KESARI – AZIJSKI SPARTANCI

Indijski film Kesari je istinita priča kako se 21 Sik borio bez predaje protiv 10.000 avganistanaca

Film Kesari je živopisni opis kako se odigrala epska bitka nalik na bitku spartanaca kod Termopila ali ovog puta se bitka desila u Avganistanu i koja je ušla u anale svetske istorije i ratovanja

Istorijski Indijski film Kesari - 21 Sik protiv 10.000 avganistanaca

Indijski ratni patriotski film Kesari obnavlja sećanje indijcima i sikima, kao i gledaocima širom sveta na jednu istinitu ratnu priču sa granice Indije i Afganistana, kada se 21 Sik u službi vojske Velike Britanije suprostavio vojsci od 10.000 avganistanskih ratnika.

Ovo je dogadjaj koji se u vojnim analima pominje i uporedjuje sa Spartancima i bitkom kod Termopila zbog brojčane nejednakosti.

Datum ove bitke je nacionalni praznik za Sike u vojsci Indije i obeleževa se širom sveta gde ima Sika.

Sažetak priče je da su avganistanska plemena organizovala pobunu protiv engleske vojske i 12 septembra 1897-e godine napala pogranična utvrdjenja na granici sa Indijom.

Jedno od tih utvrdjenja su držali vojnici Siki, njih 21.

I pružili su žestok otpor. Ta bitka se zove Bitka za Saragari.

Utvrdjenje koje su Siki držali je bilo komunikaciono mesto izmedju dve druge osmatračnice. Siki su imali priliku da se pre bitke povuku ali su ostali da bi drugovima iz drugih utvrdjenja dali vremena da se reorganizuju.

Tokom bitke sa avganistancima održavali su kontakt sa engleskim zapovednikom iz susedne tvrdjave koji je zapisao tok bitke.

Poginula su sva 21 Sika dok su avganistanci imali 180 mrtvih i veći broj ranjenih.

U toku bitke, vodja avganistanskih plemena zadivljen hrabrošću Sika zaustavio je napade i ponudio im je da se predaju i dao obećanje da će ostati živi.

Svi do jednog su odbili ponudu i ostali da se bore do zadnjeg čoveka. Svi su posthumno odlikovani najvišim britansko indijskim ordenom.

Zadnji Sik je izašao pred neprijatelja tako što se zapalio i pevajući i živ goreći izvršio juriš na neprijatelja raznevši sebe i one oko sebe bombom.

Krenuo je u smrt pevajući pesmu:

Onaj čovek će biti večno blagoslovljen, ko kaže da je Bog ultimativna istina!

 

FIlm Kesari trailer: