SAVETI ZA NESANICU

Osim kašlja, kijanja, začepljenog nosa i bolova u grlu, problem koji se javlja kad smo ozebli je i kako zaspati s prehladom. Uz šest jednostavnih saveta omogućite sebi barem dovoljno sna u danima kad vas prehlada svlada.

 

Sasvim je prirodno da nam je teško da spavamo kada smo bolesni. Čak i kad je u pitanju samo obična prehlada, velika je verovatnoća da ćemo se okretati u krevetu po celu noć zbog nemogućnosti normalnog disanja.

zaspati s prehladom

Stvar je u tome što se naša virusna infekcija neće ukloniti antibiotikom. Organizmu je potrebno da se odmori kako bi svom imunitetu dali dovoljno vremena i snage da se izbori s infekcijom.

Moguće je da za sebe učinimo nekoliko jednostavnih koraka kako bismo se opustili i bolje spavali kad smo prehlađeni. Ovo je nekoliko sugestija koje nam zaista mogu pomoći!

1. Tuširanje

Vodena para je izuzetno dobra kad imamo prehladu. Vreli tuš će učiniti čudo da opusti naše telo. On će nam olakšati zapušenje i olakšava nam disanje. Najbolji način da se inhaliramo parom je da odvrnemo tuš nekoliko minuta pre ulaska u kupatilo kako bi se para akumulirala, a zatim uđemo i par trenutaka provedemo u ovakvom parnom kupatilu. Alternativno, možemo jednostavno napuniti sudoperu vrućom vodom i nagnuti se nad njom i udisali paru. Takođe, od pomoći će biti i stavljanje tople obloge preko sinusa.

2. Podići uzglavlje kreveta

U stanju prehlade bolje je držati glavu podignutu u odnosu na nivo tela u ležećem položaju. Podizanje glave sa nekoliko jastuka nije dobra ideja jer nam savija vrat i tako još više otežava disanje. Najbolje je da se podigne uzglavlje kreveta, ako je moguće postavljanjem nekoliko knjiga ili dasaka pod nogare kreveta. Ovo stvara prirodni nagib koji će učiniti da se sinusi dreniraju mnogo lakše.

3. Koristiti ovlaživač vazduha

Korišćenje ovlaživača u sobi povoljno je za rešavanje prehlade, jer se njim dodaje vlaga u vazduh i olakšava disanje. Vlažan vazduh oslobađa zagušenje naših disajnih puteva i umiruje iritirano tkivo u nosu, a izuzetno pomaže pri olakšanju bolova u grlu. Važno je da se ovlaživač redovno dezinfikuje kako bi se eliminisale bakterije koje se vremenom nagomilaju u njemu.

4. Olakšati kašljanje

Jedan od načina da naučimo kako da spavamo sa prehladom jeste upotreba sirupa za kašalj, koji ima duži period aktivnosti. On će nam pomoći da nam se kašalj primiri tokom noći. Međutim, kad je vreme za spavanje, ne bi trebalo da koristimo dekongestive (kapi za nos) jer nas mogu učiniti nervoznim.

5. Bez kofeina pre spavanja

Izbegavajmo kofein noću! Mnogi ne razumeju da je kofein zapravo stimulans raspoloženja, koji nas održava budnim tokom noći. Štaviše, kofein ima dehidracioni efekat na naš organizam, što će zauzvrat pogoršati bol u sinusima i začepljenje. Ako smo žedni, najbolje je popiti neki biljni čaj i to najkasnije u popodnevnim časovima.

6. Koristiti antihistaminik

Ako jednim delom teško možemo da zaspimo kad smo prehlađeni i zbog neke alergije, možemo uzeti u obzir uzimanje antihistaminika. Potrebno ga je uzeti neposredno pre odlaska u krevet kako bi olakšali spavanje. Vredi napomenuti da neki antihistaminici zapravo i deluju na način da se osećamo pospanim, što će, naravno, još više pomoći spavanju.