HOMEOPATSKO LEČENJE POREMEĆAJA APETITA

Homeopatija i anoreksija kod mladih. Kako homeopatski lekovi za anoreksiju deluju i vrste homeopatskih lekova za smanjen apetit kod anoreksije

 

Anoreksija (Anorexia Nervosa) je poremećaj ishrane koji karakteriše svojevoljno dugotrajno i preterano ograničavanje uzimanja hrane odnosno izgladnjivanje najčešće udruženo sa strahom od dobijanja telesne težine. Povod ili opravdanje za gladovanje ove osobe nalaze u nerealnim negativnim uverenjima o sopstvenom izgledu, gojaznosti i proporciji tela, usled čega nastoje održati težinu koja je daleko ispod normalne za njihov uzrast i visinu.

Naglašeno se interesuju za hranu i dijete, izbegavaju namirnice koje goje, preterano vežbaju i sklone su korišćenju različitih sredstava za mršavljenje.

Homeopatija i anoreksija kod žena - homeopatski lekovi za anoreksiju

Nažalost početno, naizgled pozitivno interesovanje za zdraviji i lepši izgled tela vremenom prerasta u ozbiljan gubitak apetita a zatim i averziju prema hrani koja se u najtežim slučajevima može završiti potpunim odbijanjem unosa hrane sa fatalnim ishodom.

Slično anoreksiji, osobe sa bulimijom (Bulimia Nervosa) opsednute su strahom od gojenja ali uz istovremeni osećaj velike gladi, stalnom žudnjom za hranom i prejedanjem, nakon čega izazivaju povraćanje i koriste laksative.

Poremećaji ishrane zapravo i ne govore o hrani, već je to nezdrav način kojim se pokušavamo nositi sa emocionalnim problemima. Osobe podložne anoreksiji ispoljavaju perfekcionizam, osetljivost i upornost. Naglašeno su ambiciozne ili borave u okruženju preambiciozne porodice ili grupe gde su izložene velikim zahtevima i stalnom pritisku. Duboko skrivaju osećaj krivice i nedostatak samopouzdanja koji se manifestuju telesno kroz mršavljenje i fizičku slabost. Anoreksiji može prethoditi stres, tuga ili anksiozni poremećaji. Problem sa ishranom često je postojao i u ranom detinjstvu kao i prisustvo strahova i anksiozni poremećaji ponašanja.

Anoreksija je ozbiljan zdravstveni problem koji se i do deset puta češće javlja kod osoba ženskog pola, prvenstveno adolescentnog uzrasta a ređe kod starijih od dvadeset godina.

Uprkos značajnom i brzom gubitku težine ove osobe u početku zadržavaju visok nivo energije, ali trajanjem gladovanja postaju mrzovoljne, depresivne i nervozne. Usled neuhranjenosti razvijaju čitav niz ozbiljnih metaboličkih i hormonalnih poremećeja. Telo postaje usporeno, mišići sve slabiji a koncentracija i pamćenje sve lošiji.

Lečenje anoreksije je dugotrajno, zahteva multidisciplinarni pristup kao i veliko angažovanje, razumevanje i podršku porodice.

Homeopatska terapija za anoreksiju:

Anoreksija i bulimija se uspešno mogu lečiti homeopatijom, uz paralelno praćenje i ukoliko je potrebno lečenje od strane psihoterapeuta, nutricioniste, pedijatra ili interniste. Homeopatija pomaže osobi da poveća apetit i povrati normalnu telesnu težinu, pomaže u otklanjanju psiholoških problema koji su i uzrok poremećaja ishrane i zaustavlja misli koje navode pacijenta na prestanak uzimanja hrane, čime se obezbeđuje dugotrajno izlečenje.

Treba imati na umu da se radi o ozbiljnom i dubokom poremećaju koji zahteva detaljnu analizu i propisivanje odgovarajućeg individualnog homeopatskog leka te se ne preporučuje samostalno lečenje bez razgovora sa homeopatom. U nastavku su navedeni neki od lekova koji su se u praksi pokazali uspešnim, a treba uočiti koliko je važna pojedinačna slika simptoma. Specifični homeopatski lek koji će dovesti do izlečenja može se odabrati tek kada se uzmu u obzir svi simptomi, njihova zavisnost, pogoršanja ili poboljšanja, lični život osobe kao i njen odnos prema životnim preprekama, problemima i sopstvenoj bolesti.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Homeopatski lekovi za anoreksiju:

ARSENICUM ALBUM – Izvrstan lek za poremećaje ishrane kod sumnjičavih, vrednih, brzih, razdražljivih i preosetljivih osoba uvek spremnih da kritikuju. Naglašen je strah od prljavštine i bakterija, odnosno veliki strah da će se hranom otrovati ili dobiti ozbiljnu bolest. Ne podnose da vide hranu ali i njen miris. Imaju mučninu, glasno podrigivanje i gađenje a često povraćaju posle uzimanja hrane ili vode. Osoba može biti potpuno iscrpljena i fizički i psihički. Sumnjičavi su i prema uzimanju lekova i njihovoj korisnosti.

CHINA – Kada je gubitak apetita povezan sa osećajem nadimanja i punoće u stomaku koji može biti stalno prisutan ili se javiti nakon unosa minimalne količine hrane. Najčešće nema potpunog gubitka apetita i averzije na hranu, već se osoba zasiti sa jako malo hrane. Veoma su ambiciozni, skloni maštanju, introvertni i lako uvredljivi, a za svoje neuspehe i neispunjene ambicije krive druge.

