DIJETETSKI DODACI ZA KOŽU

Koje suplemente treba da koristimo i koji su najbolji suplementi za kožu? Koji su najčešći simptomi manjka vitamina i prirodnih materija potrebnih koži?

 

Ukoliko niste zadovoljni kvalitetom vaše kože ili ste frustrirani suvom kožom i ispucalim usnama to mogu biti samo neki od znakova avitaminoze – deficita vitamina, minerala ili drugih esencijalnih materija. Razmislite da li vam trebaju suplementi za kožu kao što su vitamini i minerali.

Prirodni dijetetski suplementi ili vitamini za kožu mogu biti od velikog značaja za vas, ali problem je što na tržištu možete naći veliki broj neproverenih dijetetskih suplmenta za očuvanje kože koji nisu odgovarajućeg kvaliteta i ne mogu vam biti od velike koristi.

Koža presek i kakvi sve postoje suplementi za kožu i šta je u njima

Na primer biotin, jedan od vitamina bitnih za očuvanje zdravlja kože koji se nalazi u mnogim namirnicama i dostupan je preko obilja dostupnih suplemenata koji se mogu naći u apotekama i supermarketima.

Neki nalazi pokazuju da pušenje cigareta može izazvati nedostatak biotina, sa simptomima koji uključuju:

  • Osip oko očiju, nosa i usta izražene crvene boje, često i svrab
  • Proređivanje kose

Utvrđeno je da su suplementi biotina „verovatno efikasni“ u sprečavanju nastanka simptoma uzrokovanih deficitom biotina i bezbedni kada se koriste u preporučenim količinama.

BioBalsam krema za fisure 1200 x 628
BioBalsam je najbolja biljna krema za fisure i fistule, opekotine, rane i čireve

Proverena i kvalitetna suplementacija može vrlo efikasno uticati na kvalitet, zdravlje i lepotu naše kože.

Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, kada se unose u organizam putem hrane i suplemenata.

Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je zdravlje naše kože glavni pokazatelj ogromnog broja procesa koji se odvijaju u našem organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja samo znak koji nam telo šalje da su mu povećane potrebe za hranljivim materijama i vitaminima.

Do danas su kroz veliki broj istraživanja dokazane blagodeti korišćenja veće količine antioksidanasa, unetih preko dijetetskih suplemenata ili hranom.

U kombinaciji sa odgovarajućom ishranom, suplementi za kožu vrlo efikasno utiču da koža izgleda zdravije i mlađe.

Prirodne materije neophodne za održavanje kvaliteta i zdravlja kože su vitamin A, vitamin C, vitamin E i kompleks vitamina B. To su najbolji suplementi za kožu uz kozmetička sredstva koja se koriste spolja.

Omega-3 masne kiseline, takođe, mogu biti veoma korisni za očuvanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline mogu još i povećati sjaj  vaše kose i pomoći u održavanju kvaliteta kože glave i lica.

Studija objavljena u septembru 2017. godine pokazala je da dijetetski dodaci sa ribljim uljem – bogati omega 3 masnim kiselinama – mogu imati veoma povoljan terapeutsku efekat kod mnogih inflamatornih stanja kože između ostalog i za dermatitisa.

Druga studija, objavljena u martu 2015. godine pokazala je da uzimanje omega-3 i omega-6 dodataka u trajanju od šest meseci, zajedno sa određenim antioksidansima, deluje efikasno protiv gubitka kose i poboljšava gustinu kose i značajno povećava kvalitet kože.

Vitamin C pokazao je svoja izražena antioksidativna svojstva kod velikog broja dermatoloških studija, efekat se jasno pokazuje nakon štetnnog uticaja nastalog preteranim izlaganjem kože Suncu. Da biste obezbedili adekvatan dnevni unis ovog cenjenog antioksidansa potrebno je da unosite namirnice kao što su kupus, paprika, i citrusno voće.

GoldenSwedenBitte-728x90

Takođe, možete uzeti dodatke vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno.

Vitamin C je veoma bitan vitamin za očuvanje kože jer učestvuje u sintezi kolagena visokog kvaliteta i elastina , koji su bitni za održavanje tonusa kože. Studija objavljena u novembru 2017. godine pokazala je da vitamin C pomaže u zalečenju rana i pomaže u kontroli upale.

Ukoliko imate akne, veoma važan mineral za vas može biti cink, jedan od simptoma nedostatka cinka su upravo akne.

Uzet preko suplemenata cink može smanjiti produkciju lojnih žlezdi  i može biti efikasan u sprečavanju stvaranja novih akni kao i u lečenju postojećih. Hrana bogata cinkom su crveno meso, jaja i živina.

Ako je unosite dovoljne količine vitamina A ishranom, često nije potrebno korišćenje suplemenata sa vitaminom A koji čak mogu imati i suprotan efekat u vidu pojave suvoće ili ljuspanja kože. Pokazano je da vitamin A u definisanim količinama reguliše procese obnavljanja tkiva kože.

 Milan Popović