BOLEST, POREMEĆAJ ILI MANJAK VITAMINA

Ne tako često, ali dešava se da se pojavi seda kosa kod dece, što može da bude simpatičnog izgleda. Međutim, iza toga može da stoji neko ozbiljno oboljenje ili poremećaj, iako se depigmentacija kose kod deteta najčešće događa usled neadekvetne ishrane.

 

Seda kosa se obično smatra jednim od brojnih znakova starenja. Melanociti su odgovorni za proizvodnju pigmenta zvanog melanin, ali pigmentacija nestaje s godinama tako da naša kosa ima sve manje prirodno obojenih vlasi, a sve više sedih. Ako u kosi ne postoji melanin, ona se mora manifestovati kao bela.

seda kosa kod dece

Dok seda kosa može da se dogodi odraslima u ranom dobu, retkost je da ona bude karakteristika nekog deteta, ali se dešava. Šta sve mogu biti razlozi tome?

Ukoliko se seda kosa sreće kod deteta, to ponekad može da ukazuje na bolest ili poremećaj. Ovo su neki od mogućih uzroka.

Bolest ili poremećaj

Ponekad, deca mogu da dožive ovu pojavu zbog poremećaja kože, kao što su tuberozna skleroza, vitiligo, neurofibromatoza i Vardenburgov sindrom. Ovi poremećaji mogu uticati na gubitak pigmentacije kose, a deca sa ovim poremećajima mogu imati i neke druge simptome poput gubitka sluha, iznenadnog napada ili tumora. Neaktivna ili suviše aktivna funkcija štitne žlezde, kao što su Hašimoto ili Bazedovljeva bolest, takođe može dovesti do ranog beljenja kose kod dece.

Nedostatak vitamina B12

Jedan od mnogih uzroka zbog kojih se javlja seda kosa kod dece može biti nedostatak vitamina B12. Međutim, važno je napomenuti da je seda kosa zbog nedostatka u ishrani prilično retka jer deca obično dobijaju zavidnu količinu vitamina od životinjskih namirnica. Zbog toga osnovni uzrok rane pojave sedih vlasi može biti u veganskoj ishrani koju praktikuju roditelji deteta. Osim ovog uzroka, postoji mogućnost da se seda kosa kod deteta javlja usled nemogućnosti pravilnog varenja vitamina B12.

Stres

Mnogi smatraju da stres može prouzrokovati sedu kosu, ali naučne studije ne podržavaju ove tvrdnje. Međutim, postoje neki dokazi koji ukazuju na to da genotoksični stres može dovesti do mutacije ćelija i izazvati prerano sedenje, što kod dece može da bude slučaj.

Genetika

Pojedini stručnjaci smatraju da genetika ovde igra ulogu i određuje raspored starenja kod dece. To znači da ako dete sa već 12 godina starosti ima sede pramenove ili prosedu kosu, moguće je da u svojoj porodici ima već nekog s istim problemom. Ponekad, seda kosa zbog genetike može izazvati i druge probleme, kao što su tuberna skleroza i neurofibromatoza.

Anemija

Megaloblastna anemija može uzrokovati pojavu sede kose kod dece. Ponekad je anemija posledica nedostatka vitamina B12, pa će u tom slučaju dete najverovatnije imati sedu kosu. Pedijatar može detetu da prepiše analizu krvi i time otkrije trenutnu anemiju.

Poremećaji rada štitne žlezde

Hipertireoza i drugi problemi sa štitnom žlezdom mogu uticati na aktivnost melanocita i dovesti do promene boje kose. Gubitak pigmentacije kose može biti rezultat poremećaja kože kao što je vitiligo. Nakon neke virusne bolesti, pojedina deca razvijaju stanje zvano Vogt-Kojanagi-Harada sindrom, što dovodi do proizvodnje antitela koja napadaju melanocite.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Ishrana koja može biti od pomoći

Da bi se nekako rešilo ovo pitanje, potrebno je posvetiti posebnu pažnju ishrani. Zdrava ishrana će pomoći u redukovanju ovog problema. Najveći je broj onih stručnjaka koji smatraju da je seda kosa kod dece rezultat loše ishrane. Sprečavanjem nedostataka u ishrani moguće je sprečiti ovu pojavu, pa s tim u vezi treba razmisliti o posebnim hranljivim materijama koje neizostavno moraju biti deo svakodnevne ishrane.

  • Vitamin A

Ovaj vitamin je izuzetno važan za zdravu kožu kosmatog dela glave. Vitamin A takođe pojačava sjaj kose, a njegov odličan izvor je tamnozeleno povrće, limun i narandža.

  • Vitamin B

Vitamin B pomaže održavanju kose zdravom tako što se stabilizuje lučenje masti. Dete treba da jede zeleno lisnato povrće kako bi dobilo zavidne doze vitamina B, koji se nalazi još i u paradajzu, životinjskoj jetri, žitaricama, bananama i jogurtu.

  • Minerali

Ishrana deteta treba da sadrži dobru dozu minerala, među kojima su za zdravlje kose najvažniji gvožđe, cink i bakar. Sjajni izvori cinka su uključuju piletina, crveno meso i zeleno povrće. Suve kajsije, govedina, peršun, crveno meso, pšenica i jaja bogati su gvožđem, dok se bakar može dobiti od žumanaca i morskih plodova.

  • Proteini

Dete treba da dobije dovoljno proteina tokom ishrane kako bi ostalo zdravo. Proteini dodaju prirodni sjaj kosi i štite njenu boju. Širok spektar namirnica kao što su piletina, riba, soja i pojedine žitarice izuzetno su bogate proteinima.