LEBDENJE NA VODI

Znate li šta je floating ili plutanje u kapsuli, tretman za duboku relaksaciju i zašto se koristi Epsom so (engleska so) u terapijia, odgovara vam SPA Studio Spokojstvo

 

SPA Studio Spokojstvo vam predstavlja floating ili plutanje na vodi. U ovom specifičnom SPA centru se plutanje primenjuje kao metoda opuštanja od stresa i oporavka organizma u roku od 60 minuta

Floating ili plutanje u kapsuli je metoda za duboku relaksaciju - Studio Spokojstvo i Epsom so

  1. Šta je plutanje i kako je nastalo?

Odgovor: Sredinom prošlog veka vođena su ispitivanja funkcionisanja svesti čoveka u uslovima kao što je izolacija od spoljašnjih razdražujućih uticaja. Prvobitno su se efekti plutanja ispitivali na opremi za pripremu kosmonauta i na njihovo navikavanje na bezgravitacionu atmosferu. Međutim kao rezultat ovih ispitivanja je nastao tehnički razvoj u domenu tehnika relaksacije. Iz nauke je iskustvo preneseno u život.

U drugoj polovini 20. veka, bila je konstruisana prostorija za plutanje za uspostavljanje čovekovog zdravlja. U svetu je trenutno prostorija za plutanje veoma popularna kao način relaksacije i spoznaje tela. Mnoga studija za plutanje su otvorena u Rusiji, Nemačkoj, Americi, Francuskoj. U Nemačkoj je plutanje u sklopu zdravstvenog osiguranja.

  1. Kako plutanje deluje na zdravlje?

Odgovor: Poznato je da je uzročnik lošeg zdravlja psihički ili fizički pritisak kojima podleže svaka osoba u savremenom ritmu života. U osnovi pozitivnog dejsta plutanja u prostorija – kapsuli leži efekat senzorne deprivacije. Tokom seanse plutanja u kapsuli osoba se nalazi u stanju koje podseća na dete koje se nalazi u maminom stomaku.

Zahvaljujući našoj opremi 40% rastvoru engleske soli i temperaturi 35 stepeni Celzijusa unutar prostorije za plutanje, čovek doživljava:

  • stanje delimične gravitacije;
  • otsustvo osećaja u razlici temperature između tela i spoljašnje sredine;
  • otsustvo zvuka;
  • otsustvo svetla.

Shodno tome, čovekova svest ne mora da oseća kontrolu i da analizira količinu spoljašnjih faktora i razdražitelja. Može se reći da svest postaje oslobođena od oko 70% stalnih briga. Kako nam naša priroda ne dopušta da imamo prazninu, oslobođenu energiju svest usmerava na ono na šta često nema vremena, na dijagnostiku i samoisceljenje. Dolazi do restartovanja organizma.

  1. Šta se dešava ako čovek ima strah od malih prostora i mraka?
Floating Kapsula za plutanje unutrašnjost kabine

Prostorija za plutanje unutra

Naša oprema ima opcije i za takve slučajeve. Čovek sam upravlja sa uključivanjem i isključivanjem svetla i muzike i može otvarati i zatvarati vrata od prostorije za plutanje. Mnogi ljudi sa zadovoljstvom provode vreme u bez gravitacionoj atmosferi uz omiljenu muziku u polumraku ili sa svetlom koje se nalazi ispod vode. Terapeutski efekat u datom slučaju takođe je prisutan, makar i u manjoj količini.

Preporučujemo da oslobodite svest od od spoljašnjih faktora makar na 30 minuta od sat vremena koliko će te se nalaziti u prostoriji za plutanje. Naučno je dokazano da posle 20 minuta plutanja u uslovima senzorne deprivacije, u čovekovom organizmu nastaje nalet endorfina – hormona sreće, koji veoma pozitivno utiču na psihičko stanje i opšte stanje čoveka.

  1. Kako Engleska so deluje na kožu čoveka i zašto je korisna?

Engleska so je drugi naziv za Epsom so, i koristi se za gloating. Ova so sadrži veliku količinu magnezijuma.

Uglavnom, ovaj mineral nedostaje u organizmu čoveka, a u toku seanse plutanja, magnezijum se apsorbuje kroz kožu i na taj način dopunjava nivo ovog minerala u organizmu. To je još jedan važan i prijatan momenat. Koža posle seanse postaje veoma glatka i mekana.

Napomenućemo, rastvor soli prolazi kroz tri faze čišćenja posle svakog klijenta i čuva se u odvojenom rezervoaru. To nam omogućava da obavljamo kvalitetno i higijensko čišćenje pred svakim klijentom. Trenutno ovakav princip čišćenja tanka koristi oko 30% float studija u svetu.

  1. Kakvi su dodatni pozitivni efekti od boravka u prostoriji za plutanje sem Epsom soli, enorfinoterapije i oporavka svesti?

Pored svega pomenutog, postizanje mira, unutrašnja harmonija, psihička uravnoteženost, opuštanje mišića i zglobova, nekoliko seansi u prostoriji za plutanje može probuditi kreativne sposobnosti razmišljanja.

Kao što smo spomenuli, svest se oslobađa od stalnog razmišljanja i briga. Zamislimo da je naša svest odgovorni administrator – kontrolor u fabrici našeg organizma. Mi mu dajemo mogućnost da radi polovinu običnog radnog posla, a oslobodjenu energiju usmerava na nagomilane slučajeve vraćanja poretka unutar sebe bez ometanja stalnog praćenja i administracije u fabrici.

U takvom momentu rađaju se nove ideje, nalaze odgovori na teže, lakše rečeno ranije nerešiva pitanja i dileme. Ovo opet predstavlja udobnu vežbu za rad na mašti – kada ne postoji informacija od spolja, svest počinje sama da konstruiše i generiše na osnovu već postojećih informacija. Nastaje dublja obrada već postojećeg materijala.

Odavde i nastaju odgovori na reklo bi se nerazrešiva pitanja. U nekom smislu, liči na lako kontrolišući san na javi. Sposobnost figurativnog mišljenja individue, povećava se posle 5-7 regularnih posećivanja i seansi u prostoriji za plutanje. To je jedan od razloga zašto je plutanje u kapsuli postalo toliko popularno svuda u svetu – pruža sposobnost aktiviranja kreativnih sposobnosti u našem mozgu, posebno desnu moždanu hemisferu mozga.

  1. Kome su najpotrebnije ovakve metode, muškarcima ili ženama?

Potrebne su svima. Oporavak svesti pomaže i muškarcima i ženama podjednako. Po statistici žene više praktikuju ovu proceduru, jer više vode račua o svom zdravlju i opšem stanju organizma.

Jednako i muškarcima i ženama se preporučuje boravak u prostorija za plutanje za kvalitet emocionalnog preporoda i otklanjanja psihičkih blokada i barijera, proizvodnji endorfina – hormona sreće. Sledi i ojačavanje seksualnih sposobnosti, čiji je glavni neprijatelj stres.

Boravak u prostoriji za plutanje se preporučuje svima koji se umaraju i proživljavaju nervni i fizički pritisak nezavisno od pola i profesije. Od 7-10 seansi plutanja u mesec dana, otkloniće sindrom hroničnog umora i dopuniće organizam pozitivnom energijom na duže vreme.

Korisna adresa: SPA Studio Spokojstvo  https://spokojstvo.rs