LETNJI ODMOR U BLIZINI

Ne morate putovati danima kako biste stigli do rajskih plaža i egzotičnih morskih pejzaža, jer se kraj mora koja zapljuskuju obale balkanskih zemalja nalaze predivna mesta kojima svakako treba posvetiti pažnju.

 

Jadransko, Jonsko, Egejsko i Crno more okružuju Balkansko poluostrvo i stvaraju prelepe prirodne obrise, a svima su omiljene plaže. Ovde smo izdvojili neke od najlepših, po jednu iz svake zemlje popularne kod turista iz celog sveta.

#1 Navagio plaža na Zakintosu (Grčka)

Navagio, odnosno Brodolom plaža, najpoznatija je kada su u pitanju plaže na Zakintosu.

Pogled na plavo more i plažu

Karakterističnog je izgleda i vrlo prepoznatljiva u moru fotografija sa plaže, koje sve liče jedna na drugu: visoke litice okružuju plažu sa sitnim, belim peskom i čistom vodom neverovatne, duboko plave boje.

Brodolom plaža je dobila ime po olupini broda za šverc cigareta koji se tu nasukao tokom bega od policije.

Do nje je moguće doći samo sa vode, tako da vredi zakazati turu brodićem i posetiti je; najbolje veoma rano ujutru, kada ima manje turista.

#2 Veleka plaža, Sinemorets (Bugarska)

Ova bugarska plaža krasi obalu Crnog mora svojim pomalo divljim izgledom. Ravna je, nasuta belim peskom i okružena zelenilom; nedaleko možete pronaći parkirane kampere, kraj malih peščanih dina koje ograđuju delove vode u jezerca.

Atmosfera je mirna i opuštajuća, pa je idealna za one koji vole da se izležavaju na plaži ceo dan, sunčaju i čitaju. Uz suncobrane i ležaljke, na raspolaganju su vam i kokteli i jela iz obližnjeg bara.

#3 Kraljičina plaža (Crna Gora)

Kraljičina plaža je jedna od najlepših i najluksuznijih plaža u Crnoj Gori. Po tvrdnjama meštana, me je dobila po kraljici Mariji Karađorđević – a svakako i izgleda kao mesto gde se odmara plemstvo!

Duga je 120 metara i nalazi se u uvali skrivenoj među maslinama i borovima, koji vodi daju predivnu tirkiznu boju – ona pravi divan kontrast sa besprekorno čistim, belim šljunkom i oblucima. Nedaleko se nalazi i Kraljeva plaža, sa parkom u kome su posađene brojne retke biljne vrste, donete sa svih strana sveta da krase ovaj deo.

Nažalost, ove plaže dostupne su samo onima koji su odseli u obližnjim, vrhunskim hotelima i mogu da izdvoje basnoslovne sume za zakup ležaljki.

#4 Drymades, Dhërmi (Albanija)

U malom zalivu kraj sela Dhërmi na jugu Albanije nalazi se verovatno najlepša plaža u zemlji. Peščani i deo nasut oblucima odvaja velika, živopisna stena. U neposrednoj blizini možete odsesti i imati divan pogled na more, a za večernju zabavu zaduženi su koktel barovi.

#5 Kıyıköy plaža, Kirklareli (Turska)

Za ljubitelje plaža gde nema mnogo turista, ova plaža je delić raja. Nalazi se u istoimenom ribarskom selu na severozapadu Turske, okružena raskošnim hrastovim šumama, čista i peščana. Ovo je jedino mesto gde prirodno raste retka vrsta crnog bora, a o lepoti prirode svedoči i rezervat Kasatura Bay.

#6 Cala Granara, Spargi (Italija)

Čist, beo pesak, bujna vegetacija, plitka, prozirno – plava voda: Cala Granara zaista zaslužuje mesto na ovoj top listi.

Nalazi se na malom ostrvu Spargi i do nje se može doći samo uz pomoć čamaca ili brodića. Tri sekcije odvojene su rastinjem i brdima, a u vodi su razbacane velike granitne stene. Na plaži nema bara niti bilo kakvih drugih lokala, tako da morate poneti sa sobom hranu i piće. Nema ni traga smeću, a ni kontejnera – gosti i turisti veoma vode računa o čistoći koja vode vlada i sve otpatke spakuju i ponesu sa sobom, da bace kada se iskrcaju iz broda.

Na plaži vlada mirna atmosfera, bez bučnih lokala, gde je priroda odolela komercijalizaciji.

Ne morate ići dalje od Balkanskog poluostrva kako biste uživali u letovanju – a za prilike kada vas put nanese u neke dalje predele, pogledajte i našu listu najlepših plaža sveta.