LEKOVITA MORSKA TRAVA

Kakvo je lekovito dejstvo algi? Alge kao hrana i lek. Koje vrste algi imamo i za šta se koriste

 

Alge su biljne forme koje postoje od nastanka života na Zemlji, datiraju od pre oko 4 milijarde godina. Postoje mnoge vrste algi kako morskih tako i slatkovodnih algi. Korišćene su kao hrana u mnogobrojnim kulturama. U Kini se koriste, kako za hranu, tako i u medicinske svrhe. Koriste ih i narodi u Japanu, Koreji, Polineziji, Havajima, u Evropi, Južnoj i Severnoj Americi, Africi i Australiji. Danas je Japan glavni korisnik algi. Povećana upotreba algi u određenim krajevima povezuje se i sa dugovečnošću i boljim zdravljem.

Morske Alge i zdravlje - koje vrste algi imamo i kako alge deluju na nas

Ovi plodovi mora u sebi sadrže lako svarljive ugljene hidrate, biljne belančevine, proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine (A, B1, B2, B6, C, E i D , B12), minerale (jod, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, natrijum, magnezijum). Alge su jedna od namirnica najbogatijih kalcijumom.

Braon alge, kao što je kombu  imaju veliku količinu joda, i mi ih primarno znamo baš po sadržaju ovog elementa u tragu.

Crvene i zelene alge imaju količinu joda koja, ako ih pojedemo samo jedan gram dnevno, obezbeđuje dnevnu potrebu za ovim mikroelementom. One sadrže malo masti, svega 1 do 5%  suve materije, ali te masti imaju visoki procenat esencijalnih masnih kiselina.

Zelene alge sadrže linoleinsku i alfa-linoleinsku masnu kiselinu. Takođe, imaju visok nivo vlakana, 32 do 50% suve materije, koja smanjuje holesterol. Zatim, sadrže esencijalne masne kiseline, omega-3 i omega-6. Sadrže i posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima.

One su prirodna hrana, dobra za zdrav život, ali i lek koji je priroda podarila. Treba ih koristiti u svakodnevnoj upotrebi kao dopunu redovnoj ishrani. Različite vrste algi se koriste za različite namene.

Alge su vrlo korisne u prevenciji i lečenju mnogih tegoba:

 • Uspešno regulišu metabolizam: izuzetno visoka koncentracija joda u pojedinim algama deluje pozitivno na štitnu žlezdu; Istraživanja uticaja konzumacije algi na funkciju štitne žlezde su rađena u Japanu. Pokazala su da se ne preporučuje upotreba algi osobama koje boluju od smanjene funkcije štitnjače. Alge treba pažljivo koristiti, jer se ne preporučuje suplementacija algama u slučaju autoimunog ili Hašimotovog tireoiditisa. Kada se uzimaju hormoni štitne žlezde, potrebno je proveriti sa lekarom da li je pametno uzimati preparate algi uz pomenute lekove.
 • Podstiču detoksikaciju organizma: Snažno su antitoksično sredstvo. Bogate su hlorofilom koji je snažan prirodni detoksikant;. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla.
 • Pročišćavaju krv: hemijski sastav algi je vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi pa one uspešno pomažu u pročišćavanju krvi (AFA, spirulina i hlorela) samim tim i ceo organizam. Neke vrste imaju sposobnost da vezuju i izbacuju iz tela radioaktivne i druge štetne materije. Najbolje mehaničko čišćenje osigurava hlorela zbog obilja celuloze i deluje kao„metla za creva“

