DEČIJI DERMATITIS

Kako da lečimo dečiji ekcem – dermatitis kod deteta? Gde se najčešće javlja ekcem ko dece zavisno od starosti deteta? Na koje stvari moramo da pazimo kod dečijeg ekcema?

 

Naziv ekcem obuhvata grupu stanja kože kod kojih se javljaju crvenilo, iritacija, svrab i zapaljenje. Kod dece najčeće dolazi do razvoja atopijskog dermatitisa.

Postoji nekoliko različitih vrsta ekcema. Atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis, dishidrotični ekcem i seboroični dermatitis, i to su najčeći tipovi koji se javljaju kod dece. Ekcem, posebno atopijski dermatitis, često se javlja u prvih šest meseci do 5 godina detetovog života. Veoma retko se javlja u odraslom dobu.

Dečiji ekcem - kako se leče ekcemi kod dece

Dečiji ekcem ili atopijski dermatitis je hronično, uporno inflamatorno oboljenje kože koje se javlja kod  15-25% opšte populacije. Osnovne karakteristike atopijskog dermatitisa su suva koža, crvenilo, svrab  i perutanje što može dovesti do zadebljanja pojedinih delova kože. Kod ove bolesti mogu se uočiti ciklični periodi smanjenja i pogoršanja simptoma. Ekcem nije infektivno oboljenje i ne može preneti sa jednog deteta na drugo.

Kod ekcema može doći do pojava koje često prouzrokuju da deca grebanjem oštećuju specifičan region kože što može dovesti do razvoja infekcije i učiniti problem još većim.

Reč atopijski opisuje povećanu osetljivost organizma na razne alergene iz okruženja. To uključuje polen, lekove, prašinu, određena vrsta hrane kao što je kikiriki, jaja, ribe. Dermatitis znači da je koža zapaljena.

Regioni kod kojih se javlja često javlja problem su u zavisnosti od starosti:

  • Kod beba osip se najčešće javlja na licu i u predelu glave
  • Kod mlađe dece osip se najčešće javlja na prevojima na laktovima i kolenima
  • Kod tinejdžera i adolescenata osip se često javlja na rukama i nogama.

Sprečavanje komplikacija kod dečijeg ekcema

Veoma je važno da se deca svakodnevno, tokom dužeg perioda, pridržavaju opštih mera za negu kože i da izbegavaju faktore koji mogu iritirati kožu i na taj način sprečiti progresiju bolesti. Preporučuje se kupanje u specijalnim uljanim kupkama, izbegavanje izlaganju kućnoj prašini, životinjskim dlakama i visokim temperaturama ili bavljenje aktivnostima koje u velikoj meri pojačavaju znojenje i svrab.

Boravak na moru, insolacija,  najčešće dovodi do smanjenja simptoma bolesti, uz napomenu da je potrebno izbegavati izlaganje suncu u razdobljima kada je zračenje najjače i da je potrebno da se osobe zaštite primenom krema sa visokim faktorom zaštite od UV zračenja.

Samo jedna od dobrih stvari koje možete da uradite za vaše dete  je preventiva i sprečavanje pogoršanja simptoma. Trudite se da održavate hidriranost kože vašeg deteta korišćenjem odgovarajućih krema ili masti. Od izuzetne važnosti je da koža deteta bude redovno hidrirana, čak i tokom perioda kada su simptomi nestali. Preporuka je da se koriste hidratantne kreme na bazi biljaka. Hidratantnu kremu bi trebali primenjivati svakodnevno i minimum dva puta dnevno, a poželjno je da to činite što je moguće češće. Kremu obavezno treba nanositi na celo telo deteta.

BioCalendula biljna krema od nevena za kožu, ekceme i psorijazu

Prirodna biljna krema od nevena za ekceme kod beba i dece

Izbegavajte materijale koje vidljivo smetaju detetu.

Takođe, temperatura vode tokom kupanja može uzrokovati pogoršanje simptoma kod dece, trebali bi koristiti mlaku vodu kako ne bi došlo do nagle remisije bolesti.

Ako  se vaše dete žali da mu smeta određeni materijal ili primećujete da ga koža svrbi ili postaje crvena zbog primene određenih deterdženata ili sapuna u tom slučaju trebate primeniti blaže deterdžente ili koristiti isključivo pamučnu odreću.

U ekstremnim slučajevima kada je osip veliki i intezivan koriste se i kortikosteroidi ali vrlo kratko vreme, svega par dana dok se ne umiri dermatitis. Lečenje kortikosteroidima ekcema je dokazan medicinski tretman i brzo pomaže ali se ne sme često primenjivati a ni dugo. To pomaže da se dete smiri i da se umiri upala kože deteta, a odmah posle toga treba nastaviti negu kremama, uljima i mlekom za kožu, da koža bude stalno hidrirana.

Odličan članak kako se tretira dečiji ekcem pročitajte na linku Dečiji ekcem i atopično dete. 

Milan Popović