DOBRE I LOŠE NAMIRNICE

Zdrava ishrana kod želudačne kile veoma je važna kako bi se ovo izuzetno neprijatno stanje držalo pod kontrolom. Zbog toga je korisno znati šta je sve od namirnica preporučljivo da se uvede u ishranu, a šta treba odstraniti.

 

Tokom stanja koje se naziva želudačna kila dešava se da deo želuca ulazi u grudnu šupljinu kroz otvor. Na taj način dolazi do toga da stomačna kiselina dolazi do jednjaka, ali želudačnu kilu mogu da prate učestale gorušice i brojni drugi ozbiljni simptomi.

ishrana kod želudačne kile

Određena hrana može znatno da pogorša sve te prateće efekte želudačne kile, ali se isto tako i mnogi simptomi mogu ublažiti pomoću zdravog načina ishrane.

Prelazak na ishranu koja pogoduje želudačnoj kili može biti izazov za organizam. Međutim, moguće je navesti nekoliko namirnica koje svako ko pati od želudačne kile mora obavezno da uvede u svakodnevnu ishranu.

Zelena boranija i grašak

Zelena boranija i grašak su izvrsni izvori vlakana, vitamina i minerala. Ovo povrće ne samo da pomaže održavanju zdravog načina života, već i ne izaziva želudačnu kiselinu, čime će se odagnati ova neprijatnost. Barena zelena boranija i kuvani grašak odličan su izbor za svakog ko vodi borbu sa želudačnom kilom, jer deluju blagotvorno na simptome ovog stanja.

Voda

Možda zvuči kao kliše, ali pijaća voda je moćna i vitalno važna za pravilno funkcionisanje tela. Voda je svakako najzdravija alternativa gaziranim pićima. Preporuka je svakom ko ima želudačnu kilu da redovno pije vodu kako bi telo bilo redovno hidrirano i bez manifestacija gorušice i drugih simptoma.

Riba i piletina

Iako bi bilo koja vrsta mesa uradila dobru stvar u slučaju želudačne kile, ipak su riblje i pileće meso najkvalitetniji. Ove vrste mesa ne samo da su ukusne i sa niskim nivoom masti, već ljudskom organizmu pružaju osnovne esencijalne hranljive potrebe koje će značajno smanjiti nivo kiseline u želucu.

Jabuka

Efekat jabuka na kiselost želuca je donekle paradoks. Dok jabuke sadrže jabučnu kiselinu koja zapravo i uzrokuje da želudac bude kiseliji, proces varenja neposredno od usta do želuca nekako neutrališe kiseli efekat jabuke. Jabuke su pune vlakana koja utiču na pravilan rad creva.

BioGast kapi za želudac i gastritis

Šargarepa

Šargarepa sadrži prirodne alkale koji pomažu u neutralizaciji želudačne kiseline. Ako neko ne može da podnese šargarepu u ishrani, preporučuje se da se ovo povrće uzima kao sok pomešan sa drugim prirodnim sokovima koji će umiriti želudac.

Cimet

Cimet može da bude ukusan način umirenja želuca, a takođe pomaže i u smanjenju želudačne kiseline. Ova biljka deluje kao prirodni probiotik i jedna je od retkih začina koji se mora naći u kuhinji onog koji ima želudačnu kilu.

Žitarice

Smeđi pirinač, ovsena kaša i mekinje su najprikladniji tipovi žitarica za one ljude koji su na posebnom režimu ishrane u stanju želudačne kile. One podstiču zdravo varenje jer su sve redom bogate vlaknima i esencijalnim hranjivim materijama.

Hrana koju treba izbegavati

Namirnice koje mogu oslabiti jednjak i i visoko su rangirane u svojoj kiselosti treba izbegavati u potpunosti kako ne bi pogoršali već lošu postojeću situaciju u slučaju želudačne kile.

U takvu hranu spadaju:

  • pržena hrana i hrana koja sadrži puno masti
  • citrusno voće kao što je limun, pomorandža, grejpfrut, a takođe brusnica i ananas
  • čokolada
  • crni i beli luk
  • paradajz i sok od tog povrća
  • gazirana pića
  • mleko i mlečni proizvodi, sladoled
  • margarin i suncokretovo ulje
  • kafa i pića na bazi kofeina