NAJSLAĐA SLATKA MESTA 

Poslastičarnica je ono magično mesto koje je u stanju da vam ulepša i zasladi i najgorči dan, u trenucima kad mislite da ništa ne pomaže. U njima možete naći sve od slatkih peciva, baklava, krofni, najrazličitijih mogućih kolača, domaćih i internacionalnih recepata, a svakako nema ništa bolje od reseta uz čašu limunade i omiljenog kolača.

 

Ako ste i vi, kao i mi, veliki sladokusci, u nastavku teksta možete saznati koje su najpoznatije poslastičarnice na tlu Balkana u koje definitivno morate svratiti prilikom posete ovim gradovima.

Carica, Novi Sad

Poslastčarnica Carica u Novom Sadu se može reći da je sinonim za tradiciju. Naime, u ovoj poslastičarnici je akcenat na vojvođanskoj kolačarskoj tradiciji, tako da ćete ovde bukvalno naići na sve moguće kolače i slatkiše na koje ste navikli u bakinoj kuhiji. U ovoj poslastičarnici se pre svega vodi računa da svi sastojci potiču od domaćih proizvođača, i da se svaki slatkiš pravi ručno i sa ljubavlju.  

Ovde su kolači podignuti na novi nivo kvaliteta, pri čemu se ne koriste gustini ili veštački poboljšivači ukusa, pa ovde možete naći odlične  kolače sa rogačem, pite sa slatkim sirom i domaće punjene krofne koje su apsolutni favorit stalnih mušterija, mada, kada govorimo o krofnama generalno, najbolje krofne u Novom Sadu ćete naći u  čuvenoj Slatkoteci, koja se uskoro otvara i u ovom gradu.

Pored tradiconionanih torti i kolača, u ovoj poslastičarnici će vas uvek počastiti i nekim sitnim kolačem kao što su puslice ili medenjaci, pa ako zato ako ste ljubitelj domaćih vojvođanskih specijaliteta, ova poslastičarnica je nezaobilzna stanica za vas.

Pelivan, Beograd

Poslastičarnica Pelivan u Beogradu je jedna od najstarijih, sa tradicijom dugom preko 160 godina, pri čemu predstavlja poslastičarnicu sa fenomenalnim, starinskim receptima, koji će vas naprosto očarati. Ova poslatičarnica se nalazi na samom početku Bulevara kralja Aleksandra, preko puta Glavne pošte.

Ovde možete isprobati čuvene Pelivanove sladolede napravljenje od prirodnih sastojaka, a možete naručiti i bozu. Pored sladoleda, po kojima je ova poslastičarnica ubedljivo najpoznatija, jer se ovaj recept prenosio sa kolena na koleno već pet generacija, ovde možete probati i ukusnu limunadu, doboš tortu, odlične bombone i sve moguće vrste kolača, poput bajadera i vanilica, pa vam zato preporučujemo da obavezno svratite i probate neki od specijaliteta.

Mekitsa & Coffee, Sofija

Ako do sad niste probali tradicionalne bugarske mekice, onda vaš boravak u Bugarskoj jednostavno nije kompletan. Mekica predstavlja tradicionalno bugarsko pecivo koje se pravi sa jajima, brašnom, jogurtom, vodom, solju i uljem, pri čemu predstavlja pandan srpskim uštipcima i mađarskom langošu po načinu spremanja.

Upravo u ovoj poslatičarnici možete isprobati ovaj domaći bugarski specijalitet, ali obavezno sa klasičnim dodacima kao što su šećer i džem, a možete i eksperimentisati sa šunkom, dinjom ili puterom od kikirikija. Uz mekice obavezno naručite i domaću limunadu.

Ramis, Sarajevo

Ramis, ili vrata Baščaršije, predstavlja najstariju poslastičarnicu u Bosni i Hercegovini, osnovana od strane porodice Nezirović pre više od 100 godina. Ova porodica i dalje održava tradiciju ovog mesta, sa odličnim miksom modernih i tradicionalnih recepata. Kad su u pitanju starinski recepti, ono što se definitivno preporučuje da probate dok ste u Sarajevu, jesu baklave, tufahije i urmašice. Iako je enterijer od skoro renoviran, Ramis je jedno o mesta gde enetrijer nije od najveće važnosti, jer kvalitet i odličan ukus dezerta govore sami za sebe, što je većini ljudi samo po sebi dovoljno.

O la la, Skoplje

Da li ste se ikad zapitali kako bi to izgledalo da uđete u prodavnicu bukvalno napravljenu od slatkiša? E pa, upravo takva je poslastičarnica O la la u Skoplju. Ova poslastičarnica je pre svega najpoznatija po modernim, internacionalnim specijalitetima kao što su američke palačinke u svim mogućim varijantama, ali glavna preporuka su pre svega sa džemom i Nutelom. Pored palačinki, tu su i brojni kolači, i keks sa čokoladnim mrvicama.

Šta god ovde da naručite, nećete pogrešiti, ali definitivno uz odabrani slatkiš naručite i tursku kafu, jer ćete tako najbolje upotpuniti ugođaj i propisno se zasladiti.

Ovo je bila lista nekih od najpoznatijih poslastičarnica na tlu Balkana u koje nikako ne smete propustiti da svratite i isprobate prvo tradicionalne recepte, a posle i šta vam zapadne za oko, a pritom verujemo da vam neće biti dovoljno i da ćete želeti ponovo da se vratite!