LAVANDA OFFICINALIS

Na koje sve načine možemo da koristimo lavandu? Koji je sastav ove biljke? Pročitajte nekoliko lakih, a proverenih recepata kako se koristi lavanda

 

Lavanda je još jedna lekovita biljka vredna pažnjeNazivaju je mediteranskom kraljicom, a tu je titulu zaslužila brojnim lekovitim svojstvima. Biljka lavanda je prvobitno rasla u zapadnom Sredozemlju. Njen naziv potiče od latinske reči “lavare”, što znači „umivati se. Raste u obliku malog grma, u visini od 30-70 cm. Karakterišu je ljubičasti cvetovi i aromatičan miris. Lako se uzgaja kako u suvim tako i u vlažnim podnebljima.

Lavanda officinalis - lekovita svojstva lavande

U lekovite svrhe upotrebljavaju se cvetovi biljke koji imaju antiseptičko i umirujuće dejstvo.

Sastav Lavande

Od lavande se koristi uglavnom cvet, koji sadrži mineralne i gorke materije, tannin i 1-3% eteričnih ulja. Prevashodno se radi o linalijacetatu (30-60%), borneolu, izoborneolu, geraniolu, lonalolu i cineolu, zatim o 12% tanina, kao i antocijanu, gorkim materijama i smoli. Nasuprot tome, stabljika i list sadrže mnogo više tanina, ali na uštrb eteričnih ulja.

Osnovna delovanja lavande: Ima široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog svoje arome i lekovitih svojstava. Lavanda, može pomoći u rešavanju niza zdravstvenih tegoba.

Uklanjanje ili smanjenje bolova: Eterično ulje lavande izvrstan je lek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, deluje na upale mišića i smanjuje  mišićnu bol i napetost, utiče na reumu, uganuća, lumbago. Redovna masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima. 

Urinarni trakt: Eterično ulje reguliše urinarne poremećaje i stimuliše proizvodnju mokraće. Pomaže u regulisanju hormona, ublažava cistitis ili upalu mokraćnog mehura te smanjuje grčeve. 

Disajni sistem: Lavandino ulje intenzivno se koristi za disajne probleme, uključujući infekcije grla, grip, kašalj, prehlade, astmu, sinusitis, bronhitis, laringitis. Kod tih  stanja je ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, grudi i leđa. 

Cirkulacija: Eterično ulje lavande podstiče cirkulaciju u telu. Snižava krvni pritisak i koristi se kod hipertenzije.

Probava: Lavanda se pokazala  i  kao lek kod spazama želuca. Ona će vam pomoći i kod funkcionalnih poremećaja epigastrijuma, osetljivog želuca i žuči. Lavanda kao lek reguliše rad creva i intenzivira lučenje žuči. Ulje lavande korisno je za probavu jer povećava pokretljivost creva. Takođe, podstiče proizvodnju želudačnih sokova i žuči te pomaže u lečenju bolova u želucu, kolika, nadutosti, povraćanja i proliva.

Imunitet: Redovna upotreba eteričnog ulja lavande pojačava otpornost na bolesti.

Ženama pomaže kod obilnih menstruacija, menstrualnih bolova, pa čak i kod PMS-a.

Kardiovaskularni sistem: Lavanda je veoma  efikasna  kod srčanih tegoba. Isto tako sprečava skupljanje vode u organizmu.

Lavanda za kožu i kosu: Ovu biljku će najviše ceniti dame. Osim toga što predivno miriše i što je sastojak nekih parfema i toaletnih voda, lavanda u poslednje vreme stiče popularnost i na planu kozmetike. Naime, dokazano je da ljubičasti cvetići regenerišu ćelije kože i podmlađuju je, pa su stoga mnoge firme počele da ih dodaju u svoje preparate.

Ulje se koristi za lečenje brojnih kožnih bolesti, akna, psorijaze, upala. Dobro je za rane, posekotine, opekotine (iritacija na sunce,) te pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka. Odličan je i tonik za lice, koji jača nežnu i osetljivu kožu. Koristi se i za pakovanje za kosu, jer podstiče rast kose i doprinosi njenoj elastičnosti i sjaju. Pogodnija je za masnu kosu, jer reguliše lučenje lojnih žlezda. Idealna je i kod opadanja kose, istina, lavanda ne podstiče ponovni rast kose, ali zato svakako svodi na minimum opadanje postojeće kose.Često se koristi za šampone i tonike za kosu namenjene za tretiranje peruti.

Sredstvo za smirenje: Lavanda je najbolji lek za sve one koji pate od nesanice, lošeg raspoloženja ili depresije. Smiruje i pomaže da se zaspi. Materije koje ona sadrži, naime, deluju na centralni nervni sistem, tako da je lavanda u tom smislu neprevaziđena. Zahvaljujući tome, lavanda kao lek pomaže kod svih stanja uznemirenosti, nervoze, histerije, glavobolje i migrena. Eterično ulje lavande ima umirujući miris, što ga čini izvrsnim tonikom za živce.

