ZDRAVA HRANA ZA SRCE I KRV

Ishrana koja uključuje vitamine odražava se i na protok krvi. Određenih 5 vitamina u službi su boljeg krvotoka i za njih slobodno možemo reći da su to vitamini za bolju cirkulaciju.

 

Krv prolazi kroz cirkulatorni sistem koji se sastoji od arterija, kapilara i vena. Cirkulacija je veoma važna komponenta zdravlja. Aktivno pumpanje srca pomaže u transportu krvi koja isporučuje kiseonik i hranljive materije svim tkivima i organima unutar tela. Protok krvi takođe pomaže i u transportu otpada iz telesnih tkiva i organa kao što su bubrezi i pluća.

vitamini za bolju cirkulaciju

Da bi se krv kroz krvne sudove transportovala efikasno i bez bilo kakvih prepreka, organizam zahteva pravilnu ishranu koja uključuje određene vitamine.

Vitamini za bolju cirkulaciju

Vitamini kao esencijalni nutrijenti važni su za kvalitetan krvni protok, a među njima po samom vrhu važnosti su pet različitih vrsta, čiji se povećani unos kroz ishranu odražava na bolju cirkulaciju.

Vitamin B

BIOCAPILLARY KAPI baner

Vitamin B, koji se naziva još i niacin, podstiče zdravu cirkulaciju krvi. Studije pokazuju da je nedostatak vitamina B u ljudskom organizmz veoma redak slučaj, jer ga većina ljudi dobija dovoljno iz hrane. Hrana bogata niacinom uključuje cveklu, kikiriki i suncokret. Pored toga, mnoge vrste hleba i žitarice su bogate vitaminom B. Niacin je takođe poznat kao sredstvo koje pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola, čime se sprečava očvršćavanje krvnih sudova, tj. ateroskleroza. Dok je u prevenciji nedostatka ovog vitamina moguće uzimati niacinske suplemente kako bi se sprečila pojava ateroskleroze, višak niacina može imati negativne efekte. Iz tog razloga potrebno je konsultovati se sa svojim lekarom o pravilnom doziranju vitamina B kao suplementa.

Vitamin E

Vitamin E poboljšava cirkulaciju na način širenja krvnih sudova kako bi se omogućilo nesmetano kretanje krvi. Vitamin E je takođe potreban u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i prevenciji nastanka krvnih ugrušaka. U hranu bogatu vitaminom E spadaju zeleno povrće, orašasti plodovi, semena i biljna ulja. Osim ovoga, većina žitarica, voćni sokovi i margarin puni su vitamina E. U slučaju kao i kod vitamina B, ako postoji namera da se uzimaju dodaci ishrani u vidu vitamina E obavezan je prethodni razgovor sa lekarom kako ne bi dolazilo do uzimanja prekomernih količina.

Vitamin C

Poznat i kao askorbinska kiselina vitamin C pomaže u sprečavanju nastanka plaka i ateroskleroze koji mogu da ometaju tok krvi kroz sudove. Askorbinska kiselina sposobna je i u tome da krvne sudove čini fleksibilnim. Voće kao što su jagode, pomorandža, lubenica, kivi, grejpfrut i mango, a povrće među kojima su paradajz, brokoli i prokelj predstavljaju neke od najboljih izvora vitamina C.

Vitamin K

Vitamin K je krucijalan za sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka. Njegov nedostatak dovodi do prekomernog krvarenja koji može da počne od krvarenja iz nosa ili desni. Studije pokazuju da povećani unos vitamina K može da smanji rizik od krvarenja usled bolesti jetre, sindroma povezanih sa lošom absorpcijom ili dugotrajnim korišćenjem antibiotika. Hrana sa visokim sadržajem vitamina K obuhvata kelj, spanać, zeleni čaj, zelenu salatu, kupus i šparglu.

Vitamin B6

Vitamin B6 poboljšava cirkulaciju svojom sposobnošću da se bori protiv slobodnih radikala koji izazivaju očvršćavanje krvnih sudova. Izvori bogati vitaminom B6 su tunjevina, ćureće i pileće grudi, beli luk i slačica.