ARHITEKTONSKI PODUHVATI ZA PONOS

Prostor Balkanskog poluostrva geografski je omeđen morima i planinama, etimološki naziv potiče od turskog izraza za “venac šumovitih planina”, a kulturološki u sebi sadrži običaje mnogih naroda i njihove tradicije.

 

Kao jedan od glavnih puteva koji spajaju Istok i Zapad, Balkan je oduvek bio prepoznat kao važno čvorište ovog dela Evrope.

jahte u tivtu u crnoj gori

S obzirom na to da države Balkana imaju bogatu istoriju, protkanu krupnim i revolucionarnim događajima, sasvim je normalno da ovo područje krije brojna znamenita zdanja i zgrade od velikog kulturno-istorijskog značaja.

Ipak, pored kulturnog nasleđa koje čini neodvojivi deo identiteta Balkana, globalizacija je umešala prste u arhitektonske poduhvate na ovom području, pa su tako monumentalna zdanja dobila savremene susede.

Moderne poslovne zgrade, mostovi, luksuzna priobalna odmarališta, fascinantni trgovi i savremena naselja koje odlikuju inovativna arhitektonska rešenja, estetski elementi, višenamenska LED rasveta i tehnologija, samo su neki od novijih građevinskih poduhvata na ovim prostorima. Otkrijte koje građevine s razlogom možemo svrstati u najatraktivnije građevine na Balkanu.

Porto Montenegro – luksuzna marina na Jadranu

Živopisna obala zaliva Boke Kotorske, priobalni gradići u čijem “srcu” se nalaze srednjovekovne tvrđave, samo su neke od prirodno-arhitektonskih lepota kojima raspolaže Crna Gora. Ipak, ova mala zemlja na jugu Balkanskog poluostrva može da se pohvali i jednom od najsavremenijih marina za jahte i brodove na području celog kontinenta.

Porto Montenegro, luksuzno nautičko naselje u Tivtu predstavlja atraktivno zdanje koje privlači ogromnu pažnju turista. Kompleks objedinjuje ogromnu marinu, predviđenu za jahte dužine od 12 do 180 metara, rezidencije za goste sa “dubokim džepom”, poslovne prostore, kao i hotel sa 5 zvezdica. Svetski mediji opisuju Porto Montenegro kao novu francusku rivijeru, a raskošna lepota zdanja ogleda se u brojnim sadržajima. 

Most na Adi – novi simbol Beograda

Kao jedan od najmodernijih i najlepših mostova u ovom delu Evrope, most na Adi predstavlja novi simbol grada Beograda. Najveći viseći most na svetu, kada su u pitanju mostovi sa jednim stubom, može da se pohvali impozantnom dužinom sajli ili zatega o koje je most okačen. Pored toga, objekat se izdvaja smelim arhitektonskim rešenjem i fascinantnim podatkom da most na Adi “visi” na jednom pilonu visine 200 metara.

Ovaj drumski i šinski most, koji povezuje opštine Novi Beograd i Čukaricu, svečano je otvoren u Novogodišnjoj noći, 2012. godine. Posebnu atraktivnost ove građevine omogućava osvetljenje, koje je tokom večernjih časova veoma efektno. Vizeulni simbol grada dugačak je 964 metara i predstavlja jednu od najatraktvnijih savremenih građevina na Balkanu.

pogled na most na adi sa obale

Toranj Avaz – najviši oblakoder grada na Miljacki

Toranj Avaz (Avaz Twist Tower – ATT) nalazi se na desnoj obali reke Miljacke, u gradu Sarajevu. Toranj visok 142 metra, uz dodatak antene od 30 metara, čini najviši oblakoder u Bosni i Hercegovini. Na visini od 100 metara, ovo poslovno zdanje izgrađeno u periodu od 2006-2008. godine, ima luksuzan restoran sa predivnim pogledom na glavni grad BiH.

Spiralna arhitektonska strukutra tornja Avaz, koji je izgrađen za potrebe istoimene novinske agencije, čini ga jednom od najatraktivnijih modernih građevina na Balkanu. Pre rekonstrukcije Avalskog tornja, ATT je u svom posedu držao laskavo priznanje najviše građevine na Balkanu. Iako postoji veliki broj razloga da posetite Sarajevo, moderna zgrada ATT spada u mesta koja definitivno vredi obići u gradu podno Jahorine.

Jurotauer – najviša poslovna zgrada u Zagrebu

Poslovni oblakoder Juroatuer (Eurotower) je najviša poslovna zgrada u Zagrebu. Sagrađen 2006. godine, ovaj stakleni kolos u obliku kvadra ima neobičan izgled, najviše zahvaljujući pravouglo udubljenoj fasadi na nekoliko mesta. Pored svoje visine, Jurotauer svojim poslovnim imidžom dostojno reprezentuje moderan izgled hrvatske prestonice i predstavlja atraktivan prizor u centru grada.

Pored toga što ove zgrade predstavljaju atraktivne arhitektonske bravure, zbog svoje namene, modernog izgleda i luksuznih sadržaja, oblikuju gradove na drugačiji način. Svoje okruženje čine savremenijim, urbanijim i prepoznatljivim, i postaju važan vizuelni simbol mesta u kojima se nalaze.