(S) AUTOMATSKI ESPRESO APARATI

Šta je to Super automatski espreso aparat sa kojim možete napraviti više od desetak različitih pića sa kafom i mlekom na jedan dodir dugmeta. Vodič za kupovinu espreso aparata

 

Postoje ručni aparati za espreso sa drškom za kafu, postoje poluautomatski aparati i automatski aparati za espreso kafu, i to kao kućni, kancelarijski ili profesionalni aparati, i u svemu tome postoji i Super automatski espreso aparat, koji može takodje po funkciji biti za kuću ali i za posao i kancelarije. Bolji i izdržljiviji automatski aparati za espreso mogu služiti čak i u kafićima.

Svojstvo automatskog espreso aparata je da uz pomoć kafe u zrnu ili mlevene kafe, na jedan dodir dugmeta napravi odličan espreso, ristreto, krem kafe, kapućino, late milk. Samo nemojte da super automatske aparate za espreso mešate sa espreso aparatom sa kapsulama ili ćaldama, popularni Nespresso aparat, jer to nije isto iako je slično – razlika je u tome što super automati koriste kafu u zrnu a Nespresso samlevenu kafu u kapsulama.

Šta je to Super automatski espreso aparat - vodić za kupovinu aparata za espreso

Poenta automatskog espreso aparata je da sa njim radite što lakše i brže, a često i kvalitetnije od ručnih modela, posebno ako ste početnik u svetu espresa. Jer u automatski espreso aparat uključite u struju, sipate vodu u njegov rezervoar, stavite kafu u zrnu u njegov mlin, zatim ako pravite kafu sa mlekom stavite posudu sa mlekom u njega ili ga cevčicom povežete sa flašom mleka i on vam na jedan dodir dugmeta isporuči željeno piće od kafe u kvalitetu onoga što obično dobijete u kafiću, često i bolje.

Kad se kaže na jedan dodir dugmeta, shvatite to uslovno, jer često prvo morate da podešavate parametre pripreme kafe pre nego što pritisnete dugme za espreso, ali jednom kad namestite sve kako se vama svidja: jačina kafe, stepen mlevenja zrna, količina kafe u ml, količina mleka u ml, toplota mleka i kafe, zaista vam ostaje samo da stisnete jedno od dugmića na aparatu i da dobijete šta želite.

Automatski espreso aparat se razlikuje od super automastkog aparata za espreso samo u tome što ima malo više ručnog rada, ne možete sve da dobijete automatski i na klik dugmeta – osnovna razlika je kod upotrebe mleka za kapućino ili late kafu.

I da ne bude nerazumevanja, postoji i profesionalni aparat za espreso kafu koji može biti ručni, poluautomatski, automatski i superautomatski (vendor mašina). Profesionalni aparat za espreso je glomazan, robustan, izdržljiv, namenjen da dnevno napravi stotine kafa ujednačenog kvaliteta zbog čega mora da ima jači i bolji bojler, pumpu, cevi …

Super automatski aparat za espreso za kuću

Donedavno Super automatski espreso aparat za kuću je bio skup, koštao je kao i slabija varijanta profesionalnog espreso aparata (više od 1000 eura), ali se u zadnje vreme pojavio niz proizvodjača sa dobrim aparatima i nižom cenom koja počinje od 350 eura pa na više. Već sa 600 eura možete da kupite izvanredan espreso aparat srednje klase ili nešto stariji premium model.

Ako volite odličan espreso i želite da ga stalno imate u kući ili na poslu, ovi uredjaji za espreso su vam pravi izbor. No, kako izabrati Super automatski espreso aparat je složeno pitanje koje zahteva malo duži odgovor.

Tim pre što je ponuda espreso aparata toliko velika i raznovrsna, da je teško razumeti šta se tu nudi, gomila oznaka na aparatima je slična kao i perfomanse koje imaju. Zato ćemo pokušati da napravimo Vodič za Super automatske espreso aparate.

Krenimo redom:

Najbolje marke Super automatskih espreso aparata

Medju najbolje marke espreso aparata koje možete naći kod nas ili u blizini su: švajcarska Jura, skuplji modeli Philips Saeco i italijanska Gaggia. Blizu tom nivou cenjenosti su skuplji i bolji modeli De Longhi espreso aparata kao i Miele. Manji nivo cenjenosti su Krups, Bosch, Melitta.

