ZANATSKA PIVA

Šta je zanatsko pivo ili Kraft piva kako se internacionalno nazivaju i u zbog čega su zdravija od običnih piva. Domaće pivo dobrih majstora

 

Zanatsko pivo je lakše napraviti nego zanatsko vino, uz to je daleko jeftinije i ima zilion varijanti boje, ukusa, gorčine, stilova, itd. Zanatsko ili kraft pivo je pivo koje prave mikro pivare ili se radi u kućnoj radinosti, baš kao što se to mogu raditi i vina. Medjutim, pivo je jeftinije i voluminoznije i manje košta oprema za proizvodnju piva.

Stoga je razumljivo da je pivo popularnije od vina i da se više pije. Tim pre što je vinu rezervisana neka vrsta ekskluzivnosti. Na primer, teško da ćete elegantno izgledati u skupom restoranu, gde se jedu fancy jela i gde sedite u svečanoj garderobi a na stolu vam stoji krigla piva koju pijete. Još i glasno podrignete nakon 5 do 6 gutljaja.

To jednostavno ne ide. Pivo je narodno piće a vino i jeste i nije, zavisno šta i kako ga pijete.

Kraft pivo Šta je zanatsko pivo - domaće pivce i zašto treba piti kraft piva

S druge strane, pivo ima dugu tradiciju i postoji hiljadama godina i kao piće i kao hrana.

U zadnjih tri četiri decenije globalnom industrijalizacijom samo pivo je postalo nezdrava hrana i pre svega antistres terapija lošim alkoholom koji u njemu čuči. Zanatska piva su ustuknula pred jeftinim industrijskim pivom lošeg kvaliteta i dobrog ukusa.

Zašto ovo kažem?

Zato što su industrijska piva industrijski proizvod, pun hemijskih procesa i dodataka koji menjaju suštinu piva a zanatsko pivo to nije. Navešću samo par primera …

Industrijska piva se zbog dobijanja jeftinijeg piva rade sa kukuruznom krupicom i specijalno modifikovanim kvascima, kako bi se dobila brža fermentacija žita jer kukuruz ima mnogo više šećera od ječma. Time se dobija fruktoza u pivu koje nikada ranije nije bilo i dobija se fruktozni alkohol. Otuda ta piva goje, prave pivski stomak i od njih boli glava.

Zatim, zbog ekonomije proizvodnje, da bi se sa istom opremom za proizvidnju piva proizvelo više, industrijska piva se rade kao koncentrat, dobija se zgusnuto pivo, koje se razredjuje sa sodom ne bi li se dobila ogromna količina jeftinog piva. Otuda su piva u konzervi i u flašama tako gazirana i od njih se nadujete kao žaba i stalno podrigujete. Da, pivo se gazira, otuda brend name piva imaju tako oštar ukus.

Uz sve to, industrijska piva su temeljno pasterizovana i besomučno filtrirana da bi bila kristalno čista jer to privlači potrošača, tako da u njima više nema ničega živog, ni vitamina B, ni živih enzima a ni kvasaca koji mogu biti dobri za vašu crevnu floru – mikrobiom. Jer, kao fermentisani proizvod tradicionalno ili zanatsko pivo je bilo probiotik pun dobrih bakterija i gljivica.

Industrijsko brand name pivo je zato lepo, ukusno i mrtvo pivo.

Zanatsko pive je sve suprotno industrijskom, baš kao da uporedjujemo industrijsku i domaću hranu. Zanatska (Kraft) piva su živa, potpuno drugačijeg ukusa, ne oseća se gaziranost nego prirodna fermentacija, pun im je ukus, puna su zdravih elemenata i bakterija, oseća se prirodna gorčina hmelja, ne nadimaju i ne opijaju tako brzo. Prijatnost dok piješ zanatsko pivo traje i traje.

Zašto kraft pivo? Ukus zanatskih kraft piva ne donosi gaziranost već prirodnu fermentaciju, punoću ukusa i obilje zdravih elemenata, oseća se prirodna gorčina hmelja, a prijatnost se povećava pri svakom novom gutljaju.

Zato pijte točena kraft zanatska piva malih srpskih pivara!

A najpoznatije kraft pivare u Srbiji su: Kabinet, Krugher & Brent, Crow Brewery (Vrana pivara), Dogma, Knez kraft, Zbir, Kaš, Sindikat, Black turtle (Crna kornjača), Tron, Zebrew, Carstvo piva, Crna ovca, Južni vetar, Kors, RazBeerbriga, Kum, Medved …. to su sve male dobre zanatske pivare koje prave dobra i zdrava piva.

Još uvek su male zanatske pivare malo prisutne po restoranima i kafićima (imaju tek oko 2,5% tržišnog učešća i rastu) jer im brand name pivare ne dopuštaju da udju u veliki broj lokala ali zato vi kao savesni potrošač gde god naidjete na domaća zanatska piva, njih obavezno i pijte 

Mala kraft pivara i zanatska piva su otpor malog čoveka pred sveobuhvatnom industrijalizacijom i globalnog naturanja nekvalitetne hrane i pića.

U zdravlje!

Kako napraviti zanatsko pivo

Danas je i kod nas moguće u kućnim uslovima napraviti domaće pivo. Sad je moguće nabaviti i mini opremu i sirovine u malim pakovanjima. Sve više lokala i restorana stvara svoju mini pivaru a i sve više hobista pravi domaće pivo za sebe i svoje društvo. Sledeći spot prikazuje kako se pravi domaće pivo. To nije komplikovan proces ali za vrhunski domet ipak treba imati sve dobro: sirovine, opremu, vodu i ruku majstora.

P.S. Ko proba i malo istestira kraft piva biva uvučen u njihov svet. Nakon što sam probao zanatska piva, a iskreno priznajem da nikada nisam voleo pivo, uvek mi je bilo kiselo i gorko i nadimalo me, nakon tih par proba sam zavoleo točeno zanatsko pivo i još više se udaljio od industrijskih piva, a posebno flaše i konzerve.

Samo i isključivo točeno zanatsko pivo se pije, jer to pivo zaista ima svojstvo dobre hrane i prija organizmu. Industrijska piva su ukusna, osvežavaju, nema šta hemičari su obavili dobar posao, ali nakon zanatskih piva ona više ne postoje u mom životu.

Naravno, i od zanatskog piva ako ga puno pijete ćete dobiti pivski stomak i telesnu težinu, pivo je kalorično kako god da ga posmatramo.

Zlatko Šćepanović