DOMAĆINSKA TURŠIJA 

Kako se pravi domaća turšija na tradicionalan način? Kako da sačuvamo užitak pravljenja turšije zajedno sa punim ukusom i dužinom trajanja?

 

Znate li kako se pravi domaća turšija? Zimnica je sigurno jedan od najjednostavnijih, najpraktičnijih, ali i najukusnijih načina da sveže povrće sačuvamo do proleća. Priprema turšije može se izvesti na bezbroj načina, ali treba biti oprezan sa stavljanjem dodataka. Razni aditivi koji se obilno koriste u prehrambenoj industriji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene poremećaje.

Kad je industrijska turšija u pitanju, ona koja se kupuje u prodavnicama, nju trebate zaobići kad god je to moguće. Domaća turšija je jedini ispravan izbor.

Slana zimnica ili kako se pravi domaća turšija na stari način

Konzervansi i aditivi tradicionalno se dodaju zimnici kako bi sprečili razvoj bakterija i gljivica na ovim namirnicama.

Njihov cilj je da hrana potraje što duže. No najnovija naučna istraživanja pokazuju kako konzervans, tačnije aditiv E211 uništava mitohondrije ćelija kod čoveka i tako ubrzava starenje. On može izazvati degenerativne promene, poput Parkinsonove bolesti. Na kraju čak rezultira cirozom jetre, a u kombinaciji s vitaminom C formira benzen, potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi.

Stručnjaci savetuju da, ako već stavljamo konzervans da moramo povesti računa o njegovoj količini. Na kilogram hrane nе treba stavljati više od jednog grama konzervansa. Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa, povrće se ne izlaže direktno visokim temperaturama, a svo bogatstvo vitamina i minerala biva sačuvano sve do sledeće godine.

Kao prirodne konzervanse za turšiju, koriste se sirće, so i šećer, koji će omogućiti da povrće posle fermentacije sačuva sav svoj ukus i teksturu. Turšija se lako pravi bez konzervansa.

Ovde možete pročitati recept za najbolju turšiju iz Sombora!

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Industrijska ali i domaća turšija zbog prisustva sirćetne kiseline, soli i konzervansa može da bude teška za one koji imaju gastritis i gerb, oštećen jednjak i ždrelo. Takodje, bez obzira što je domaća turšija zdrava namirnica sa njom se ne sme preterivati jer može da ošteti sluzokožu organa za varenje. Sve vrste turšija nisu preporučljive za osobe koje imaju psorijazu.

Ako imate gastritis, preporučujemo vam da koristite BioGast kapi kako bi zaštitili sluznicu želuca i ubrzali regeneraciju i oporavak oštećene sluznice želuca.

Kako napraviti domaću turšiju

Klasičnu turšiju bez konzervansa možemo napraviti na sledeći način:

Potrebno povrće:  paprike, turšijare i babure, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol, sitni crni luk, drugo jesenje povrće po izboru.

Začini: so, šećer, biber u zrnu, lovorov list, ren, šaka dve višnjevog lista, vinsko sirće.

Količina povrća određuje se prema veličini suda (bureta) i vašim potrebama. Sve povrće mora da bude potpuno zdravo. Treba ga ostaviti nekoliko dana, razređeno, na suvom mestu da odstoji. Sve povrće zatim dobro oprati. Na dno suda složite jedan red, recimo paprika, pa zatim mešano povrće po volji, ako volite, dodajte celerov list i koji koren očišćenog rena, pa zatim papriku, i tako sve dok se ne napuni sud ili bure.

Kad složite povrće, prelijte najboljom, starinskom čorbom, koja se pravi na sledeći način: u 3 litra vode prokuvajte oprani višnjev list (2 šake), pa dodajte litar i po čistog vinskog sirćeta, sve dobro promešajte i ovom čorbom prelijte povrće.

Preko treba staviti krst od zdravog čamovog drveta i preko njega čist, veliki kamen, da se napravi pritisak, koji će izvući vodu iz povrća i ubrzati fermentaciju.Turšiju je najbolje da pripremate i držite u hladnom špajzu ili podrumu. Pre sipanja čorbe treba ubaciti u bure so i to priličnu količinu (na bure od 50 litara dolazi kilogram i po soli). Na bure staviti slavinu i dvaput nedeljno otakati sirće.

Sve sirće iz bureta otočiti, pa opet preliti preko turšije, i to ponoviti još dvaput. Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka, potpuno prirodno i nema bojazni da će se pokvariti. Opšte je poznato da je hrana dobijena fermentacijom prilično zdrava te da je bogata probioticima.

GoldenSwedenBitte-728x90

Turšija ili kiseljenje povrća je tradicionalna metoda obogaćivanja namirnicaTo je veoma star i iskusan način pravljenja zdrave zimnice.

Tako ćete sebi pripremiti zalihu probiotika sve do proleća. Turšija je najmoćniji lek. Ukiseljeno povrće donosi mnoge dobroti našem organizmu te deluje na više nivoa:

  • Održava zdravu crevnu mikrofloru
  • Obnavlja sluzokožu creva
  • Podstiče metabolizam i probavu
  • Poboljšava imunitet
  • Može sprečiti nastanak karcinoma, naročito debelog creva
  • Reguliše krvni pritisak
  • Snižava povišen nivo holesterola
  • Ublažava alergije i kožne tegobe
  • Poboljšava raspoloženje
  • Dobra je za dijabetičare

Poznato je da medju drugima narodima postoje i nešto drugačiji metodi kako se turšija pravi. Kineska turšija ili japanska turšija su nešto drugačiji nego evropske turšije, dok u Evropi je poznato da madjarska turšija u sebi ima dosta dodatog šećera i da je slatka. Ali svima je sličan način kako se pravi domaća turšija.

Milan Popović