SEKSUALNA ŽUDNJA ŽENE

Kako poboljšati libido kod žena. Hrana i terapija za jaču seksualnu funkciju žene i veće uživanje u seksu

 

Ženski libido sve više slabi počev od srednjih godina. Iako smo danas više nego ikada izloženi najrazličitijim uticajima seksualnosti, mnogo žena ima problem niskog libida. Bez zdravog libida nema kvalitetnog seksualnog života. Stručnjaci smatraju da to uzrokuje savremeni način života. Sa gomilanjem  stresa, briga i obaveza, seksualna želja je sve manja, nagon se polako gubi, kao i kvalitet seksualnih odnosa.

Kako povećati libido kod žena - hrana za jaču seksualnu funkciju žena

Čest problem kod žena jeste gubitak libida, odnosno neusklađenosti libida s partnerovim. Dame, ukoliko i dođe do monotonije i inertnosti u vašem seksualnom životu, postoje brojni načini da povratite svoj libido.

Razlozi koji mogu negativno uticati na ženski libido:

  • hormonske promene u vezi sa porođajem i vremenom posle porođaja
  • hormonske promene tokom menopauze
  • problemi sa štitastom žlezdom
  • hronični stres
  • problemi u porodici
  • problemi na poslu
  • problemi u emotivnoj vezi sa partnerom
  • depresija iproblemi koji se odnose na mentalno zdravlje
  • upotreba nekih lekova: antidepresivi, neke pilule za kontracepciju, antianksiozni lekovi i lekovi za regulisanje krvnog pritiska
  • ženama koje imaju visok nivo holesterola u krvi znatno opada seksualna želja, uzbuđenje i sposobnost da dostignu orgazam
  • kod žena sa dijabetesom, koje pate od gojaznosti i usporenog rada štitne žlezde

U većini slučajeva nije u pitanju samo jedna stvar, a ovi problemi mogu međusobno da utiču jedni na druge.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Određene strategije mogu pomoći za takvo stanje, kao na primer:

Spavanje

Bez kvalitetnog sna, telo neće dobijati dovoljno energije i biti odmorno što pogađa libido. Zato se treba se dobro naspavati kako bi povećali libido. U cilju kvalitetnog sna potrebno je započeti sa  blagim programom vežbanja u večernjim satima.

Odmor

Umor je često glavni krivac za nizak libido. Kada telo to oseća, nema snage da izdrži dan na optimalnom nivou, te počinje štedeti energiju. Zato više odmarajte ukoliko ste umorni ili preopterećeni.

Joga

Joga ne samo što umanjuje stres, nego i ponavljanjem poza specifičnih za ovu vrstu rekreacije, bar dvanaest nedelja, značajno se povećava seksualna želja i jačina orgazma. Joga ne iscrpljuje telo i pruža lep osećaj opuštanja.

Vežbe snage

Aerobne vežbe ne samo da poboljšavaju prokrvljenost organa (uključujući i seksualne organe), nego i dokazano povećavaju libido. Za to su zaslužni endorfini koje mozak opušta u toku i nakon vežbanja.

Dan bez stresa

Stres je jedan od najefektnijih ubica libida. On podstiče lučenje hormona kortizola koji direktno utiče na ljudski libido i smanjuje ga. Stres nas dovodi u hormonsku neravnotežu i pod uticajem stresa luče se enzimi koji uništavaju testosteron. Ako je stres jedan od glavnih problema koji uzrokuju loš ljubavni život, pobrinite se da opuštate svoje telo. Masaža, vežbe i adekvatan odmor snažna su rešenja u borbi protiv stresa.

Zdrava ishrana

Zdrav način ishrane, manje visokokalorične hrane, ograničeni unos rafinisanog šećera pomaže održavanje ravnoteže u telu. Seksualnu želju podstiče lagana hrana, bazirana na voću i povrću. Zdrava hrana, koja povoljno deluje na seksualne performanse (celer, banane, beli luk, šaka badema, smokve, datulje) povećava libido.

Zdrave grickalice

Bundevine semenke, kao i brazilski orasi i bademi, bogati su raznim zdravim sastojcima, a među ostalim i argininom. Taj sastojak pomaže u bržem putovanju krvi do genitalija. Drugim rečima, doprinosi jačanju libida.

Čokolada

Čokolada sadrži fenetilamin, sastojak koji poboljšava raspoloženje te u mozgu podstiče one centre koji se bude kad smo zaljubljeni. Naravno, na sve to reaguje i libido. Tamna čokolada pomoći će kod porasta dopamina u mozgu koji podiže raspoloženje. Više studija je dokazalo da žene koje pojedu bar jednu kockicu crne čokolade dnevno imaju mnogo izraženiju seksualnu želju i zadovoljnije su svojim seksualnim životom.

Krastavci

Svež krastavac u sekundi budi seksualno raspoloženje u ženi, pokazalo je jedno istraživanje.

Školjke

Nedavna istraživanja pokazuju da su morski plodovi bogati retkim aminokiselinama koje mogu izazvati povećanje visine polnih hormona. To je klasičan afrodizijak za žene i muškarce.

Med

Med je bogat vitaminom B, koji je potreban za proizvodnju testosterona. Takođe, bogat je i mineralima, koji pomažu metabolizmu u iskorišćavanju estrogena. Potrebno je samo koristiti prirodan med, jer ima puno dodataka medu kao što je fruktoza koji menjaju sastav i karakter meda. Pročitajte ovde šta je falsifikat meda.

