ADISONOVA BOLEST LEČENJE

Adisonova bolest lečenje – uzimanje lekova doživotno je jedina opcija, najčešće terapijom kortikosteroidnim lekovima koji zamenjuju kortizol i aldosteron.

Adisonova bolest lečenje uz mnoge lekove, obično u obliku tableta, zavisno od specifičnih hormona koji nedostaju u telu.

Adisonova bolest lečenje - koji lekovi se koriste i koje su komplikacije?

Prognoza je pozitivna ako se zadrži zamensko lečenje kortikosteroidima – od vitalnog je značaja da pacijenti slede preporuke lekara.

Važne činjenice o lečenju Adisonove bolesti

Evo nekoliko ključnih tačaka o lečenju Adisonove bolesti.

  • Terapija se fokusira na zamensku terapiju kortikosteroidima, obično u obliku tableta jednom ili dva puta dnevno.
  • Tretmani kod kuće, uključujući kortikosteroide koji se ubrizgavaju, mogu biti potrebni za hitne slučajeve.
  • Lečenje traje čitav život pacijenta i fokusira se na upravljanje simptomima.
  • Prognoza je dobra, sve dok se lekovi uzimaju prema uputstvu, ali su potrebne redovne konsultacije sa lekarom.

Adisonova bolest lečenje uz pomoć lekova

Lekovi potrebni za efikasno lečenje Adisonove bolesti zavise od toga koji hormoni se više ne proizvode efikasno u nadbubrežnim žlezdama.

Neki potencijalni lekovi uključuju sledeće:

  • Hidrokortizon – ove tablete zamenjuju kortizol koji nedostaje. Prednizolon ili deksametazon propisuju se ređe.
  • Fludrokortizon – može se propisati za nedostajući aldosteron.
  • Dehidroepiandrosteron (DHEA) – ove se pilule mogu propisati ako postoji nedostatak androgena (muškog polnog hormona).

Neželjeni efekti lekova za Adisonovu bolest

Neželjeni efekti hidrokortizona i fludrokortizona: uključuju probleme sa spavanjem, akne, sporo zarastanje rana, vrtoglavicu, mučninu i pojačano znojenje.

Neželjeni efekti DHEA kod žena: slični gore navedenim, ali mogu uključivati i promene u menstrualnom ciklusu, razvijanje dubljeg glasa i rast dlaka na licu.

Učestalost kojom pacijent mora da uzima lekove zavisi od nivoa nedostatka hormona i težine simptoma. Kao rezultat toga, pacijenti će vremenom izraditi adekvatan program lečenja kreiran od strane lekara.

Sweden bitter oglas 900px

Adisonova bolest lečenje i komplikacije

Budući da se ovo stanje leči lekovima koje je potrebno uzimati do kraja života pacijenta, treba uzeti u obzir nekoliko faktora rizika.

Mora postojati pojačan oprez kada osoba sa Adisonovom bolešću doživi sledeće:

  • Bolest – ako se pacijent razboli, može doći do uticaja na njegov hormonalni nivo, što znači da će lekovi biti manje efikasni u ublažavanju simptoma.
  • Hirurgija – disfunkcija nadbubrežne žlezde važno je razmatranje tokom operacije; pacijente treba pažljivo nadgledati i prilagođavati njihov tretman tokom i nakon oporavka od operacije.
  • Trudnoća – ako pacijentkinja zatrudni, nivo hormona se menja. Tokom trudnoće, lekovi će se možda morati redovno prilagođavati da bi bili efikasni.

Za vreme stresa, povreda ili infekcije, lekove za Adisona će možda biti potrebno povećati. Ako pacijent povraća, lekovi će možda morati da se ubrizgaju.

Pacijent će takođe morati da dodaje dodatnu so u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Lečenje nadbubrežne krize

Nadbubrežna kriza je po život opasna situacija u kojoj su krvni pritisak i nivo glukoze u krvi opasno niski, a nivo kalijuma previsok.

Pacijentu će biti potreban hitan medicinski tretman, koji obično uključuje intravenske injekcije:

  • hidrokortizona
  • rastvora soli
  • šećera (dekstroze).

Nadbubrežna kriza je hitno stanje i treba je odmah lečiti.

Adisonova bolest lečenje: kako treba da izgleda ishrana?

Ne postoji specijalna dijeta koju morate pridržavati kod Adisonove bolesti, ali dodatni kalcijum i vitamin D mogu biti korisni i pod određenim okolnostima može se preporučiti povećanje unosa natrijuma.

Kortikosteroidi uglavnom utiču na zdravlje kostiju smanjujući formiranje kostiju, a redovna upotreba ovog leka može povećati rizik od osteoporoze. Da biste sprečili osteoporozu zbog vaše dugoročne potrebe za kortikosteroidima, vaš lekar može da preporuči suplemente kalcijuma i vitamina D. Uključivanje hrane bogate kalcijumom i vitaminom D takođe može pomoći u održavanju zdravlja kostiju.

Unos natrijuma: mineralokortikoidi pomažu organizmu da održava normalne nivoe natrijuma. Osobe sa nelečenom Adisonovom bolešću imaju nizak nivo natrijuma, što može izazvati ozbiljne probleme, poput niskog krvnog pritiska, napada i čak kome. Tretman mineralokortikoidima će održavati normalan nivo natrijuma većinu vremena. Međutim, ako se iz tela izgubi mnogo natrijuma, što se može dogoditi pri prekomernom znojenju, nivo natrijuma može pasti. Razgovarajte sa lekarom o tome da li treba da povećate unos natrijuma po vrućem vremenu, posebno ako vežbate napolju.

Narukvica/ogrlica sa medicinskim upozorenjem

Mnogi lekari savetuju pacijente da nose medicinsku narukvicu ili ogrlicu koja obaveštava zdravstvene radnike da imaju Adisonovu bolest; ovo je posebno važno za starije pacijente kod kojih je veća verovatnoća da će pasti ili se povrediti.

Pacijenti sa Adisonovom bolešću ne proizvode dovoljno kortizola, pa kada imaju nesreću ili ozbiljne povrede, medicinsko osoblje mora znati koji lek pacijent odmah zahteva (kortizol) da bi se sprečile bilo kakve komplikacije.

Izvor: Prirodanadar.rs