PRIRODNI ZAŠTITNIK

Magnezijum hlorid odlično je sredstvo u borbi protiv infekcija, a napitak na njegovoj bazi možemo i sami kod kuće da napravimo. Pomaže kod mnogih boljki i čuva zdravlje organizma.

 

Magnezijum hlorid, poznat i kao nigari, potpuno je prirodan i ekološki čist derivat morske soli, koji je osim kao začin za pravljenje tofua poznat i po mnogim drugim korisnim efektima na ljudsko zdravlje.

magnezijum hlorid

Magnezijum je neophodan element za ljudski organizam jer je uključen u stotine enzimskih reakcija koje utiču na gotovo sve životne procese. Važan je za zdravlje mozga, nervnog i kardiovaskularnog sistema, kao i za zdravlje zuba i kostiju. Pomaže kod artroze, sprečava zamor mišića i njihovo grčenje. Utiče na metaboličke procese, daje telu energiju i podmlađuje organizam, ublažava posledice stresa i poboljšava probavu.

Važan je za toliko mnogo vitalnih telesnih funkcija, da njegov nedostatak izaziva veliki broj poremećaja i uključuje mnoge bolesti čije se lečenje obično ne usmerava u pravcu nadoknade magnezijuma.

Nedostatak magnezijuma

Magnezijum je jedan od najiscrpljenijih minerala u obradivom zemljištu kako zbog korišćenja veštačkih đubriva i pesticida tako i zbog kiselih kiša. Iz tih razloga je, cak i u dobro uravnoteženoj ishrani prisutan nedostatak magnezijuma.

Dnevna potrebna doza magnezijuma je 350 mg, a najbolji prirodni izvori su: morske alge, soja, badem, orah, kikiriki, žitarice, krompir, banana, pasulj, meso i jaja. Magnezijum koji unosimo preko hrane pretvara se u organizmu u magnezijum hlorid. Zato je i najbolje sredstvo za nadoknadu magnezijuma u organizmu upravo dragoceni mineral magnezijum hlorid koji se najbolje apsorbuje u telu.

Kako koristiti magnezijum hlorid

Najbolje ga je piti dva puta dnevno, ujutru i posle podne, jer je u to vreme i koncentracija magnezijuma u organizmu najniža. Višak se izlučuje urinom i stolicom. Upravo je retka stolica znak da je prekoračena doza magnezijuma. Osobe sa bubrežnom i srčanom insuficijencijom trebalo bi da izbegavaju ovu terapiju.

Priprema magnezijum hlorida

Napitak možete pripremiti i sami u kućnim uslovima. Prokuvajte 1 litar vode i kada se prohladi dodajte 33 grama magnezijuma. Rastvor sipajte u staklenu bocu ili plastičnu flašu i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Upotreba magnezijum hlorida

Kod prevencije i ublaživanja mnogih oboljenja: srčane bolesti, moždani udar, depresija, nedostatak sna, migrene i glavobolje, Alchajmerova bolest, osteoporoza, artritis, astma, sindrom hroničnog umora, opstipacija…

Magnezijum hlorid je izvrsno sredstvo u borbi protiv infekcija. Naučni eksperimenti su dokazali da posle njegovog unosa u organizam bela krvna zrnca su trostruko efikasnija u uništavanju mikroorganizama.

Izvor: Nutricia.rs