4×4 URBAN

„Lada Niva“ je verovatno najpopularniji ruski automobil svih vremena, ali i jedan od najdugovečnijih.

 

Robusni terenac proizvodi se neprekidno još od 1970-ih, a u međuvremenu je dobio gotovo neprimetne estetske modifikacije, blago modernizovan enterijer i u nekoliko faza unapređivan benzinski motor.

lada niva

Ove godine model je dobio nešto uglađeniju „Urban“ verziju, a na proleće je lansirana i specijalna verzija povodom 40. rođendana modela. Da, „Niva“ je punih 40 godina na tu, a relativno je uspešna i izvan matičnog tržišta.

Tako, na primer, zastupnik „Avtovaza“ u Nemačkoj asortiman širi novim verzijama. Zbog interesa tržišta, u ponudu je ušao i model sa petoro vrata, i to u običnom i luksuznijem „Urban“ izdanju. „Lada 4×4 Urban 5-Tirer“ u Nemačkoj košta 14.290 evra, dok za nenašminkanu verziju treba izdvojiti 12.990 evra. „Niva“ kakvu znamo i sa balkanskih tržišta, dakle model sa troja vrata, startuje sa cenom od 10.990 evra. „Niva“, odnosno „4×4“, kako se sada zove, u Rusiji košta oko 7.500 evra.

Prema službenim podacima, njen 1,7 benzinski motor sada daje 83 KS i 129 Nm, automobil do 100 km/č ubrzava za 19 sekundi i do maksimalnih 137 km/č. Prosečna potrošnja je 9,5 l/100 km. U ponudi nemačkog zastupnika su još „Kalina“, „Granta“ i „Vesta“, a početna cena u „Ladinoj“ ponudi 14 različitih modela je svega 7.460 evra.

Konkretni brojevi kažu kako je u Nemačkoj u prvih 10 meseci ove godine prodato 2.188 „Lada“, što je skok od čak 59 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ruska autoindustrija je živa

Da, donedavno su se mnogi smejali proizvodima ruske autoindustrije, ne znajući pritom da se možda i voze njihovim automobilima. Da, iz ruskih pogona dolaze mnogi poznati modeli, a deo njih ode i u izvoz.

Za nepunih godinu dana, ruska automobilska industrija izvezla je oko 37.000 vozila, što je skok od 34,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima „Autostata“, najviše automobila izvezla je „Škoda“, i to model „Jeti“ koji se proizvodi u GAZ-ovoj fabrici. Na drugom mestu je „Lada“ sa 9.400 izvezenih automobila, a treći je „Reno“ sa isporučenih 3.400 automobila.

Najviše automobila Rusi su izvezli u Češku, Ukrajinu i Letoniju.

Dodajmo i da su „Ladini“ modeli, „Granta“ i „Vesta“, ušli na listu 80 najprodavanijih automobila u Evropi. „Granta“ se nalazi na 60. mestu, između „Škode Superb“ i „Audija A6“, a prodato ih je gotovo 77 hiljada u prvih deset meseci ove godine.

Skuplja „Vesta“ je u istom periodu prodata u oko 62 hiljade primeraka, što je bilo dovoljno za 76. mesto, između modela „Fijat 500L“ i „Ford Ekosport“.

Izvor: Index.hr