JESTE FER VINO

Upoznajte Fair trade vino Thandi iz prve brend name fair trade vinarije na svetu koja dolazi iz Južne Afrike

 

Ali nije fer što sam izgubio želju da ga probam 

Moj drug Mitar Djuraskovic, naš domaći glavnokomandujući u borbi protiv ropskog rada, eksploatacije žena i trafikinga, doneo mi je iz belog sveta Bio crnu čokoladu i južnoafričko Fair trade vino i to crveno vino Thandi – kupaža Shiraz & Cabernet sauvignon

I reče odlučno, kako samo vlast i sila znaju: „Ima da ga probaš i da napišeš nešto, to je Fair trade vino iz prve Fair trade brend vinarije na svetu.“

Fair trade vino Thandi vinarija Južna Afrika

Učini mi se to lak zadatak, tim pre što je Fair trade vino Thandi kupaža Širaza i Kabernea.

Bio čokoladu i ne moram da degustiram, daću deci 

Ali … ali … ali …

U medjuvremenu pod dejstvom tajanstvenih i ničim objašnjenih sila homeopatskog leka kojem sam izložen već par meseci, meni je jednostavno nestala želja da pijem vino!

Nema. Njet. Kaput!

Dešava se to kad ste na homeopatskoj terapiji, vraćate se malo u prošlost, proživljavate neka predjašnja stanja, menja vam se mikrobiom. Jedino što su homeopatski lekovi zahtevni, jer ima puno stvari koje su zabranjene ako ste na homeopatskim lekovima. Šta je u homeopatiji zabranjeno konzumirati i koristiti pročitajte u članku Šta prekida dejstvo homeopatskog leka.

I tako je ovo divno vino Fair trade vino Thandi stajalo i stajalo nedeljama, i ja sam ga gledao i gledao nedeljama, ali jok, ni makac, želja za vinom usahnula. Ruka krene ka vinu ali nepci ne reaguju.

Kako da mom prijatelju i nacionalnom koordinatoru borbe protiv ropskog rada objasnim neobjašnjivo, zašto se kod mene kući vino više ne toči kao u pesmama.

A treba da se proba, jer Fair trade vina su posebna u tom smislu što su to sve vinarije koje fer i pošteno plaćaju svoje radnike i farmere. Ima 42 organizacije i vinarije u svetu koje promovišu etičku proizvodnju vina u kojoj se štite mali farmeri i njihove porodice ali i priroda.

Samo u Južnoj Africi ima 24 takva subjekta a ova Fair trade vinarija je iz te zemlje i prva je vinarija u svetu koja je cela proglašena Fair Trade vinarijom, od grozda do flaše.

5000 farmera širom sveta je uvezano u Fair Trade proizvodnju i trgovinu vinom.

Dakle, Fair trade vino je pošteno vino za poštena čoveka. Pošteno dobijeno, bez eksploatacije ćoveka i prirode.

I tako jednog dana, nakon više nedelja osmatranja i promatranja flaše, uzeh ja tu organsku Bio čokoladu da probam 

Bio čokolada, znači organska, pa još crna čokolada. Znao sam da je moje deca neće pojesti, jedina mi je opasnost pretila od supruge, ona je klasična eko svesna njuejdžerka, pa će mi smazati čokoladu ako je otvorim, što se i desilo.

A čokolada je bila izvrsna. Uzeh jedan mali komadić, baš ona prava i jaka crna čokolada, prijatne gorčine i bez agresivne slatkoće. Zakvih čokolada nema kod nas. Ostavih je otvorenu na stolu da vidim reakcije svoje familije.

I naravno predvidljive su njihove reakcije. Deca uzela komadić, gorko im i jako, te ostaviše. Navikli su na blutave Milka čokolade.

A žena?

A žena kao i svaki ekološki predator, čim je videla da je Bio proizvod u pitanju, smaza mi čokoladu, doduše iz dva dana i dva pokušaja, nije odmah sve pojela, jela je natenane, da se više mučim.

Tako meni ode organska čokolada u večnost, pa sam tugu morao da u nečemu utopim. Uzeh napokon bocu Thandi vina, Fair trade vino naravno.

Otvorih je i sipah vino u čašu tokom jednog popodneva. Boja duboko crvena sa odsjajima magente širaza. Biće to dobro.

I bi dobro vino.

Balansirano, puno vino, lepa jedna kombinacija Širaza i Kabernea gde Širaz dominira ukusom ali ne vrišti previše od energije, što inače ume. Polusuvo. Ukus odličan. Nema trpkosti. Završnica kratka al slatka.

Cena boce oko 8 do 9 eura negde u svetu.

Vredi tih para i naše podrške za pravičniji svet.

Zlatko Šćepanović