ŽRTVA BEZUMLJA

Lav Marjan bio je poslednji živi lav Avganistana. Njegova tužna i tragična životna priča obišla je svet. Patnja kroz koju je prolazio, postala je simbol svega kroz šta su stanovnici Kabula prošli u poslednjih trideset godina.

 

Marjan je rođen 1976. godine. Dva dve godine, došao je u Kabul kao poklon Nemačke ovom gradu.

lav marjan

Po okončanju sovijetske okupacije države, 1989. godine u ovoj žemlji izbio je građanski rat koji je trajao sve do 1992. godine. Glavni grad Avganistana Kabul, našao se u haosu. U srcu borbene zone, nalazio se zoološki vrt. On je bombardovan više puta, a u jednom od napada potpuno su uništen objekat namenjen za zdravstvenu negu životinja.

1995. godine jedan vojnik, da bi pokazao svoju hrabrost, ušetao se u prostor u kom su se nalazili lavovi. On je tada udario Čuču, Marjanovu ženku. Besan i gladan, Marjan je skočio na njega i ubio ga.

Narednog dana vojnikov brat, u želji da se osveti nesrećnoj životinji, bacio je granatu na Marjana. Bomba je ekspolodirala blizu njegove glave, ostavivši ga slepim, gluvim i bez dela vilice. Brat vojnika ubijen je nedelju dana kasnije.

Talibani su zauzeli Kabul 1996. godine. Njihovom odlukom, zoološki vrt je napušten, a radnici koji više nisu dobijali platu, nastavili su da brinu o životinjama, koliko je to bilo u njihovoj mogućnosti. Oni su molili i apelovali da se obezbede sredstva za hranu za životinje, koje više nije bilo. Mnoge životinje su uginule od gladi, dok su neke od njih ubijene od strane izgladnelog i očajnog naroda.

Dvadeset i šest godina ranije, ovaj zoološki vrt bio je dom za više od 415 životinja. Međutim, te 1998. godine svega 19 životinja bio je još uvek živo. Među njima i dva lava. Čuča i Marjan bili su umorni i izgladneli, kao i sve druge životinje u ovom vrtu. Neretko, ljudi koji su zalutali u zoološki vrt, gađali su kamenjem dva nesrećna lava.

Kada su Amerikanci preuzeli Kabul 2001. godine, posle šest nedelja stalnog bombardovanja, Marjan je bio poslednji lav Avganistana. Tada je svet po prvi put čuo za Marjanovu priču. Lavu je tada, posle više godina, pružena preko potrebna zdravstvena nega. Nažalost, Marjan je uginuo par nedelja kasnije, u januaru 2002. godine.

Ovaj lav i njegova teška životna priča, postali su simbol ispaštanja svih stanovnika Kabula. Unutar zoološkog vrta, podignuta je statua sa likom lava Marjana.

Autor: Nsuzivo.rs