HYOSCYAMUS NIGER – Koristan lek za anoreksiju praćenu manijom i ludilom. Ove osobe su izrazito sumnjičave, lako pobesne i mogu biti nasilne. Imaju strah da će biti fizički napadnute i povređene ili otrovane. Izrazito su ljubomorne i na toj osnovi postaju preterano zabrinute za težinu i gojenje pa ograničavaju unos hrane. Oni osećaju grčeve u želucu koji se smanjuju nakon povraćanja a pojačavaju nakon uzimanja hrane koja im smeta.

IGNATIA AMARA – Izuzetan lek za anoreksiju kod depresije, tuge ili žalosti. Osoba je pretrpela emocionalni šok, veliko razočaranje ili se oseća izdano. Perfekcionisti su, mogu biti histerični sa strahom od gubitka kontrole emocija i veoma nezadovoljni. Osećaju se iscrpljeno psihički i fizički a pomaže spavanje. Navode osećaj treme ili leptirića u želucu, grčeve u želucu, osećaj gladi praćen mučninom, potpuni gubitak apetita ali bez gađenja na hranu i poboljšanje od dubokog disanja.

NATRUM MURIATICUM – Najčešće propisivan lek za anoreksiju i veoma uspešan kada poremećaj ishrane počinje posle emotivnog razočarenja, velike ali tihe i dugotrajne tuge ili ljutnje. Osoba oseća krivicu, strah od odbacivanja i emotivnog povređivanja, introvertna je i sklona depresiji. Ozbiljni i samosvesni, ali skloni perfekcionizmu pa otuda i strah od gojenja. Često navode žudnju za solju, imaju zatvor, nemaju apetit i osećaju se bolje sa praznim stomakom. Mogu imati ozbiljne migrenozne glavobolje.

PULSATILLA NIGRICANS – Najprikladniji lek za blage, emotivne osobe koje lako plaču i žude za saosećanjem. Osećaju se beskorisno, bezvredno, usamljeno i depresivno. Strahuju da su nepoželjne i da će biti napuštene. Često jedu da bi se utešile a potom osećaju krivicu. Vole jaku hranu i lako se goje usled čega se odlučuju na gladovanje jer razviju strah da i najmanji zalogaj može da im naškodi. Tvrdoglave su oko količine i kvaliteta hrane koja je za njih dobra i stalno kontrolišu težinu. Ciklus često slab ili potisnut.

PLATINA METALLICUM – Izrazito opsednuti svojim zdravljem i posebno izgledom sa strahom da mogu postati debeli. Opsesivna i impulsivna ličnost, egocentrična, arogantna i ponosna. Vrlo erotična, sve vezuje za svoju seksualnost i sve se oko toga vrti. Može biti izrazito religiozna. Najčešće oseća bolan pritisak u želucu, posebno nakon obroka.

SEPIA – Lek izbora kada anoreksiju prati ili joj prethodi hormonska neravnoteža. Postoji gubitak apetita ili gađenje na hranu koje često počinje ili se pogoršava nakon porođaja. Već pomisao na hranu ili njen miris izazivaju mučninu uz opštu preosetljivost na mirise ili gubitak čula mirisa. Često imaju osećaj praznine u želucu, pojačanu želudačnu kiselinu sa podrigivanjem i nadimanjem stomaka. Osoba često podeljene pažnje između porodice i posla odnosno obaveza, iscrpljena, oseća da njen rad i trud nije dovoljno vrednovan.

STAPHYSAGRIA – Kod osoba koje nemaju samopouzdanje, osećaju se poniženo, kritikovano, bezvredno, nipodaštavano i preplašeno. Osećaju bes ali ga kriju dok su istovremeno vidljivo uzrujani. Mogu biti duboko depresivni i autodestruktivni sa samoubilačkim mislima. Hranu ne uzimaju usled samoodricanja jer je ne zaslužuju i potiskuju želju za njom a kasnije se prejedaju pa čak i sa punim želucem osećaju vučju glad.

Za lečenje gubitka apetita veoma su uspešni i sledeći homeopatski lekovi za anoreksiju i apetit:

ALFALFA – veliki umor, slabost i iscrpljenost,

ANTIMONIUM CRUDUM – nakon ozbiljne bolesti,

COLCHICUM – zbog mučnine i pri pomisli na hranu gubi apetit,

LYCOPODIUM – apetit nestaje na prvi zalogaj,

PHOSPHORIC ACID – potpuna ravnodušnost prema hrani ali i emotivno nakon velike tuge,

PSORINUM – velika žeđ, često nakon bolesti,

THUJA – da bi se očistili krv i telo jer su zatrovani.

Homopatski tretman može mnogo da ponudi osobama sa poremećajem apetita, uključujući značajno smanjenje simptomatologije, i mnogo puta potpuno i dugotrajno izlečenje. Međutim, iako najvažnije, cilj lečenja anoreksije nije samo normalizacija uzimanja hrane i održavanje telesne težine, već i uspostavljanje i ojačavanje osećaja sopstvene vrednost i čvrstine.

Homeopatski lekovi za anoreksiju su potpuno netoksični, nemaju neželjenih reakcija, ne izazivaju zavisnost i bezbedno se mogu koristiti istovremeno sa ostalim vidovima medicinskih terapija.

Dr sci. med. Petar Popović, Spec. imunologije i homeopata

Medigroup Dom zdravlja Dr Ristić, Pariske komune 26, Novi Beograd.  Telefon: 011 40 40 100