SAVREMENA METODA U LEČENJU

Jedan od najnesnosnijih ljudskih bolova jeste bol u ramenu. Svi koji pate od tegoba u predelu ramena najbolje znaju kako je to kada noću ne mogu oka da sklope, a danju jedva funkcionišu.

 

Na temu bola u ramenu, simptoma koji muči veliki broj ljudi razgovaramo sa dr Unom Nedeljković, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, lekarom sa dugogodišnjim iskustvom u lečenju ovog bolnog stanja.

bol u ramenu

Doktorka, kažite nam zbog čega se uopšte javlja bol u ramenu?

– Bol u ramenu je najčešće posledica oštećenja tetiva tzv. rotatorne manžetne ramena, odnosno mišića koji učestvuju u pokretima rotacija u ramenom zglobu. Ove tetive se nalaze u anatomskom prostoru koji je okružen velikim koštanim strukturama ramenog zgloba i u bliskom su kontaktu jedna sa drugom, što doprinosi mogućnosti lakšeg oštećenja pri brojnim ponavljanim pokretima koje obavljamo u toku svakodnevnih aktivnosti. Tokom života ove povrede se akumuliraju menjajući strukturu tetiva i u jednom trenutku dovode do pojave bola usled nemogućnosti ovih struktura da izdrže opterećenje tokom izvođenja pokreta. To je u osnovi jedan degenerativan proces i počinje da se javlja već posle 40. godine starosti.

Ipak, da li i neke druge promene ili bolesti mogu dovesti do pojave bola u ramenu?

– Da. Veoma često promene u vratnom delu kičme kao što su diskus hernija, spondiloza, naročito ukoliko pritiskaju korenove vratnih nerava daju bol u ovoj regiji. Kod mlađih ljudi, naročito onih koji se aktivno bave sportom, ovo može biti posledica preopterećenja ovih strukutura, ali i ruptura mišića. Da bismo postavili tačnu dijagnozu i započeli adekvatno lečenje, neophodan je pregled lekara specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije. Već na osnovu kliničkih znakova pri pregledu moguće je postaviti dijagnozu, a ukoliko lekar proceni da je potrebno, dodatna ispitivanja kao što su ultrazvučni pregled mekih tkiva ramena ili ispitivanje vratnog dela kičme mogu se izvršiti u cilju potvrde dijagnoze.

dr una ordinacija

Dr Una Nedeljković

Kada se pacijenti najčesće javljaju lekaru i kakvi su obično njihovi simptomi?

– Nažalost, većina pacijenata se javlja kada tegobe već dosta dugo traju. Kao što sam na početku rekla, ove promene se postepeno razvijaju i pacijenti uglavnom prve bolove imaju povremeno pri izvođenju nekih pokreta. Najčešće primete da ih zaboli rame pri oblačenju ili svlačenju odeće ili tokom nekih aktivnosti koje zahtevaju podignute ruke iznad nivoa glave. Ovim prvim simptomima retko ko poklanja pažnju i uglavnom uz primenu lekova protiv bolova pacijenti čekaju da tegobe nestanu. Kako proces napreduje bolovi postaju učestaliji i javljaju se pri gotovo svim pokretima u ramenu, a često je prisutan i bol u toku noći i nemogućnost ležanja na bolnoj strani.

Pretpostavljamo da je lečenje mnogo efiksanije ako se pacijenti ranije jave lekaru.

– Apsolutno. Kod pacijenata sa ovim simptomom važno je započeti lečenje što ranije da bi se sprečile komplikacije koje mogu nastati. Naime, usled bolova pri pokretima, pacijenti iste izbegavaju i vremenom dolazi do skraćenja ostalih struktura ramena tzv. kontrakture zgloba, pa pacijent i nakon rešavanja primarnog uzroka bola nije u mogućnosti da zbog nastalih posledica izvodi pokrete u ramenom zglobu. Ovo stanje zahteva dodatnu fizikalnu terapiju koja obično traje mesecima kako bi se postigao pun obim pokreta.

Kako se leči ovo bolno stanje?

