PRVE ASOCIJACIJE NA NBG

Tradicija gradova ne nastaje lako. Tradicija ne nastaje brzo. Tako bi se nekako opisalo nasleđe velikih gradova, počev od onih iz sumerske civilizacije, do onih iz savremenog sveta. No, jedan je grad, jedno naselje, svoj put građenja tradicije izgleda sproveo brže nego što ustaljene floskule govore.

 

Novi Beograd je svoju tradiciju stvorio za manje od jednog veka. I nekako, tako vešto uklopljen u jug Vojvodine, postao prepoznatljivi simbol napretka svog doba i grad sa bogatom tradicijom.

Iako toliko mlad, grad je postao prepoznatljiv i među onima koji ga pohode i među onima koji bi da se u njemu skrase. Stanovi na Novom Beogradu sve su više traženi, i sve češće na meti onih koji bi da se nekom nekretninom „počaste“. A šta ih sve na Novom Beogradu čeka, od onih betonskih i prirodnih odlika koje grad čine gradom, govorimo u nastavku teksta. Stoga, ne odustajte.

Hotelska oaza raznih perioda

Zamislite grad koji postaje prenatrpan. E baš se tako mogao okarakterisati Beograd, pre nego što je dobio svog mlađeg brata. A onda zamislite grad koji je iz decenije u deceniju nudio novitete za smeštaj onih koji traže stalni i privremeni dom. Zadržimo se sada na privremenom domu. U Hotelu Jugoslavija, svojevremeno je smeštaj moglo da nađe na hiljade ljudi, a ovaj hotel postao je prepoznatljiv sedamdesetih godina. Nešto kasnije, ove prostore obogatio je i hotel Hajat, koji je na glasu bio tokom zloglasnih devedesetih, a u kome su smeštaj nalazili samo oni imućniji. Novi Beograd nije prezao od megalomanije, pa nimalo ne čudi što se na ovim mestima našlo ostvarenje snova onih koji su žudeli za velikim projektima. I u vremenima kada je nastajala Jugoslavija, i u vremenima kada je građeno Ušće – najviša zgrada.

Amazonija nadomak grada

Iako zvanično priapda opštini zemun, Veliko ratno ostrvo nalazi se na jednakoj udaljenosti i od Novog Beograda, pa ga i Novobeograđani katkad posećuju. Ova dva ostrva predstavljaju mikroklimatske naseobine, a zanimljiva je bujna vegetacija, močvarna zajednica kao  i bela vrba. Mali gnjurac, patka pupčanica, žuta pliska i brojne druge ptice stanovnici su ove naseobine. Nalik na predgrađa Manausa, ovo mesto izuzetno je zanimljivo onima koji bi da katkad glume Mister Noa ili Martija Misteriju. Plaža Lido zemunsko je vlasništvo, ali je jednako kao i Adu posećuju Novobeograđani.

Beogradska arena – arena za savremene gladijatore

Kao što je Rim imao Koloseum ili Pula svoju arenu, tako i Novi Beograd ima arenu koja je savremenik novim gladijatorima. Iako arena menja imena zbog sponzora pa je poznata i kao Kombank i kao Štark arena, Beograđani je najčešće zovu Beogradska arena. Možda bi lokal patriote zamerile i rekle da bi arenu trebalo zvati Novobeogradska arena, ali kako bilo da bilo, ona već dve i po decenije zauzima mesto u ovom gradu. Ima površinu od 48.000 metara kvadratnih, a može primiti preko 18.000 ljudi. U najboljem slučaju, kapacitet se proširuje do 25.000. U dvorani se održavaju takmičenja u boksu, odbojci, košarci, tenisu, malom fudbalu, atletici, gimnastici, vaterpolu.. neretko ovaj simbol Novog Beograda koriste i pevači za organizaciju koncerata.