VINO ZA VLADIKE

Posetili smo Vinski podrum Šipčanik u Tuzima, nekadašnji avio hangar i stari aerodrom kojim sad upravlja crnogorska vinarija 13. Jul Plantaže Podgorica

 

Neobična reč Šipčanik je zajednička reč za nekoliko stvari: brdo i tvrdjava pored Podgorice, stari vojni tunel za ratne avione, veliki vinski podrum Šipčanik i sjajni Vranac Šipčanik Plantaža 13. Jul

I sve to na jednim mestu, u Ćemovskom polju na obodu istoimenog brda Šipčanik, na 9 km od Podgorice, u naselju Tuzi. A tamo … predeo slikan vinovom lozom.

I jedna impresivna priča o Plantažama 13 Jul koju valja ispričati, a počinje sasvim obično.

Da bi posetili vinski podrum Šipčanik morate zakazati termin. Kontaktiramo ljude iz Plantaža, jer se u Šipčanik dolazi organizovano kao grupa a mi smo solo. Ipak, pozivaju nas da mimo svega budemo njihovi gosti.

Odlazimo tamo oko 11h i moram vam reći da je sve bilo odlično. Prvo smo prošli pored nepreglednih vinograda, pa pored ogromne boce statue Vranca i na kraju došli do ulaza u podrum ispred koga je sjajan vodopad.

A unutra svadbena bajka mladih. Vinski podrum Šipčanik koriste mladi bračni parovi za slikanje. Onako doterani, u venčanicama i svadbenim odelima mlada i mladoženja poziraju za svoj foto album sa svadbe. Kad vidite moje slike shvatićete i zašto, prostor je sjajan!

Podrum vina Plantaža koriste i grupe turista, kompanije i ambasade za skupove, degustacije, sastanke, predavanja, jer je prostor multifunkcionalan. Pre nekog vremena na prostoru samih vinograda je montirana bina i postavljena sedišta pa je počeo niz dogadjaja kao što su koncerti, tribine, predstave da se organizuju u samom vinogradu.

No, sam vinski podrum Šipčanik otvoren je krajem 2007, kada je stari vojni objekat pretvoren u impresivnu riznicu vina, po principu francuskih šatoa, čiji podrumi su ukopani usred vinograda, u istoj zemlji i u istom kamenu iz kojih se loza rađa.

A tek vina. Vino Vladika je moje omiljeno vino 13. Jul Plantaža koje se uvek pije za Petrovdan 12. jula ali mi se jako svideo i vranac Šipčanik, koji se sprema na isti način kao i Vladika, stim da je Vladika kupaža vranca, kabernea i merloa a Šipčanik čisto sortno vino. Oba vina odležavaju u buretu 2 godine.

Slike ovde govore više od reči ali ću iz razgovora sa domaćinima preneti najzanimljivije delove.

Vinski podrum Šipčanik unutrašnjost - crnogorska vinarija 13. Jul Plantaže Podgorica

Vinski podrum Šipčanik unutrašnjost – deo sa stolovima za evente

PRIČA O VINARIJI 13. JUL PLANTAŽE

Kompanija 13. Jul Plantaže osnovana je 1963. godine kao poljoprivredni kombinat. Ima 700-800 stalno zaposlenih ali tokom sezone se angažuje privremena radna snaga pa tokom meseci berbe ima u proseku oko 1100 zaposlenih. Ukupan godišnji prihod je oko 30 miliona eura. Proizvede se i plasira oko 15 miliona boca alkoholnih pića, vina i rakije. Kompanija 13. Jul Plantaže se bavi proizvodnjom grožđa i breskve, distribucijom vina i lozovih rakija, uzgojem ribe, ugostiteljstvom i maloprodajom. Kompanija poseduje najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi, sa oko 11 miliona čokota vinove loze.

13. Jul Plantaže su i jedan od najvećih proizvođača vinskog i stonog grožđa u regionu sa godišnjom proizvodnjom od 20 miliona flaša vina i rakija od koga na domaćem i inostranom tržištu realizuje oko 17 miliona flaša godišnje. Proizvodi Plantaža se izvoze širom sveta u više od 43 države sveta.

Vina 13. Jul imaju najboljji odnos cene i kvaliteta u ovom delu sveta zbog čega su i tako uspešna. Najpoznatije vinske etikete kompanije su Vranac, Vranac Pro Corde, Krstač. Zadnjih godina se dosta ulaže u viši kvalitet vina, pa iz godine u godinu se pojavljuju nove etikete i sve bolja vina u višem segmentu: Vladika, Val, Epoha, Pro Anima, Luča …

Oko 60% vinograda je pod sortom Vranac, koji je i njihovo najprodavanije i najpoznatije vino. To je autohtona sorta vinove loze koja daje robusna crvena vina. Druga autohtona sorta ali za bela vina koju Plantaže uzgajaju je sorta Krstač za bela vina.

