RUŠENJE MITA

Aleksa Vulović je Beograđanin koji živi u Australiji, a snimio je dokumentarni film o Severnoj Koreji. Bez obzira na sve istine i zablude o najzatvorenijoj zemlji na svetu, tamo se odlično proveo!

 

Srbi reaguju na nepravdu, pa to ti je! Ma gde da su. Primer je i Aleksa Vulović (25), rođeni Beograđanin, koji već dugo živi u Sidneju, gde je nedavno postao vrlo „popularan“ posle objavljivanja satiričnog dokumentarca o Severnoj Koreji.

film o severnoj koreji

Najzatvoreniju zemlju sveta, o kojoj, uz istine, kako kaže, vlada i mnogo zabluda, posetio je nedavno, a Australijancima, koji sve gledaju iz „američkog ugla“, ali i ostatku sveta, svojim filmom je želeo da „otvori oči“.

Aleksin dokumentarac daje malo drugačiju sliku o Severnoj Koreji. Cilj mu je bio da mnoge predrasude i licemerne osude, koje po pravilu stižu iz Amerike, a koju u korak prati i Australija, razotkrije i „spusti na zemlju“. Kao student političkih nauka, ali i, kako kaže, zbog globalne nepravde koju je i Srbija, zemlja iz koje su mu koreni, trpela decenijama, imao je potrebu da snimi ovakav film.

„U Australiji već duže vlada potpuna pomama za svakom informacijom koja se tiče Severne Koreje. Osim što se ovdašnji australijski mediji utrkuju koji će prvi da ismeje ili se zgrozi nad novom vešću o predsedniku Kim Džong Unu, Severnom Korejom, zapravo se „pokrivaju“ domaći problemi. A često i istina“, kaže Vulović.

Informacija da je u Severnoj Koreji zakonom propisano da svi muškarci moraju da se šišaju kao i njihov vladar, sručila se na zapadne medije kao „bomba“. Po Aleksinim rečima, gotovo da nije bilo dana, televizije i novina, ni internet portala, koji se nisu bavile ovom pričom.

Da bi otkrili da li je neproverena glasina zaista tačna, sa prijateljem se zaputio na šišanje u Severnu Koreju. To putovanje i naravno frizura koju je, kaže, apsolutno sam izabrao, postali su deo filma koji je snimio sa prijateljem i objavio na Youtubu. Nakon desetine hiljada pregleda, usledila su i gostovanja po televizijama…

Aleksa je, inače, navikao da putuje svetom, bez velike organizacije, menja prevozna sredstva, puno i pešači i tako otkriva različite kulture. Priznaje, međutim, da je putovanje Severnom Korejom, sasvim drugačije.

„Tamo je obavezno ići s njihovim vodičima i ne toliko slobodno kako sam navikao. Zvanično, u pitanju je najizolovanija i najtajanstvenija država na svetu, kojom vladaju kultne vođe, članovi dinastije Džong! Proveo sam tamo sedam dana i bez obzira na sve priče, odlično sam se proveo i zabavio“.