KOLIKO SATI DO SRPSKIH PLANINA

Planine u Srbiji kao nacionalno blago bez obzira od godišnjeg doba uvek nude sjajan odmor. Poslednjih decenija je turizam u Srbiji značajno unapređen, stoga planine predstavljaju spoj netaknute prirode, ali i ugostiteljstva na visokom nivou, pogotovo u administrativnim centrima.

 

Cene smeštaja variraju u zavisnosti od sezone, ali put do planina je isti.  Koliko vam je vremena potrebno za put od Beograda do najpoznatijih planina i sve što treba da znate ukoliko se kolima uputite do njih, pročitajte u nastavku teksta.

Put Beograd – Kopaonik

Planina Kopaonik je jedna od omiljenih destinacija Beograđanima koji voe da spoje urbanost sa prirodom. Kada je u pitanju kombi prevoz Kopaonik je sjajna destinacija za koju se možete odlučiti pri korišćenju ove vrste transporta. Put do najpoznatijeg srpskog ski centra zahteva takođe 4 sata i 276 km izuskuje potrošnju benzina u iznosu od 26, 56 € (3135 rsd). Najbolju opcija je autoput A1 / E75.

Put Beograd – Zlatibor

Zlatibor važi za omiljenu planinu kada su porodična putovanja u pitanju. Do mesta sa najukusnijom komplet-lepinjom od Beograda će vam u proseku trebati 4 sata vožnje. To će u razdaljini biti oko 220 km, prilikom kojih ćete morati da izdvojte 22,56 € (oko 2700 rsd) za benzin. Savetuje se autoput A2 E761 koji se nastavlja na Ibarsku magistralu od izlaza za Čačak posle Ljiga.  

Put Beograd – Tara

Tara je planina koju zovu rajem na zemlji i to sa razlogom. Put za jednu od najlepših planina, Taru od 200 km će zahtevati takođe nešto više od 4 sata puta, a na njemu ćete potrošiti oko 22 € (2600 rsd) za benzin. Preporučuje se državni put 27, magistralnog tipa sa dve saobraćajne trake nakon Koridora 11 (E763) sa kog se isključujete na izlasku iz Lazarevca.

Put Beograd – Divčibare

Područje planine Divčibare je poznato po mnoštvu rečica, potoka i izvora. Za odredište planine Divčibare od Beograda treba 4 sata i 276 km. Put ne zahteva troškove putarina, a za benzin je neophodno izdvojiti 25, 56 € (3135 rsd). Preporuka je autoput A1 / E75, koji ćete nakon izlaska sa puta Kruševca, zameniti putem E761, nakon kojeg sledi magistralni put 211.

Put Beograd – Goč

Planina Goč je poznata po svom istorijskom i kulturnom značaju jer se na njenoj teritoriji nalazi groblje iz Rimske ere. U narodu popularna kao planina za sportiste zbog sjajnih penjačkih ruta.

Udaljenost do Goča je 214 km, za šta vam u proseku treba nešto malo više od 3 sata vožnje. Iz Beograda do Goča imate jednu putarinu od 390 dinara, a benzin će vas izaći oko 2700 dinara. Možda najjednostavnija opcija je autoputem E75 isključiti se kod Lapova, i posle Kragujevca nastaviti putem 24 do Vitanovca, gde se skreće levo na put 187 ka Vrnjačkoj Banji.

Put Beograd – Golija

Planina Golija je bogata šumom, livadama i pašnjacima planina sa oko 900 taksona biljnog sveta. Najviša planina jugozapadne Srbije, koja se nalazi 40 km jugozapadno od Ivanjice, odnosno 32 km severno od Novoga Pazara.

Udaljena je od Beograda 230 km što iznosi oko 2800 rsd u potrošnji benzina. Do nje se stiže Ibarskom magistralom, gde se kod Požege put odvaja za Ivanjicu. U samoj Ivanjici nalazi se putokaz za Goliju. Put vodi do mesta Golijska reka, što je polazna tačka za uspon na najviši vrh, Jankov kamen.

Put Beograd – Rtanj

Planina Rtanj, još poznata kao srpski Olimp je idealna planina koja ne zahteva mnogo vremena niti predugu kilometražu. Put od 2h i 20 minuta i 207 km zahteva svega 18 € (2120 rsd). Vozačima se savetuje autoput A1 E761 (Moravski koridor).

Put Beograd – Jastrebac

Divna planina koja je utočište velikom broju ptica. Još jedno sjajno mesto za odmaranje koje nije predaleko od Beograda je planina Jastrebac. Za 207 km koliko ima od prestonice, trebaće vam nešto manje od dva i po sata. Kao i za Koridor vozačima se savetuje autoput A1 E761 (Moravski koridor).

Treba iskoristiti ono što Srbija nudi, a  na samom vrhu se nalaze upravo planine koje neretko okružuju jednako lepe reke i jezera. Srbija krije mnoštvo prelepih krajeva za odmor gde ćete moći da u priči sa meštanima upoznate nove običaje.

Bilo da putujete sami ili u društvu, lokalni privrednici će se postarati da uživate što u gurmanskim specijalitetima, što u aktivnostima. Skijanje, jahanje konja, duge šetnje i planinarenje su samo neke od rekreacija koja ova grana turizma nudi svima koji krenu na put.