Ovo citrusno voće idealna je namirnica za doručak ili kao desert. Njegovim gorko-kiselim plodovima možete oplemeniti i zdravu salatu ili ga iscediti za pripremu preiliva kod salate ili za marinadu. Ne samo da je grejpfrut bogat vitaminom C koji je važan saveznik kod jačanja imuniteta i obrane tela od sezonskih bolesti, već je i dobar izvor vlakana koji pomažu kod mršavljenja.

Crna čokolada

Crna čokolada je ljubimica svake sezone, a u hladnijem delu godine čest je prizor na stolovima u brojnim domaćinstvima. Ona ne mora biti neprijatelj vitke figure, štaviše, brojne studije su pokazale da je reč o namirnici koja se sporo vari, duže nas čini sitijim, pa je odličan saveznik mršavljenja. Ključno je biti umeren u konzumiranju, a stručnjaci preporučuju dve kockice crne čokolade dnevno.

Izvor: Zadovoljna.hr/Bašta Balkana