MODELI BEZ PRESEDANA

Niva je bila dovoljno jaka, da može da se koristi deset godina u ruskoj bazi na Antarktiku. Ipak, staroj „Nivi“ se bliži kraj…

 

Jedan od najstarijih britanskih časopisa o automobilima „Autokar“ uneo je kola „Niva“ i „VAZ 2105“ na spisak vozila koja su dokazala svoj kvalitet u vremenu koje je iza nas.

niva

Terensko vozilo „Niva“, koje je prvi put proizvedeno 1977. godine, proizvodi se već 43 godine i ujedno je i model koji se najviše izvozio.

„Niva je napravljena kako bi zadovoljila potražnju za terenskim vozilom, koje se može koristiti i u nepovoljnim vremenskim uslovima u Sibiru“, navodi izdanje.

Niva je bila dovoljno jaka, da može da se koristi deset godina u ruskoj bazi na Antarktiku. Ipak, staroj „Nivi“ se bliži kraj, jer je „Lada“ 2018. godine predstavila koncept novog modela, čija se proizvodnja planira 2022. godine.

„VAZ 2105“ – popularan pod nazivom „petica“ bila je modernizovana verzija „kopejke“, koja je napravljena na bazi italijanskog automobila „Fiat 124“. Četvorocilindrični motor je na novom modelu bez znatnih promena, ali je automobil dobio nov dizajn sa kvadratnim farovima i plastičnu masku hladnjaka. Lada je izvozila „peticu“ u Kanadu i Veliku Britaniju, gde su je prodavali pod nazivom „Riva“.

Kompanija je proizvela 14 miliona automobila „Riva“, a ako se računa i proizvodnja automobila „Fiat 124“, onda se dobija da je proizvedeno 20 miliona vozila. Ovaj model je drugi prema broju proizvedenih automobila u istoriji.

Izvor: Sputnjik