Lavanda pomaže u lečenju anksioznosti, napetosti i stresa. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost. Kao sredstvo za smirenje i opuštenje, osim ulja, pomaže i čaj od cvetova lavande i kupka. Pomaže i kod bolesti vožnje i vrtoglavica, pa čak i kod iscrpljenosti od posla i preteranog stresa.

BioRelax gif -728x90

U kuhinji: Osušeni cvet lavande je sastojak najpoznatije mešavine bilja – provansalskog začina.

List lavande se može u maloj količini dodati jelima,  naprimer uz ovčetinu. Cvet se divno slaže sa dinstanim mesom ili ribom. Cvetom takođe možete ukrasiti salatu od povrća.

Lavanda je dobar insekticid. Ukoliko se nakaplje u ormarima sa odećom pruža efektivnu zaštitu od moljaca. Kesice sa osušenom lavandom staviti u ormane sa vešom, ne samo da će veš mirisati, već će se i moljci držati podalje. Osušeni cvet obešen na vrata tera insekte i istovremeno ispunjava stan divnim mirisom.

Upozorenje – Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje ipak trebaju biti posebno oprezane kada je upotreba lavande u pitanju.

NEKOLIKO PROVERENIH RECEPTA

1.Ulje za negu kože: Kapi lavandinog eteričnog ulja  odlično umiruje kožu, posebno nakon iritacija. Pomešane s maslinovim uljem, odlična su kombinacija. Navedenom kombinacijom možete tretirati celo telo, lice i kosu. Pet supenih kašika lavande politi litrom proključale vode i ostaviti da pola sata odstoji, a potom procediti u kupku. Ovo pomaže ne samo za ekceme ili akne, već i za reumatske tegobe.

2. Ulje za uklanjanje napetosti, glavobolje: Neutralnom ulju (sezamovo ulje) dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i nanesite ga na slepoočnice te na  deo vrata kako biste uklonili bol i napetost. Ulje lavande često se upotrebljava i za masažu jer opušta mišiće a na taj način može otkloniti i glavobolju kojoj je osnovni uzrok napetost. Ovakva masaža takođe ublažava reumatske bolove. Lavanda je visoko cenjena biljka u aromaterapiji prvenstveno zbog toga šsto čini da se duh uskladiti, umuri i postigne ravnoteža uma. Da bi se otklonila napetost izazvana svakodnevnim obavezama korisno je dodati nekoliko kapi ulja lavande u vodenu kupku, na kraju dana u večernjim satima

3. Čaj: Ugodnog ukusa, lavandin čaj ima široku primenu. Koristi se za umirenje i opuštanje, kod nesanice a delotvoran je i kod oslabljenog imuniteta i prehlada. Četiri kašika suvih cvetova lavande prelijte litrom vruće vode. Pustite da odstoji 5 minuta. Čaj procedite, dodajte mu prstohvat cimeta i pijte ga tokom dana. Čaj od lavande preporučuje se za podsticanje varenja, smirivanje želuca, protiv nadimanja i gasova. Osim toga upotrebljava se za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži. 

4. Kupka: Prednosti lavandine kupke su višestruke. Osim relaksirajućeg dejstva na mišiće, miris lavande opušta i smiruje. Usitnjeno cveće omotajte gazom ili tkaninom, svežite i stavite u vruću vodu. Poželjno je pričekati nekoliko trenutaka da se sadržaj cveta poveže s vodom.

BioColon kapi za nervozna creva -728x90

5. Kod blažih probavnih poremećaja: Jednom dnevno, nekoliko kapi lavandinog ulja nakapajte na kocku šećera koju zatim polako otapajte u ustima. 

6. Nesanica: Preporučljivo je u večernjim satima popiti blagi čaj od kamilice i lavande (kašičicu suvog cveta lavande i suvog cveta kamilice, preliti s 3 dl vruće vode). Piti proceđeno nakon 5 minuta. 

7. Nesanica i ublažavanje nemira kod dece: U sobi zapalite mirisnu lampicu s eteričnim uljem lavande ili pored jastuka stavite platnenu vrećicu napunjenu suvim cvetovima lavande.

8. Cvetna vodica: Pravi aromaterapijski hidrolati (cvetne vodice) predstavljaju vodu koja je sakupljana kada se iz biljke lavande parnom destilacijom destiluju etarska ulja. Zbog uravnotežene pH-vrijednosti, hidrolat lavanda je idealan je za negu svih tipova kože. Cvetna vodica rashlađuje i umiruje kožu što posebno pomaže kod uboda insekata, akni, iritacija i upala. U toku leta, idealan je kao sprej za osvežavanje.

Milan Popović