KORTIKO KREME

Topikalni kortikosteroidi i ekcem. Kako da ekcem držimo pod kontrolom i kako da ga lečimo? Šta su kostikosteroidi? Do kojih nuspojava može doći korišćenjem topikalnih kortikosteroida?

 

Za neke ljude sa ekcemom, redovna upotreba emolijensa – sredstva za hidrataciju – je sve što je potrebno kako bi se ovo stanje držalo pod kontrolom. Za dnevno hidriranje kože dovoljno je samo redovno mazati kožu biljnim kremama, uljima ili mlekom za telo. Da bi se izbegla pojava ekcema bitno je da koža stalno bude hidrirana. Posebno su ekcemi kod dece osetljivi.

Međutim, kod mnogih ljudi pitanje je vremena kada će u terapiji postati neophodan preparat na bazi kortikosteroida koji će sprečiti pojavu izraženih simptoma.

Lečenje ekcema kortikosteroidima - dećiji ekcem i kortikosteroidi

Topikalni kortikosteroidi se vrlo često koriste u terapiji ovog oboljenja, zbog toga što pravilnom upotrebom vrlo efikasno mogu eliminisati simptome bez pojave neželjenih efekata. Kada se simptomi ekcema pogoršaju, dakle kada dođe do pojave crvenila, zapaljenja, svraba neophodno je na vreme i na pravi način primeniti odgovarajuću dozu kortikosteroida.

Topikalni kortikosteroidi se koriste u kratkim vremenskim intervalima i preporučuje se njihova kombinacija sa emolijensima. Emolijensi za pranje, čišćenje i hidrataciju su od suštinskog  značaja za odgovarajuću negu kože, lečenje i sprečavanje nastanka suve kože i nepodnošljivog svraba. Neophodno je da se njihova primena ne obustavlja ni u toku redukcije simptoma.

Na žalost, postoje i nesavesni proizvodjači melema i krema za akne, psorijazu ili ekceme koji skrivaju da stavljaju kortikosteroide u svoje kreme. Takve kreme deluju brzo i čine se čudotvornima, akne brzo nestaju, smiruju se ekcemi, povlači se psorijaza ali duža upotreba takvih krema zna da dovede do degeneracije tkiva kože jer kortikosteroidi imaju izražene nus efekte.

Topikalni kortikosteroidi i ekcem

Jedan od osnovnih pristupa u tretmanu ekcema i drugih vrsta dermatitisa podrazumeva korišćenje topikalnih kortikosteroida, oni se primenjuju samostalno ili u kombinaciji sa nekim drugim grupama lekova (antibiotici, antimikotici) kako ne bi došlo do razvoja infekcije usled jakog grebanja lezije koja  često izaziva svrab.

Topikalno označava sredstvo koje se nanosi na kožu, površinski. Steroidi ili kortikosteroidi su grupa prirodnih hormona sintetisanih u organizmu i predstavljaju produkt različitih žlezda. Takođe se proizvode sintetički kao lekovi. Lokalni steroidi koji se koriste za lečenje ekcema su potpuno različiti od steroida koji se koriste u kontracepcijskim pilulama ili se zloupotrebljavaju u bodibildingu.

Kortikosteroidi su hormoni koje sintetiše i sekretuje nadbubrežna žlezda, oni pokazuju niz veoma značajnih funkcija u organizmu, a njihov izraženi antiinflamatorni efekat opravdano ih je učinio prvim izborom u tretmanu različitih zapaljenskih procesa na koži, između ostalog i ekcema.

U tretmanu ekcema, kortikosteroidni preparati se primenjuju topikalno, na površinu kože, a u slučaju veoma izraženih simptoma, može biti neophodna i sistemska primena kortikosteroida.

Topalni steroidi su važan alat za kontrolu ekcema. Oni smanjuju crvenilo i zapaljenje i mogu biti vrlo efikasni u kontroli egzacerbacije, jer čine kožu manje svrabiljvom i bolnom, dajući joj priliku da zaraste.

Topikalni kortikosteroidi se često primenjuju u pogodnom farmaceutskom obliku kao što su masti, kreme ili nešto ređe kao losioni. Kortikosteroidi za topikalnu primenu gotovo trenutno ispoljavaju svoje dejstvo na smirivanje inflamatorne reakcije i crvenila.

BioBalsam krema za fisuru i fistulu

Negativni efekti kortikosteroida

Od izuzetne važnosti je pravilna upotreba kosrtkosteoroida. Kako se dužina primene povećava, tako se povećava i mogućnost ispoljavanja nekih od mnogobrojnih neželjenih efekata. Neželjena dejstva dugotrajne i  nepravilne upotrebe kortikosteroida često se ispoljavaju samolokalno, na delu kože koji je tretiran topikalnim kortikosteroidom, ili sistemski, ukoliko dođe do apsorpcije značajnih količina kortikosteroida kroz kožu, ili u toku sistemske primene kortikosteroida koje se primenjuju u pogoršanju simptoma.

Apsorpcija kroz kožu povećava se proporcionalno sa povećanjem površine kože na kojoj se primenjuju. Od lokalnih neželjenih reakcija, najčešće se javljaju pojave na koži kao što su istanjenje i atrofija kože, ali je moguća i pojava strija.

Primena topikalnih kortikosteroida može pogoršati stanje kože i dovesti do razvoja  akni, rozacee, a  često se dovodi u vezu i sa nastankom perioralnog dermatitisa. Takođe, može doći do poremećaja pigmentacije kože.

Priroda na Dar kreme nemaju u sebi kortikosteroide. Sve naše kreme su biljnog porekla i ne stavljamo u njih aktivne medicinske materije koje dužom upotrebom mogu da izazovu nus efekte. Zato se naše kreme Biobalsamza fisure i fistule, BioCalendula za ekceme, BioHemor za hemoroide i BioPsorijaza za psorijazu, mogu bezbedno i dugo vremena koristiti.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar