SPLET VITAMINA I MINERALA

Miks koji čine suvo voće i orasi predstavlja odličan spoj koristan za zdravlje čoveka, a posebno za negu kože. Red sušenog voća i red orašastih plodova sadrže vitamine i minerale neophodne ljudskoj koži da bi bila mlada i sveža.

 

Poznato je da suvo voće i orasi (orašasti plodovi: orah, lešnik, badem, kikiriki, pistaći…) imaju u sebi veoma važne hranljive materije. U njima je visoka doza proteina, vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Suvo voće i orasi imaju širok dijapazon blagodeti koje vrlo povoljno utiču na zdravlje čoveka, a posebno na njegovu kožu.

suvo voće i orasi

Ova kombinacija u stanju je da smanji rizik od anemije, kontroliše holesterol, poveća nivo hemoglobina, podstiče zdravlje srca, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, kontroliše telesnu težinu, sprečava dijabetes tipa 2, poboljšava funkciju mozga, pospešuje zdravlje digestivnog sistema, sprečava osteoporozu…

Umesto visokokaloričnih grickalica, sušeno voće u kombinaciji sa orašastim plodovima uvek može da bude pravi izbor. Prirodni šećeri i vlakna, nula holesterola i masti, kao i prijatan ukus suvih i orašastih plodova čine da telo lakše apsorbuje esencijalne hranljive materije.

Miks badema, lešnika, indijskog oraha ili pistaćija sa suvom šljivom, kajsijom, urmom, brusnicom ili grožđem može da održava zdrav način života, jednako kao što kožu čini blistavom, sjajnom i mladom.

Može se navesti sedam prednosti koje kombinacija suvog voća i orašastih plodova ima u svrhu zdravlja naše kože.

Podstiče kožu da bude zdrava i blistava

Suvi voćni plodovi sadrže veliki broj antioksidanata, minerala i vitamina. Zbog toga su podesni za svakodnevnu ishranu, pa podstiču zdravu i sjajnu kožu.

Usporava starenje

Suvo grožđe sadrži resveratrol, specifičan antioksidant koji podržava zdravu kožu i usporava njeno starenje. Osim toga, vitamin E u suvim plodovima i nekim orašastim plodovima kao što je npr. indijski orah ima antiejdžing efekat na kožu.

Uklanja mrtve ćelije

Maske za lice mogu biti napravljene od orašastih plodova koji su odlični za tretiranje mrtvih ćelija kože. Uzmite nekoliko ovih plodova, kao što su badem ili pistaći, pa izblendajte ih zajedno sa malo mleka kako biste dobili pastu. Ovu masku možete naneti na lice i ostaviti je 20-25 minuta, pa je isprati hladnom vodom i lice osušiti mekim peškirom. Ovakve i slične maske će učiniti da se neželjene mrtve ćelije kože uklone, podstičući zdravu i lepu kožu.

Podržava glatku i mekanu kožu

Orah u sebi ima zavidan nivo omega 3 masnih kiselina, koje kožu čine glatkom i sprečavaju njeno sušenje. Još jedna od zdravstvenih prednosti suvog voća i oraha za kožu je u odličnom tretiranju akni.

Sprečava bore

Linolna kiselina je jedinjenje koje ima mogućnost da sprečava bore na koži. Ova kiselina može se naći u orahovom ulju, kao i u drugim suvim i orašastim plodovima.

Leči oštećenja kože od akni

Badem je vrsta orašastih plodova koja odlično deluje u tretiranju akni i oštećenja kože nastala usled njih. Vitamini i minerali u bademu, poput vitamina A, B i E, veoma pomažu u očuvanju zdravlja kože.

Čini kožu svetlijom i sjajnijom

Suve urme sadrže vitamin A koji je koristan za održavanje kože svetlijom i sjajnom. Da bi se dobio najbolji rezultat, sa urmama možete konzumirati i druge namirnice koje su bogat izvor vitamina A (šargarepa, spanać, brokoli, kajsije).