– U zavisnosti od stepena oštećenja i zahvaćenih struktura, lečenje u početku zahteva kombinovanu primenu lekova za smanjenje zapaljenja i fizikalnu terapiju. Moram da napomenem da pacijenti moraju biti spremni najčešće na dugotrajne fizikalne procedure (laser, struje, magnetoterapija) kako bi se postiglo poboljšanje. Vežbe se uvode postepeno i u zavisnosti od stepena oštećenja i jako je bitno dobro ih dozirati, jer u suprotnom mogu izazvati pogoršanje stanja.

Vi primenjujete i jednu novu metodu lečenja, tzv. terapiju udarnim talasima. Objasnite nam šta podrazumeva ova terapija?

– Terapija udarnim talasima ili shockwave terapija je terapija zvučnim talasima visokog intenziteta. Sonda aparata se postavlja direktno iznad oštećenih tetiva i ima mogućnost da promeni njihovu strukturu u smislu razbijanja kalcifikata, poboljšanja cirkulacije i stvaranja novih krvnih sudova. Primenom ove terapije, mi veštački stvaramo zapaljenje koje stimuliše ove strukture da uđu u proces reparacije. Terapija je jako efikasna, naročito za hronična stanja koja slabo reaguju na klasične metode lečenja.

Da li to znači da ova terapija ima prednosti u odnosu na klasične?

– Da, ona ima drugačiji princip dejstva i zbog toga se i primenjuje potpuno različito u odnosu na druge fizikalne agense. Terapija se sprovodi samo jednom nedeljno, kratkotrajna je i ponavlja se 5 nedelja u nizu. Potpuni efekat terapije očekujemo 6 nedelja nakon završetka tretmana, što je u skladu sa vremenom potrebnim da bi se izazvale promene u tretiranim strukturama. Dakle, za razliku od klasične fizikalne terapije, ova terapija je mnogo komfornija.

invita dr una

Kakvi su vaši rezultati sa ovom vrstom terapije?

– Značajno smanjenje bola (za 70%) postignuto je kod 85% pacijenata u periodu od 6 nedelja nakon završetka terapije, dok je smanjenje bola za 50% postignuto kod čak 93% pacijenata. Interesantno je da se smanjenje bola nastavilo i u periodu nakon 3 meseca, što je i najraniji period nakon kog terapija eventualno može da se ponovi.

Da li je tačno da je ova terapija bolna?

– Među pacijentima zaista kruže priče kako je ova terapija jako bolna, što je istina ako se tkivo tretira aparatima sa fokusiranim udarnim talasima, koje je većina starih aparata koristila, a koji i dalje postoje na našem tržištu. Ja primenjujem terapiju drugom vrstom udarnih talasa koji se nazivaju radijalni udarni talasi, koji se generišu na drugačiji način, najsavremenijom tehnologijom koja putem elektromagnetnog polja stvara ove talase i minimalno je bolna. Intenzitet se, naravno, individualno prilagođava i zabluda je da ova terapija mora da boli da bi bila efikasna.

Za kraj, šta bi bila poruka pacijentima sa ovom dijagnozom?

– Pre svega, da se na vreme obrate lekaru specijalisti koji će postaviti dijagnozu i usmeriti pacijenta ka najefikasnijoj terapiji za rešenje njegovog problema. Pacijenti vrlo često odlaze u fizioterapeutske ambulante, zaboravljajući da samo lekar može da postavi dijagnozu bolesti. Uspeh terapije takođe zavisi od pravilno primenjenih terapijskih protokola, adekvatne dužine trajanja i učestalosti primenjenih procedura, kao i činjenice da aparatura koja se koristi mora biti periodično podvrgnuta atestu da bi bili sigurni da primenjujemo odgovarajuće doze energije. Pacijent mora biti detaljno informisan o protokolu lečenja i pridržavati se datih preporuka, što znači da je izbor lekara u kojeg pacijent ima poverenja veoma važan za odgovarajuću saradnju i uspešno lečenje.

Dakle, svako ko bi bol u ramenu hteo da reši terapijom koju preporučuje dr Una Nedeljković, kontakt sa njom možete uspostaviti putem sajta https://unaned.wixsite.com/drunanedeljkovic

ili telefonom na brojeve: 011 2444 333 i 064 2444 333 (Ordinacija Invita)