PSA 

Šta je PSA test i tumor marker prostate i kako se meri. Šta znači povišeni PSA i koliki treba da budu tumor markeri za prostatu da bi bili zabrinuti?

PSA tumor marker (prostata specifični antigen) ili PSA test  predstavlja analizu krvi  kojom se određuje količine prostata specifičnog antigena (PSA) u vašoj krvi. Prostata specifični antigen je protein koji proizvode normalne ćelije prostate, a takođe i ćelije raka prostate.

Normalno je u krvi prisutna određena mala količinu PSA, a ta količina se povećava tokom starenja i tokom određenih patoloških promena.

Šta je PSA test i PSA tumor markeri prostate

Povećani nivo PSA određen ovim testom može brzo da ukaže da imate neki problem sa vašom prostatom – upala prostate (prostatitis) ili hiperplazija prostate (uvećanje prostate) – ali ne obavezno i sa malignom transformacijom.

PSA test i tumor marker PSA (prostata specifični antigen) je primarni specifični marker prostate. Ispitivanje nivoa PSA radi se i u kombinaciji sa fPSA (slobodni prostata specifični antigen), a njihov odnos fPSA/PSA može biti dobar veoma dobar pokazetelj poremećaja prostate.

PSA tumor marker vrednosti: Ukoliko je ukupan PSA test viši od gornje granice normale a indeks veći od 0.25 onda je najverovatnije to posledica benignog uvećanja prostate. Ako je ukupan PSA test  i marker viši od gornje granice normale, a indeks manji od 0.15 najverovatnije je u pitanju karcinom prostate.

StarostPSA
40-49 godina0-2,5 mg/ml
50-59 godina0-3,5 mg/ml
60-69 godina0-4,5 mg/ml
70-79 godina0-6,5 mg/ml

PSA test i kancer prostate

Povišeni nivo PSA može biti znak raka prostate ali i ne mora. To pokazuje činjenica da mnogi muškarci sa povećanim nivoom PSA nemaju kancer, dok neki muškarci sa normalnim PSA nivoom imaju imaju rak prostate.

Verovatnoća za pojavu maligne transformacije raste ukoliko ste stariji od 50 godina, imate pozitivnu porodičnu anamnezu (otac ili brat je bolovao od kancera prostate).

Većina muškaraca ima nivo PSA ispod 4 (ng / mL) i ovo se tradicionalno koristi kao prekid za zabrinutost od rizika od raka prostate. Muškarci sa rakom prostate često imaju nivoe PSA veće od 4.

Postoji 7 stanja u kojima je PSA tumor marker povećan a da to ne znači rak prostate – pročitajte na linku ovde detalje.

Određivanje PSA predstavlja korisno dijagnostičko sredstvo koje nam ukazuje na to da li sa ispitivanjem treba ići dalje. Dijagnoza oboljenja raka prostate može se postaviti jedino biopsijom i uzimanjem uzorka tkiva prostate koje se pregleda mikroskopski.

Šta može da utiče na povišen nivo PSA? 

Prostata specifični antigen (PSA) proizvode zdrave ćelije prostate, tako da je normalno imati malu količinu PSA u krvi. Problemi sa prostatom, kao što je proširena prostata ili prostatitis, mogu dovesti do porasta nivoa PSA,  ali i niz drugih faktora može uticati na nivo PSA u krvi:

Urinarna infekcija

Trebali bi utvrditi postojanje infekcije od strane specijaliste kako bi se izbegao pogrešan zaključak u vezi sa povišenim nivoom PSA. Ako imate infekciju dobićete odgovarajuću terapiju antibioticama.

Posle 6 nedelja od početka terapije moguće je ponovo kontrolisati nivo PSA tumor marker-a.

BioProstata kapi za prostatu i PSA test
Najbolji biljni preparat za prostatu – BioProstata kapi

Fizički naporne vežbe

Izbegavajte veliku fizičku aktivnost 48 sati pre izvođenja PSA testa.

Ejakulacija 

Pokušajte da izbegnete bilo kakvu seksualnu aktivnost koja vodi do ejakulacije 48 sati pre PSA testa.

Biopsija prostate

Ako ste vršili biopsiju prostate u prethodnih šest nedelja, to takođe može biti uzrok povećanja nivoa PSA.

Analni seks i stimulacija prostate

Nakon odnosa može doći do povećanja nivoa PSA na neko vreme. Potrebno je izbegavati nedelju dana pre izvođenja PSA testa.

Digitalni rektalni pregled 

Vršenje digitalnog pregleda neposredno pre PSA testa može doći do povećanja nivoa PSA. Vaš lekar bi trebao da izbegne testiranje nivoa PSA nakon jedne nedelje od izvođenja pregleda.

Lekovi i PSA markeri

Neki lekovi mogu da utiču na nivo PSA kod muškaraca. Na primer, inhibitori 5-alfa-reduktaze kao što su finasterid ili dutasterid, a koji se često koriste upravo za lečenje uvećane prostate, mogu smanjiti nivo PSA i dati lažne rezultate testiranja.

Prirodni lekovi za prostatu

BioProstata kapi mogu da smanje PSA. U svakom slučaju svaka vrednost nivoa PSA iznad normalnog zahteva stalan lekarski nadzor jer se maligni rak prostate brzo širi na kičmu i kosti.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar blog