MLEKO OD KURKUME

Kako da napravimo zlatno mleko od kurkume? Za koje bolesti ga preporučuje Ajurvedska medicina. Lekovita svojstva i sastojci Zlatnog mleka

 

Zlatno mleko spada u tradicionalne lekove drevne indijske medicine Ajurveda.

Ono predstavlja jos jedan znacajan proizvod sa lekovitim i umirujucim svojstvima, moćan izvor zdravlja. Čini mnogo toga korisnog za ljudsko telo. Veoma je popularan i kod lekara ruske alternativne medicine. U ruskoj alternativnoj medicini zlatno mleko pripremljeno na ovakav način smatra se pravim draguljem.

Tumeric golden milk Kako se pravi Zlatno mleko od kurkume - lekovita svojstva Zlatnog mleka

Za pripremu zlatnog mleka vam treba svega par sastojaka:

Pre svega treba pripremiti pastu od kurkume, i to tako što ćete u 100 do 150 ml vode dodati 40 grama kurkume u prahu.

Promešaćete i ostaviti da proključa, a potom pustiti da ključa oko osam minuta, dok se smesa ne zgusne, a pritom ćete je stalno mešati.

Gotovo je kada smesa počne da liči na jogurt.

Pastu možete napraviti i u većim količinama i ostaviti je u frižideru jer svoja svojstva ne gubi oko 40 dana.

Za pripremu zlatnog mleka potrebno je 250 ml mleka (najbolje kozjeg) I 2 kašike (40 ml) sirovog (nerafinisanog) bademovog ulja i med po ukusu.

Mleko se prokuva i dodaje se bademovo ulje. Onda se to skloni sa vatre i sipa u šolju.

U to se doda kašičica paste od kurkume i zasladi medom po ukusu. Radi poboljsanja ukusa moze se dodati i cimet ili djumbir. Ovako pripremljen napitak pije se  obavezno dok je jos vruce.

Lekovita svojstva zlatnog mleka

Prema indijskoj medicini kurkuma je klјučni sastojak zlatnog mleka sa sirokom lepezom blagotvornih dejstava. Kurkuma ima u sebi polifenol i kоristi sе u 150 rаznih  potencijalno terapijskih funkcija. Aktivna komponenta u kurkumi je kurkumin koji ima puno lekovitih svojstva.

Kurkumа imа аntiinflаmаtоrnа i аntikаncеrogena svojstva, a uključuje  i antioksidativna i protivupalna dejstva. Ona pоbоlјšаva imunitеt i rаd mozga., kоntrоlišе hоlеstеrоl i krvni pritisаk. Mоžе dа rеgulišе nivо triglicеridа i аkо је u kоmbinаciјi sа crnim bibеrоm, vеоmа је kоrisna zа kоžu.

Gorak ukus ove biljke ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti, toksine, podstiče krvotok i kompletan metabolizam i najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože. Kurkuma je moćan  začin, jarko žute boje koji pomaže procesu varenja, antiupalno deluje,  uspešno se bori protiv depresije, pomaže u sprečavanju gubitka memorije.  Moze biti od koristi u sprecavanju dijabetesa i raka.

Mleko je izvor dragocenih proteina i kalcijuma vaznih za pravilan razvoj dece i pomaze u prevenciji osteoporoze kod odraslih osoba. Lekovitim svojstvima se posebno odlikuje prirodno proizvedeno kozje mleko.

Med i bademovo ulje takodje, imaju veoma vredna lekovita svojstva. Zlatno mleko u sebi na specifičan način objedinjuje sve navedene sastojke i pruza mnogo koristi ljudskom organizmu. Danas se zlatno mleko najcesce propagira kao:

  • prirodno sredstvo za lecenje i odrzavanje dobrog zdravlja kostiju, kicme i zglobova. Ono podmazuje sve zglobove u organizmu i pomaze u razlaganju depozita kalcijuma. Povećava pokretljivost zglobova, leči artritis i artroze. Vraća čvrstinu kostima.Vrlo je korisno kod reumatskih bolesti, smiruje upale i otečenost zglobova, jača i štiti koštano tkivo.
  • odličan je u stimulaciji i zaštiti digestivnog trakta, podstice varenje
  • jaca imunitet, zato je odlično u zimskim mesecima
  • daje energiju organizmu, podstiče zdravlje i vitalnost
  • povoljno utice na zenske reproduktivne organe
  • ublazava kasalj i prehladu, jedan je od najjačih prirodnih antibiotika
  • narocito se preporucuje u stanjima iscrpljenosti, stresa, nesanice i depresije.
  • odlično je za nervni sistem i debelo crevo
  • koristan je za hematopezu (formiranje krvnih ćelija deobom, i diferencijacija matičnih ćelija u koštanoj srži)
  • čarobni napitak koji pomaže u produženju mladosti i podstiče dugovečnost
  • ima blagotvorno dejstvo na jetru
  • štiti od srčanih bolesti
  • uklanja toksine, čisti organizam od otrova
  • pomaže kod problema i poremećaja spavanja

Zlatno Mleko je predivan, ukusan i neverovatno zdrav napitak čije su dobrobiti mnogobrojne. Pije se ujutro na prazan stomak i pred spavanje, a preporučeno trajanje terapije je 40 dana. Procedura može da se ponovi dva puta godišnje.

Zlatna Švedska grančica i zlatno mleko

Zlatni Šveden Biter u sebi ima kurkumu. Cene Golden Sweden bitter bočica u Srbiji sa uključenom dostavom su:

1 bočica – 2000 dinara

2 bočice – 3800 dinara

3 bočice – 5700 dinara

4 bočice – 7600 dinara

Ako se radnim danom kapi naruče do 15 h stižu već sutradan za većinu mesta u Srbiji. Naručuje se ovde putem sajta ili na mail  [email protected] ili putem telefona (+381)  065 970 7777

Naručivanje i kupovina u Bosni

U BiH cena jedne bočice Golden Sweden bitter je 43.5 KM. Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:

(+387) 066 271 012

(+387) 061 284 600

Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar