TAMO GDE NEMA ZARAŽENIH

Crna Gora je dugo odolevala pandemiji, pa je proglašena korona free državom. U ovom trenutku ona to više nije, ali postoji 12 poslednjih utočišta u kojima je broj zaraženih nula.

 

Prošlo je više od četiri meseca od kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila COVID-19 globalnom pandemijom. Međutim, još uvek postoje neke tzv. korona free zemlje, koje nisu prijavile nijedan slučaj koronavirusa, dok su drugi, poput Novog Zelanda, mislili da su iskorenirali širenje epidemije dok se nekoliko nedelja kasnije ponovo nije razbuktala.

korona free

Dva najnepouzdanija kandidata bez koronavirusa su Turkmenistan i Severna Koreja, autoritarne države koje nisu prijavile nijedan slučaj bolesti.

Uprkos njihovim negiranjima, veruje se da je bolest zaista prisutna u obe zemlje, mada ne postoji način da se potvrdi pravo stanje unutar njihovih granica. Pojavljuju se neki sporadični izveštaji o ljudima koji imaju simptome koronavirusa i umiru u Turkmenistanu, ali vlada ćuti.

Krajem jula, severnokorejski lider Kim Džong Un uveo je tronedeljno zatvaranje u pograničnom gradu Kaesong, nakon što se tamo pojavio sumnjivi slučaj, ali o tome se više ne govori na u tamošnjim medijima koji su odbili da komentarišu ishod.

Nedostatak javnih nastupa severnokorejskog lidera u aprilu doveo je do sumnje da je kriza zahvatila zemlju, ali se on 20 dana kasnije pojavio živ i zdrav na ceremoniji otvaranja fabrike đubriva.

Iako su stručnjaci doveli u pitanje nedostatak slučajeva zaraze u Severnoj Koreji, sasvim je moguće da izolacija te zemlje sada deluje u njenu korist i da se rano zatvaranje granica pokazalo kao efikasna mera u zadržavanju virusa.

Izuzev Severne Koreje i Turkmenistana, u 10 zemalja još uvek nije zabeležen nijedan slučaj Covid-19.

Sve su to ostrvske države koje se nalaze u južnom Tihom okeanu: Palau, Mikronezija, Maršalska Ostrva, Nauru, Kiribati, Solomonska Ostrva, Tuvalu, Samoa, Vanuatu, Tonga.

Još jednom, ovi slučajevi pokazuju da je izolacija veoma efikasna, ali činjenica da virusa zapravo nema, ne znači da su ostrva izbegla i njegov uticaj.

Mnogi zavise od turizma, a nedostatak posetilaca iz inostranstva pokazao se pogubnim jer su plaže i hoteli prazni.

Izvor: BIZLife.rs