SLADAK, ALI NE SMETA

Zvuči neverovatno da je nešto slatko, a pogodno za dijabetičare. Slatki krompir batat u sebi sadrži optimalne vrednosti šećera koje pogoduju osobama sa dijabetesom, tako da one moraju uvesti ovo povrće u ishranu što pre!

 

Oni kojima je dijagnostikovan dijabetes moraju da znaju koliko je teško upravljati dnevnom ishranom kako bi mogli da ispune svoje posebne potrebe za jelom.

slatki krompir batat

Dijabetes je stanje povezano sa regulacijom šećera u krvi i bavljenje njime nije lak zadatak. S jedne strane, previše glukoze iz hrane može izazvati povećanje nivoa šećera, ali i premalo može prouzrokovati nedostatke, jer je glukoza jedinjenje koje se koristi za proizvodnju energije.

Dakle, važno je da dijabetičari ozbiljno uzmu u obzir sve ono što im je dozvoljeno da jedu, a slatki krompir batat je jedna od namirnica bogata ugljenim hidratima, koja se veoma preporučuje za ishranu dijabetičara.

Zašto se slatki krompir batat preporučuje dijabetičarima?

Opšte znanje o dijabetesu kaže da sve što je slatko ne može da se jede. Kako je onda moguće da slatki krompir bude namirnica dozvoljena dijabetičarima?

Prema Američkom udruženju za dijabetes, slatki krompir batat smatra se jednom od osnovnih namirnica koje su odlične za dijabetičare. On je bogat vitaminima i mineralima, kao i drugim izvanrednim organskim jedinjenjima korisnim za ljudsko zdravlje, posebno za osobe sa problemom dijabetesa.

Može se navesti bar šest zdravstvenih prednosti koje služe kao preporuka uvođenja slatkog krompira u ishranu dijabetičara.

1) Pomaže stabilizaciji nivoa šećera u krvi

Prema studiji koju je provelo Američko udruženje za dijabetes, slatki krompir batat pomaže u smanjenju otpornosti insulina kako bi pomogao stabilizaciji nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Insulin je, naravno, neophodan da pretvori glukozu u glikogen koji se kasnije koristi kao energija ili se čuva u vidu masti.

2) Ima nizak glikemijski indeks

Iako je sladak i prilično bogat ugljenim hidratima, batat nema visok glikemijski indeks. Upravo zbog niskog nivoa šećera u sebi on pomaže u kontroli i upravljanju nivoom šećera u krvi. Studija sa Univerziteta u Torontu koja se bavila činjenicama o tome koja je hrana najbolja za dijabetičare, pokazala je da slatki krompir ima glikemijski indeks 44, dok se granica za namirnice pogodne dijabetičarima nalazi na broju 55. Ovo je dovoljan dokaz da je batat odličan za obolele od šećerne bolesti, jer je njegov glikemijski indeks u granicama preporučenog.

Bioliver kapi za jetru

3) Bogat dijetetskim vlaknima

Slatki krompir je bogat dijetetskim vlaknima koji mogu da pomognu pri vezivanju lošeg holesterola, a podsticanju dobrog holesterola koji ima pozitivan efekat na nivo šećera u krvi. Osim toga, dijetetska vlakna imaju važnu ulogu u radu creva, tako što prerađuju skrob iz batata sporije, što sprečava naglo povećanje nivoa šećera. Važnu stvar koju treba pomenuti je da se optimalna količina vlakana iz slatkog krompira dobija onda kada se kuva neoljušten, već ceo, zajedno sa svojom korom.

4) Beta karoten iz batata smanjuje rizik od nastanka dijabetesa

Obojene sorte slatkog krompira bogate su vitaminom A i beta karotenom. Jedna nedavna studija koju je sproveo doktor Atul Bute sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford potvrđuje da beta karoten može pomoći u genetskom smanjenju rizika od nastanka dijabetesa tipa 2. To znači da one osobe koje su u genetskoj predispoziciji javljanja ovog tipa šećerne bolesti mogu da pomognu sebi i spreče njegovu pojavu konzumiranjem hrane bogate beta karotenom. Štaviše, neke studije su pokazale da je slatki krompir batat bolji izvor beta karotena u poređenju sa zelenim listnatim povrćem.

5) Sadrži protivupalna svojstva

Ako mislite da ne postoji veza između upale i dijabetesa, veoma grešite! Zapaljenje u organizmu je zapravo jedan od pokretača brojnih bolesti, pa tako i dijabetesa. Veći broj zapaljenskih procesa u telu čoveka utiče na proizvodnju insulina u pankreasu, što znači da upala može izazvati stanje poput rezistencije na insulin, a ovo stanje onda, posledično, do dijabetesa tipa 2. Ovo stanje će svakako dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi, a slatki krompir upravo sadrži neka moćna protivupalna svojstva koja su u stanju da do ovakvih posledica ne dođe.

6) Veliki izvor antioksidanata korisnih dijabetičarima

Antioksidanti igraju veliku ulogu u sprečavanju komplikacija kod pacijenata sa dijabetesom. Proizvodnja oksidativnog stresa uzrokovanog visokim nivoom slobodnih radikala u ljudskom telu smanjuje odbranu od strane antioksidanata i tako povećava rizik od dijabetskih komplikacija. Suočavanje sa dijabetesom je već dovoljno teško i sve propratne komplikacije samo će pogoršati postojeće teško stanje. Zato su antioksidanti koji se nalaze u batatu veoma moćni, s obzirom na to da slatki krompir sadrži visoku količinu vitamina A i C, koji inače deluju kao veoma snažni antioksidanti.