Vino

Istraživanje nad 800 žena o efektu vina na libido kod žena pokazalo je da se uzimanjem dve čaše vina dnevno znatno uvećava seksualna želja. Ovaj efekat vina se pripisuje antioksidansima u ovom piću koje stimulišu cirkulaciju krvi kroz ceo organizam. Posebno dobro žensku seksualnost podstiču kvalitetna vina. Takodje i pivo.

Hormonske terapije

Iako se ti hormoni DHEA i testosterona često smatraju muškim hormonima, oni su takođe potrebni i ženama u manjim količinama i  mogu se nadoknaditi kako bi se povećao libido. DHEA se može uzimati oralno, a testosteron se obično ženama daje u obliku kreme. Oba hormona mou biti niska kod žena koje su u razdoblju pre menopauze. Nadoknada tih hormona takođe može poboljšati san i raspoloženje, a oba bude libido.

Biljni preparati za libido žena

Ginseng ili žen šen važi za hranjivu biljku koja leči nesanicu, slabokrvnost, artritis, ali i impotenciju. Ova biljka se od davnina koristi kao prirodni lek za umor i manjak energije. jača sposobnost tela da se odupre stresu, a dokazano je da povećava i seksualnu izdržljivost. Jedan je od najstarijih poznatih afrodizijaka. Dobar je u kombinaciji s DHEA hormonom za pomoć u problemima s libidom i podstiče osećaj zadovoljstva.

Kama Rani je jedan od ayurvedskih preparata, dodatak ishrani koji služi poboljšanju ženskog seksualnog zdravlja  i jačanju libida.

Maca prah:  Peruanska biljka, koja povećava seksualnu želju na prirodan način. I muškarci i žene Anda vekovima koriste koren mace kao afrodizijak.  Sadrži velike količine joda koje omogućava ravnotežu hormona kod žena. Maca deluje kao adaptogen – poništava fiziološki uticaj stresa, doprinosi povećanju energije i povećava izdržljivost. Povećava cirkulaciju do genitalija, što za rezultat ima veću plodnost i poboljšanje polne želje kod žena. Maca ima značajan pozitivan efekat na žene u menopauzi sa oslabljenim libidom.

Damiana

Tradicionalno se koristila kao afrodizijak u civilizaciji Maja. Ova biljka sadrži sastojke koji se vezuju za receptore progesterona u mozgu i tako oponašaju polni hormon zbog kog se dobro osećamo. Istraživanje stručnjaka havajskog univerzitea pokazalo je kako je 72 odsto žena koje su uzimale damianu mesec dana uspelo da osnaži svoj libido.

Golden Sweden Bitter

Jedinstvena 100% biljna formula koja poboljšava seksualni život žene pre i tokom menopauze, jača libido ili želju za seksualnim zadovoljenjem, podstiče brže uzbuđenje i pojačava osećaj zadovoljstva. Takođe, bolja prokrvljenost poboljšava orgazam kod žena jer podstiiče povećanje i bolju osjetljivost tkiva klitorisa i vagine. Golden Sweden Bitter reguliše i hormonalni status kod žene te povećava fizičku izdržljivost i snagu prilikom seksualnih odnosa i veće uživanje u seksu.

Golden Sweden Bitter za žene pauza za menopauzu

Razgovor o seksu je  ključ uspeha

Razgovor o seksu, pružanju telesnog zadovoljstva, vašim i partnerovim potrebama je ključ uspeha. Preispitajte sebe, a potom i svoj odnos sa partnerom – ako imate problem potražite stručnu pomoć.

Budite pustolovni

Najnovija istraživanja pokazuju da pustolovna iskustva poput skakanja padobranom, podstiču čitav niz hemijskih reakcija u mozgu, a sve imaju jednak rezultat – deluju na povećanje seksualne želje.

Oživljavanje libida

Razgovarajte sa svojim lekarom kakve seksualne probleme imate. Lekar treba da proveri vaše celokupno zdravlje i uticaj koji ima na vaš seksualni život. Takođe potražite savet ginekologa ili seksualnog terapeuta koji je upoznat sa fizičkim i emotivnim komponentama seksualne disfunkcije. Svi ti razgovori u najvećem broju slučajeva  mogu rešiti vaše probleme.

Lekovi koji mogu uticati povoljno na libido kod žena:

  • Estrogen kožne kreme obično pomažu kod vaginalne suvoće koja često utiče na to da seksualni odnos bude bolan. Ovo se obično dešava kada nivo estrogena opada usled menopauze ili dojenja. Estrogen se može koristiti u drugim oblicima, kao što su tablete ili flasteri za kožu.
  • Lekovi za erektivnu disfunkciju za žene koje imaju problema da postanu uzbuđene ili da postignu orgazam. Ovi lekovi povećaju protok krvi kroz genitalije, ali oni verovatno neće pomoći ženi koja ima nedostatak želje ili koja ne može da doživi orgazam. Žene koje su prošle kroz menopauzu možda će morati da uzimaju dodatne suplemente testosterona da bi  lekovi  bili efikasniji.
  • Testosteron i drugi androgeni jesu hormoni koji mogu da igraju ulogu u seksualnoj funkciji žena baš kao što to rade kod muškaraca. Neki stručnjaci sugerišu upotrebu testosterona ženama sa niskim libidom, zatim ženama u periodu neposredno pre, tokom ili nakon menopauze ili kod žena koje su imale operaciju uklanjanja jajnika.
  • Neki antidepresivi mogu biti prepisani za lečenje niskog libida kod žena koje nisu ušle u menopauzu ili ako su neki drugi antidepresivi uzrok njihovog slabog seksualni nagona.

Milan Popović