BioLiver-728x90

 • Odlično deluju na koštanu srž: pojedine alge sadrže veliku količinu kalcijuma što ih čini neprocenjivom namirnicom za kvalitet i zdravlje kostijuDeluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.
 • Izvrsne su za mršavljenje: veliki udeo vlakana i hranjivih materija, zajedno s niskom kaloričnom vrednošću, čine alge idealnom namirnicom za mršavljenje; dobre su za mršavljenje jer smanjuju apsorpciju masti. One produžavaju osećaj sitosti i potpomažu rad organa za varenje.
 • Uspešne su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti: pojedine alge sadrže visoku koncentraciju magnezijuma koji snižava visok krvni pritisak i sprečava srčani udar;.Istraživanja su pokazala da morske alge snižavaju nivo lošeg holesterola.Takođe, one smanjuju rizik za nastanak tromba i posledično infarkta i šloga.
 • Antikancerogeno delovanje algi je dobro poznato u mnogim kulturama. Tradicionalna kineska medicina koristi smeđu algu Laminariju u lečenju raka. U Eberskom papirusu se pominje da su drevni Egipćani koristili alge za lečenje tumora dojke. Prema istraživanju iz 1960. godine 68% pacijenata s rakom je pokazalo značajno poboljšanje nakon inekcija sa algama. Pacijenti su mnogo bolje podnosili hemoterapije. Pretpostavlja se da upravo fucoidan , sastojak kombu i wakame alge, uzrokuje apoptozu – samouništenje ćelija raka. Fucoidan je primenjen direktno na ćelije raka što je uzrokovalo njihovo uništenje u roku od 72 sata. Džejn Tiz iz Odseka za javno zdravlje pri Medicinskom fakultetu na Harvardu zaključio je da Japanke najređe obolevaju od ove opake bolesti baš zbog toga što redovno koriste morske alge u ishrani. Do istog zaključka došli su stručnjaci na Medicinskom fakultetu Univerziteta Havaja posle istraživanja sprovedenog među stanovnicama Honolulua
 • Alge mogu pomoći u regulaciji šecera u krvi jer njihovo vlaknasto tkivo usporava brzinu kojom se hrana vari i apsorbuje u krvotok.
 • Osim toga, poznato je da hrana bogata vlaknima moze sprečiti nastanak bubrežnog kamenca. Takođe primenjuju se u slučaju oštećenja bubrega uzrokovanog trovanjem živom i različitim lekovima. Pritom one regenerišu veliki deo oštećenih ćelija.
 • Prevencija protiv SIDE – Potrošnja algi može da posluži kao prevencija i umanji razvoj HIV infekcije. Japan, Koreja i Čad, zemlje gde se alge koriste u svakodnevnoj ishrani, imaju manji procenat HIV/AIDS.
 • Ovi blagotvorni plodovi utiču na regulisanje funkcije jajnika i menstrualnog ciklusa.
 • Pokreću usporen metabolizam i lenja creva. Alge sa više od 2.000 različitih enzima  podstiču metabolizam i blagotvorno deluju na crevnu floru. One  smanjuju rizike od razvoja patogenih mikroorganizama kao što su bakterija eserihija koli i gljivica kandida. Dobro varenje omogućava bolju apsorpciju hrane, sprečava zatvor i intoksikaciju organizma, te poboljšava zdravlje u celini.
 • Usporavaju proces starenja organizma, te štite od degenerativnih bolesti nervnog sistema, pre svega staračke zaboravnosti. Obiluju snažnim antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala. Ova jedinjenja su odgovornia za ubrzano starenje organizma. Alge podmlađuju organizam jer utiču na povećanje broja ćelija, uvećavaju i vitalnu energiju i ojačavaju mehanizme prirodne odbrane organizma. Poboljšavaju pamćenje i imaju važnu ulogu u stimulisanju cerebralnih procesa.
 • Saveznice su dobrog izgleda. Morske alge su  u kozmetici dosta zastupljene. Različite vrste algi ulaze u sastav mnogih kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela. Pored obilja vitamina i minerala, one sadrže prirodne proteine – u najvećoj meri kolagen, te utiču na zatezanje i omekšavanje kože. Naročito su delotvorne u borbi proitv najomraženijih neprijatelja lepote – celulita i bora. Takođe, rehidriraju i učvršćuju kožu i na taj način sprečavaju nastanak bubuljica. Uz to jačaju nokte i kosu, te nam pomažu u slučaju proširenih vena i kapilara.