13 Jul Plantaže poseduju i zasade breskve na oko 80 hektara, matičnjak lozne podloge kao i sopstvenu proizvodnju loznog sadnog materijala. Tri vinska podruma imaju kapacitet 33 miliona litara vina.

Vinski podrum Šipčanik prodavnica

Prodavnica vina i rakije u vinskom podrumu Šipčanik

PRIČA O ŠIPČANIKU

Vinski podrum Šipčanik je u stvari tunel, avio hangar nekadašnje vojske Jugoslavije. Tunel ukopan u brdo, 30 metara ispod stenja istoimenog brda, dug je 356 metara, visok 7 metara i širok 13,5 metara. Ukupna radna površina podruma je 7.000 m2. Idealna je lokacija za vinski podrum. Ima stabilnu temperaturu od 18 stepeni.

U drvenim buradima i flašama odležava dva miliona litara vina. U sklopu podruma je i vinoteka sa 28.000 flaša vina, starih od tri do deset godina.

Tu pored vinskog podruma Šipčanik je i nekadašnja avio staza vojnog aerodroma koja se prostire uz nepregledne vinograde i gde se često prave foto sešni sa novim modelima automobila.

Kao što rekoh, moje omiljeno vino Plantaža je Vladika koji je po sastavu 80% vranac, 10% kaberne suvinjon i 10% merlo. Odležava 2 godine u barik buretu. Takodje, volim i Vranac barique i Vranac Reservu a vrlo mi se dopao i novi vranac Šipčanik koji sam probao na licu mesta. Još uvek nisam uspeo da probam vina iz edicije Stari podrum.

Vinski podrum Šipčanik vranac - crnogorska vinarija 13. Jul Plantaže Podgorica

Izbor od 3 vina za osnovnu degustaciju

Plantaže inače imaju 3 vinska podruma: glavni podrum, stari podrum i vinski podrum Šipčanik, sa ukupno preko 33 miliona litara kapaciteta.

Stari podrum je poseban vinski podrum u kome se pravi premijum vino Plantaža 13 Jul i ima za sada 3 vinske etikete.

U vinskom podrumu Šipčanik se nalaze burad od 500 litara, ukupno 57 komada. Buradi od 225 litara imamo 450 komada. Buradi zapremine od 2.500 do 10.000 litara ima ukupno 75 komada buradi.

Kapacitet vinskog podruma Šipčanik je 2 miliona litara vina!

Ali to nije veliki podrum za pojam Plantaža jer čitavih 26 miliona litara je kapacitet koji ima glavni podrum Plantaža. Stari podrum ima kapacitet 3 miliona litara vina.

2315 ha vinograda je rasporedjeno na 13 mikrolokaliteta kao najveći celovit vinograd u jugoistočnoj Evropi.

Vinski podrum Šipčanik degustacija - crnogorska vinarija 13. Jul Plantaže Podgorica

Inače u kompleksu Plantaža 13. Jul se nalaze i:

3 vinska podruma

3 restorana

Jezero

Ribnjak

Konjički klub

10.000 stabala maslina

80 h zasada breskvi

Projektovano je inače za budućnost i zanimljivo Vinsko selo kao novi turistički kompleks na vrhu brda Šipčanik.

Svake sezone vinski podrum Šipčanik poseti mnogo turista, ove sezone je bilo više od 12.000 posetilaca iz regiona i sa primorja, medju kojima ima puno stranaca koji su na letovanju u Crnoj Gori. Verujem da će se sledećih godina vrlo lako udvostručiti broj gostiju ovom vinskom kompleksu.

Poznato vino Vranac Pro corde se proizvodi na mikrolokalitetu Aerodrom od loze stare preko 40 godina.

Bilo je tu još zanimljivih informacija ali najbolje da vi sami to saznate i istražite na licu mesta.

Vinski podrum Šipčanik hangar - crnogorska vinarija 13. Jul Plantaže Podgorica

OBILAZAK PODRUMA ŠIPČANIK

Turističke agencija na primorju i u Podgorici organizuju jednodnevni izlet do vinskog podruma Šipčanik, koji je 60 km udaljen od mora. Bez prevoza agencije, cena osnovne posete podrumu Šipčanik sa degustacijom 3 vina je 12 eura po osobi, pa onda idu sve skuplji aranžmani od po par desetina eura ali sa više probanih vina i sadržajnijim menijem.

U vinskom podrumu postoji prodavnica u kojoj možete kupiti sva vina i rakije Plantaža po nešto povoljnijoj ceni, jedno 15% niža cena nego što je u marketima.

Odlično je mesto za posetu, toplo ga preporučujem jer je u podrumu prijatno prohladno tokom vrelih letnjih dana.

P.S. Crnogorska saobraćajna policija je učestala sa kontrolama na procenat alkohola u krvi, tako da u vinski podrum Šipčanik idite najbolje u nekoj organizovanoj turi gde vas neko drugi vozi.

Zlatko Šćepanović