Medjutim, to oko cenjenosti marke i brenda je sve uslovno, jer ovde mahom cena aparata odredjuje i njegov kvalitet, tako da svaki od ovih proizvodjača ima aparate različitog kvaliteta.

Primera radi, koliko neki brendovi espreso aparata drže do svoje reputacije je švajcarska Jura. Promoter Jura aparata je godinama unazad najbolji teniser današnjice, Rodžer Federer. On je zaštitno lice Jure, jer najbolji teniser na svetu pije najbolji espreso iz Jura aparata :-)

Šta čini kvalitetniji i skuplji Super automatski espreso aparat

Sledeći parametri koji se cene kod potrošača i odredjuju cenu espreso aparata su:

Brzina pripreme kafe,

ukus i jačina kafe,

bučnost mlina i ekstrakcije,

zapremina mlina za kafu,

zapremina rezervoara za vodu,

dihtovanje delova aparata,

koncept delova – dostupnost unutrašnjih delova za čišćenje,

kakvu mlečnu penu pravi aparat,

pouzdanost u radu,

lakoća sa kojom se čisti i održava aparat,

optička dopadljivost i dizajn,

da li ima dobro rešeno samočišćenje,

kakvo je odlaganje otpada,

da li ima ugradjene senzore za nedostatak vode i kafe u mlinu,

koje sve funkcije aparat ima i vrste kafa koje sprema,

da li je metalno ili plastično kućište,

kakav je meljač kafe (keramički ili metalni),

kakvu elektroniku i ekran ima,

da li je lak i intuitivan za rukovanje,

koliko je skupo održavanje aparata – a tu ima iznenadjenja.

Iz tih razloga možete videti optički isti aparat, spolja sve izgleda isto, čak su i osnovni parametri isti i sve izgleda identično osim oznake, ali jedan košta značajno više od drugoga. To izgleda čudno ali kada malo udjete u materiju šta je Super automatski espreso aparat razumećete i razlike u ceni.

Šta sve kupci gledaju kad kupuju Super automatski espreso aparat

Zaista ima puno detalja koji su bitni, pa ću pokušati da skrenem pažnju na neke od njih iz prakse. Jer, mnogi se zalete da kupe espreso aparat koji im posle ne odgovara jer jednostavno nisu znali neke detalje.

  1. Ukus kafe, funkcije aparata, cena, brend i vizuelni izgled najčešće odlučuju oko izbora automatskog espreso aparata. Pre svega kada se kupuje espreso aparat bira se model za espreso ili za mlečne napitke, jer ko voli Kapućino i Kafe Late njemu treba aparat koji brzo i dobro pravi mlečnu penu i meša je sa espresom. Bira se i veličina aparata koja vam treba, jer za malu kućnu upotrebu je dovoljan i mali espreso aparat sa zapreminom rezervoara za vodu od 1 litar i 200 grama kafe u zrnu koja staje u mlin, dok za kancelariju sa 10 i više ljudi treba najmanje rezervoar za vodu od 3 litra i mlin za kafu od 500 grama, ako nećete stalno da dopunjavate rezervoare sa vodom i kafom.
  2. Zatim dolazi trošak održavanja. Savremeni Super automatski espreso aparati svi u sebi imaju filtere za vodu koji moraju na mesec do dva da se menjaju zavisno od broja napravljenih kafa. Noviji Jura espreso aparat na primer ima senzor koji beleži da je filter za vodu istrošen i onda ne dozvoljava aparatu da radi dok se ne stavi novi filter. Filter za vodu za Jura aparat košta oko 15 eura, za druge aparate je negde oko 10 eura, što zna da bude trošak ako se aparat puno koristi. Tu su još i tablete za dekalcifikaciju espreso aparata jer se vodovi aparata oblažu krečnim naslagama vremenom pa moraju da se isperu jednom mesečno. A tu je i tečnost za čišćenje dela za pravljenje mlečne pene na kojem se zapeče mleko usled pravljenja vrele mlečne pene za kapućino ili espreso sa mlekom.
  3. Najčešće skrivene mane koje ima Super automatski espreso aparat a za koje kupac ne zna su: bučnost, brzina pravljenja kafe, kapacitet rezervoara za otpad i njegova dostupnost. Naime, dešava se da jeftiniji modeli espreso aparata imaju mali rezervoar za odlaganja skuvane kafe i vode, pa se često otpadna voda preliva, otpaci kafe blokiraju rad aparata i moraju se često prazniti što nervira. A i sve to kad radite zna da vam ubrlja kuhinju. Brzina pripreme espresa (to jest sporost u radu), bučnost mlina i rada samog aparata zna da bude uznemirujuća. Skuplji espreso aparati su mahom dosta tiši i brži.
  4. Programi za samočišćenje kod novih aparata znaju da smaraju i troše dosta vode. Reći ćete da je voda jeftina ali nije stvar u ceni vode nego u tome što stalno morate da dopunjujete rezervoar aparata sa vodom jer se on potroši na proces samočišćenja koji je kod nekih boljih aparata automatski i stalno se odigrava nakon obavljene pripreme kafe. Stalni programi samočišćenja espreso aparata podižu nivo higijene aparata ali postaju opterećujući u svakodnevnom životu. Pogotovu ako traju. Uz to imate i servisni program samočišćenja na svakih mesec do tri dana koji traju i po sat i po vremena, dok su neki gotovi za pola sata, zavisno od modela uredjaja.
  5. Sam ukus kafe zavisi od mnogo parametara: kako je kafa samlevena, da li je sitno ili krupno, kakvog je kvaliteta sama kafa, količina kafe koja se samelje za porciju, kakva je voda koju koristite – da li je mekana voda ili ne, kakva je para i sistem ekstrakcije u aparatu. Savremeni Super automatski espreso aparat zato ima filtere za vodu da bi voda bila što bolja za kafu, ali samu kafu za espreso koju ćete piti morate izabrati sami. Uz to, Jura espreso aparat i Gaggia na primer, uvek melju više kafe za jednu porciju espresa od drugih aparata, pa im je espreso jači. Mada, kod većine boljih aparata se može namestiti količina kafe po porciji od 8-12 grama, a tu je bitna i vrelina vodene pare, količina iscedka, itd. Espreso koji aparat napravi može biti gust ali i vodnjikav, sa malo ili puno pene, sa dosta ulja ili ne, gorak ili kremast. Zato je najbolje da probate espreso kafu iz aparata koji vas zanima, mada su razlike kod sličnih modela minimalne, neki espreso aparati prave gorču, jaču ili kremastiju i penastiju kafu od drugih.

Mi u kući imamo mali Gaggia espreso aparat, koji ima malu zapreminu rezervoara za vodu i kafe, i na kome napravimo 6,7 kafa dnevno. U poslovnom prostoru imamo veći De Longhi za 15 do 20 kafa dnevno. Gagia pravi jači espreso, troši više kafe po jednom pravljenju, stalno mora da se dopunjuje vodom i kafom. De Longhi pravi odličnu i ukusnu kafu, ipak ne te jačine kao Gaggia, ali je tiši, radi brže, i manje zahteva dopunjavanja jer je veći aparat. Zadovoljni smo sa oba aparata, ali kad hoćemo da popijemo natprosečan espreso onda ga pravimo sa Gaggia aparatom.

Za Super automatski espreso aparat važi pravilo kao i za sve aparate bele tehnike: Postoje odlične firme koje znaju da naprave espreso aparat, imaju iskustva sa izradom i njihovi aparati su standard u svetu espresa – Jura, Gaggia, Saeco na primer, kao i one firme koje to prate i traže svoje mesto sa strane pokušavajući da cenom, dizajnom i funkcijama zauzmu deo tržišta.

Na primer, navedena legendarna italijanska firma Gaggia je decenijama imala jedan isti model automatskog espreso aparata koji je bio sav plastičan, ružan, nije imao fensi elektroniku u sebi, bio je bučan ali je pravio izvanredan espreso. To je bio automatski aparat za espreso za espreso zaljubljenike koji uživaju u finim aromama kafe jer ih prepoznaju i njima nije smetalo što je Gaggia espreso aparat retro i nije u trendu savremenih modela.

S druge strane obični ljubitelji espreso kafe su na drugoj strani tražili što praktičniji i prihvatljiviji aparat za espreso po nižoj ceni, odgovarajućoj veličini i raznim novim funkcijama koje povećavaju komfor. I tako se stvorio čitav niz različitih aparata za espreso koji su sve raznovrsniji i komforniji za laičku upotrebu i isporučuju odličan espreso.

Vi sami ćete izabrati Super automatski espreso aparat po vašoj potrebi i ceni koju ste spremni da platite a ovaj vodič za kupovinu espreso aparata vam možda pomogne u tome jer ćete pri izboru aparata znati koje sve detalje da gledate.

Zlatko Šćepanović