Vrste algi i lekovita svojstva najpoznatijih algi:

Arame alga: Snižava krvni pritisak, umiruje grčeve mišića, leči tiroidnu žlezdu. Blagotvorno deluje povećavajući elastičnost kardiovaskularnog sistema

Vakame alga: Reguliše metabolizam, podstiče mršavljenje, pročišćava krv, jača imunosistem, ima snažno antibakterijsko delovanje. Bogata je mineralima, uz hidžiki je najbolja za rešavanje problema nedostatka Ca. Naročito je dobra za kosu i nokte. Poseduje i komponentu karotenoid fukosantin koja podstiče gubitak težine i utiče na oksidaciju masnih kiselina i proizvodnju toplotne energije u mitohondrijama masnog tkiva. Mitohondrije ćelija pretvaraju šećer i masne kiseline u energiju i imaju glavnu ulogu u regulisanju metabolizma. Istovremeno fukosantin deluje i protiv dijabetesa

Kombu alga: Bogata je mineralima Ca, Fe kao i vitaminom A i grupom B vitamina. Kombu je alga za prevenciju i lečenje skleroze, artritisa, povišenog i sniženog pritiska, poremećaja rada tiroidne žlezde, odnosno za prevenciju degenerativnih bolesti. Jača krvnu sliku. Sadrže alginičnu kiselinu, koja pomaže oslobađanje viška holesterola u krvi  Povoljno deluje na organe za varenje, olakšava varenje i ubrzava rad creva, pritom smanjuju nervozu i nervnu napetost. Kombu otklanja štetne posledice radijacije i deluje antikancerogeno.

Propržene kombu i vakame alge se koriste u kombinaciji sa proprženim susamovim semenom u lečenju osteoperoze, kao i za metastaze u kostima.

GoldenSwedenBitte-728x90

Nori alga: Odlična je preventiva ateroskleroze. Neutrališe slobodne radikale, korisna za zdravlje krvnih sudova i arterija. Dobra je za rad mozga, tankog creva, posebno ako je osoba bila izložena bilo kakvoj radijaciji. Nori alga se koristi za snižavanje holesterola direktno iz krvi, sadrži veliki procenat beta-karotina, te je stoga poželjno da se u ishrani nađe svakodnevno. Deluje na virus herpesa.

Agar agar alga: Umiruje upale i hemoroide, otklanja zatvor.

Hidžiki: Reguliše krvni pritisak, olakšava varenje i asimilaciju hrane, jača creva, pročišćava krv i kosi daje sjaj. Dobra je za anemiju i cirkulaciju. Pospešuje pad holesterola u organizmu. Sprečava pojavu zubnog karijesa i sedu kosu. 
Hidžiki alge treba upotrebljavati povremeno i u malim količinama jer  je koncentracija neorganskog arsena u hidžiki algama vrlo visoka. Povećana količina arsena uneta u organizam putem vode i hrane kroz duži vremenski period može dovesti do obolevanja od malignih oboljenja (najviše pluća, kože, bešike, jetre i krvi).  Nema dokaza da hidžiki izaziva štetne efekte.

Spirulina, plavo-zelena alga predstavlja superhranu i hranu sa najvećom koncentracijom hranljivih sastojaka na Zemlji. Istraživanje u Indiji dokazuje da može da bude veoma korisna u prevenciji kancera usta. Korišćenje 1 grama spiruline dnevno smanjuje određene zdravstvene probleme. Ona popravlja krvnu sliku i jača srčani mišić. Upotreba spiruline posebno se preporučuje malokrvnim osobama, ljudima koji imaju povišene masnoće u krvi, problem sa srcem i cirkulacijom..

Lekovita svojstva spiruline:

 • suzbija alergije i upale
 • hrani organizam neophodnim nutrijentima
 • smanjuje rizik od raka i prevremenog starenja
 • povećava nivo energije
 • snižava visok pritisak
 • pomaže kod dijabetesa
 • štiti od artritisa i reume
 • ubrzava metabolizam
 • poboljšava krvnu sliku
 • uklanja celulit i potpomaže mršavljenju
 • štiti od radijacije
 • pomaže kod PMS-a
 • poboljšava koncentraciju i pamćenje
 • čisti organizam od toksina i teških metala
 • ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju

Afa alge : Ova modrozelena alga toliko je čudotvorna da je nazivaju hranom budućnosti. Ona, popravlja pH vrednost organizma i suzbija razvoj i rast ćelija raka. Baš zbog toga, veruje se kako će afa alga pomoći u prevenciji i lečenju najopakije bolesti današnjice

Dulse alga Ove morske alge su veoma bogate gvožđem, pa se koriste u slučaju nedostatka gvozdja. Dulse alge jačaju imunitet.

Milan Popović